αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜια ελληνική πλατφόρμα «συνδέει» τις εταιρείες με όσους ψάχνουν εργασία στη Ναυτιλία και το Yachting

Μια ελληνική πλατφόρμα «συνδέει» τις εταιρείες με όσους ψάχνουν εργασία στη Ναυτιλία και το Yachting

«Έπειτα από χρόνια εργασίας στον τομέα αυτό διαπιστώσαμε το κενό στην παγκόσμια διαδικτυακή αγορά για αυτόνομη δικτύωση ναυτικών και επαγγελματιών του χώρου της Ναυτιλίας και του Υachting με Εταιρείες, μέσω ενός καλά οργανωμένου, άμεσου, διαφανούς και user-friendly περιβάλλοντος που στεγάζει όλες τις κατηγορίες και υποκατηγορίες της Ναυτιλίας», λέει η Ειρήνη Περράκη. Και κάπως έτσι, η ίδια αποφάσισε να δώσει την δική της λύση σε αυτό το πρόβλημα. Δημιούργησε την πλατφόρμα Marefind. Η οποία κάνει ακριβώς αυτό: «Συνδέει» όσους ψάχνουν εργασία στα πεδία της ναυτιλίας και του Yachting, με τις εταιρείες του κλάδου.

Η ίδια μιλά στο It’s Possible για το πως έχει διαμορφωθεί η αγορά εργασίας στη ναυτιλία εν μέσω Covid-19, εξηγεί πως λειτουργεί η Marefind, ενώ παραθέτει και τα βασικά επαγγελματικά προσόντα που πρέπει να έχει κάποιος για να βρει μια καλή θέση εργασίας.

Ποια είναι η εικόνα στην αγορά εργασίας στο πεδίο της ναυτιλίας, στην εποχή της πανδημίας; Υπάρχουν επαγγελματικές ευκαιρίες;

Παρά τις σημαντικές δυσκολίες που δημιουργήθηκαν και ακόμα υπάρχουν λόγω πανδημίας, τόσο στη Ναυτιλία όσο και στο Yachting, η ανάγκη για πληρώματα συνεχίζει να υπάρχει. Σαφώς, με τις απαγορεύσεις πτήσεων σε διάφορα σημεία, όπως Λατινική Αμερική και τα αυξημένα κρούσματα Covid-19 σε χώρες που είναι γνωστές για τους ναυτικούς τους, πχ Φιλιππίνες, ευνόησαν στα ακόλουθα:

  • Tην διαδικτυακή εύρεση μέσω της Marefind πλατφόρμας ναυτικών ανά τόπο. Για παράδειγμα, να βρεθεί ναυτικός στη Βραζιλία να μπαρκάρει σε βαπόρι που βρίσκεται σε λιμάνι της χώρας.
  • Αυξήθηκε η ζήτηση για Ευρωπαίους ναυτικούς.

Επίσης, το άνοιγμα της Yachting αγοράς στην Ελλάδα, ευνόησε κατά πολύ την ζήτηση Ελλήνων ναυτικών σε σκάφη ανά ψυχής.

Με βάση την εμπειρίας σας, ποια είναι τα επαγγελματικά προσόντα που πρέπει να έχει κάποιος, για να βρει μια καλή θέση στη ναυτιλία;

Ο χώρος της Ναυτιλίας τόσο για τους ναυτικούς όσο και τους επαγγελματίες που δουλεύουν σε ναυτιλιακές εταιρείες, έχει γίνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικός σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε γενικά πλαίσια:

  • Για την ποντοπόρα ναυτιλία οι Αξιωματικοί Nαυτικοί πρέπει να έχoυν τελειώσει Ναυτική Ακαδημία σε συνδυασμό με την ανάλογη υπηρεσία σε βαπόρια. Για χαμηλόβαθμους απαιτείται, βασική εκπαίδευση, ολοκλήρωση κύκλου σωστικών και ναυτικό φυλλάδιο.
  • Για τα σκάφη αναψυχής αντίστοιχα οι Αξιωματικοί Ναυτικοί χρειάζεται να έχουν τελειώσει Ναυτική σχολή σε συνδυασμό με ναυτική υπηρεσία. Για χαμηλόβαθμους απαιτείται, βασική εκπαίδευση, ολοκλήρωση κύκλου σωστικών και ναυτικό φυλλάδιο.
  • Για στελέχωση γραφείου πλέον Πτυχίο και Μεταπτυχιακό, για το εκάστοτε τμήμα, θεωρούνται απαραίτητα.

