αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑMark Cuban: Θες να ξεκινήσεις ένα project που θα σε κάνει δισεκατομμυριούχο; Ξεκίνα με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα

Mark Cuban: Θες να ξεκινήσεις ένα project που θα σε κάνει δισεκατομμυριούχο; Ξεκίνα με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα

Για τον Mark Cuban έχουμε μιλήσει πολλές φορές εδώ στο It’s Possible. Ξεκίνησε από το μηδέν. Και πλέον είναι δισεκατομμυριούχος. Aυτός και οι συνιδρυτές του πούλησαν το Broadcast.com στην Yahoo για 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 1999. Σήμερα, ο 64χρονος έχει μία περιουσία που φτάνει στα περίπου 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι πετυχημένος επιχειρηματίας και επενδυτής.

Ο ίδιος δίνει κατά καιρούς αρκετές χρήσιμες συμβουλές που έχουν προκύψει μέσα από την εμπειρία του. Πρόσφατα έδωσε μια απρόσμενη συμβουλή μιλώντας ένα πάνελ του SXSW. Οι περισσότεροι ιδρυτές που ξεκινούν ένα businesss project έχουν στο μυαλό τους να «σηκώσουν» χρήματα από κάποιον επενδυτή. Ο Cuban λέει ότι η εξωτερική χρηματοδότηση δεν είναι πανάκεια.

Στην πραγματικότητα, πρότεινε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση: Ξεκινήστε «με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα».

Αν και ο Cuban έχει προσφέρει σχεδόν 20 εκατομμύρια δολάρια σε 85 deals σε 111 επεισόδια του Shark Tank, προειδοποιεί να μην προχωρήσετε κατευθείαν στη συγκέντρωση χρημάτων.

«Οι άνθρωποι έχουν αυτή τη νοοτροπία ότι, “Εντάξει, ξεκινάω μια επιχείρηση. Τώρα, πρέπει να πάω να μαζέψω χρήματα”, εξήγησε ο Cuban, προσθέτοντας: «Απλώς θυμηθείτε ότι αν πάρετε χρήματα, είτε είναι από εμένα, στο Shark Tank ή από οπουδήποτε, αυτό σας βάζει μία υποχρέωση. Υπάρχει κάποιος που θέλει αυτά τα χρήματα πίσω», λέει ο διάσημος επενδυτής.

Αν κοιτάξεις τους περισσότερους από τους δισεκατομμυριούχους εκεί έξω, θα διαπιστώσεις ότι έχουν ένα σημαντικό κομμάτι στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας τους, σύμφωνα με τον Cuban.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 5 =