Η ιδέα για την πλατφόρμα σας πως προέκυψε;

Έπειτα από χρόνια εργασίας στον τομέα αυτό διαπιστώσαμε το κενό στην παγκόσμια διαδικτυακή αγορά για αυτόνομη δικτύωση ναυτικών και επαγγελματιών του χώρου της Ναυτιλίας και του Υachting με Εταιρείες, μέσω ενός καλά οργανωμένου, άμεσου, διαφανούς και user-friendly περιβάλλοντος που στεγάζει όλες τις κατηγορίες και υποκατηγορίες της Ναυτιλίας.

Το ανθρώπινο δυναμικό στο χώρο της ναυτιλίας και του yachting, ήταν και συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι το πολυτιμότερο κομμάτι της θάλασσας. Παρόλα αυτά, καθώς ο χώρος της ναυτιλίας και του yachting αναπτύσσεται παγκοσμίως με ταχύς ρυθμούς, οι απαιτήσεις αυξάνονται, με αποτέλεσμα η εύρεση του κατάλληλου επαγγελματία/ ναυτικού, στη σωστή στιγμή και στην ανάλογη τοποθεσία να γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Προκαλείται έτσι ένας προβληματισμός από τη πλευρά των εταιρειών και μία απογοήτευση από την πλευρά των επαγγελματιών/ ναυτικών που αναζητούν εργασία. Με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσοστό ανεκμετάλλευτου ανθρωπίνου δυναμικού.

Με απλά λόγια, πως μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα σας;

Η πλατφόρμα απευθύνεται σε:

  • Επαγγελματίες και Ναυτικούς που ψάχνουν να βρουν εργασία στο χώρο της Ναυτιλίας και του Yachting
  • Εταιρείες που ψάχνουν να προσλάβουν Ναυτικούς για μπάρκα και επαγγελματίες για στελέχωση γραφείων

Και στις δύο περιπτώσεις, ο χρήστης δημιουργεί το δικό του Προφίλ στη σελίδα της www.marefind.com  και έπειτα οι εταιρείες έρχονται σε άμεση επικοινωνία με τον ενδιαφερόμενο ναυτικό/ επαγγελματία μέσω του ‘Contact’ κουμπιού.

Σύμφωνα με τα όσα έχετε δει, υπάρχουν λάθη που ίσως κάνουν οι υποψήφιοι και τους κρατούν μακριά από μια καλή θέση εργασίας στον συγκεκριμένο πεδίο;

Σε γενικές γραμμές οι υποψήφιοι κινούνται βάσει των ικανοτήτων τους, παρόλα αυτά παρατηρούμε ότι στην ανάγκη κάποιου να βρεί εργασία, δηλώνει μία μεγάλη γκάμα επιλογών σε ειδικότητες, ακόμα και χαμηλότερες των πτυχίων του με αποτέλεσμα το προφίλ να μην είναι ανταγωνιστικό..

Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να πείσετε εταιρίες να συνεργαστούν με την πλατφόρμα σας;

Μας έχει εκπλήξει ευχάριστα το ενδιαφέρον που δείχνουν οι εταιρείες για την Marefind και την αυτονομία όπως και την εξοικονομήσει χρημάτων που παρέχει η πλατφόρμα. Η δυσκολία που συναντάμε, όπως και οι περισσότερες Start-ups, είναι στην γνωστοποίηση της πλατφόρμας και των υπηρεσιών μας, σε μία αγορά που έως τώρα δεν είχε κάτι αντίστοιχο διαδικτυακά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × three =