αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣH Μανταλένα Σούλα ξεκίνησε από το μηδέν και τώρα δουλεύει στην Amazon. Έλαβε 32 απορρίψεις πριν φτάσει στον μεγάλο στόχο της

H Μανταλένα Σούλα ξεκίνησε από το μηδέν και τώρα δουλεύει στην Amazon. Έλαβε 32 απορρίψεις πριν φτάσει στον μεγάλο στόχο της

Οι περισσότεροι μάλλον θα σκεφτούν ότι είναι αδύνατο να ξεκινήσεις από το μηδέν, σε μία επαρχιακή πόλη, και να φτάσεις να δουλεύεις σε έναν παγκόσμιο τεχνολογικό «γίγαντα». Ακόμα κι αν κάποιος ξεκινήσει την προσπάθεια του για να πετύχει έναν τέτοιο στόχο, μάλλον θα τα παρατήσει μετά από 32 απορρίψεις. Τι γίνεται όμως αν συνεχίσεις να προσπαθείς;

Η Μανταλένα Σούλα έχει μια τέτοια ιστορία. Ξεκίνησε από το μηδέν και σήμερα δουλεύει στην Amazon ως Product Manager. Η ίδια μιλά στο It’s Possible για όλη την ιστορία της, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, περιγράφει το πως είναι η καθημερινότητα σε μια εταιρία όπως η Amazon, ενώ δίνει και τις δικές της συμβουλές για το πως μπορεί κάποιος να βρει δουλειά σε μια μεγάλη εταιρία. Μπορείτε επίσης να την ακολουθήσετε στο Linkedin και στο Instagram.

Ποια είναι η επαγγελματική σας διαδρομή μέχρι εδώ και πως καταφέρατε να φτάσετε στην Amazon;

Πώς τα κατάφερα; Θα έλεγα με κόπο, στρατηγική και όνειρα.

Θα ξεκινήσω κάνοντας μια αναδρομή γιατί έχω κουραστεί να ακούω ανθρώπους να λένε πως έχουν πετύχει αλλά να μην ακούω όλη την ιστορία. Ήμουν άριστη μαθήτρια, παιδί μεταναστών ζώντας στην Τρίπολη. Η ζωή ήταν αρκετά δύσκολη για εμένα και την οικογένεια μου και θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα να δουλεύει καλοκαίρια για να βοηθήσω οικονομικά. Η ζωή δύσκολη και τα όνειρα μεγάλα παρ’ότι μετανάστες καθώς οι γονείς μου ήταν σπουδαγμένοι άνθρωποι στην Αλβανία απλώς δεν μπόρεσαν ποτέ να εξασκήσουν τα επαγγέλματα τους στην Ελλάδα. Κάπως έτσι, μπήκα στη σχολή “Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών” στο πολυτεχνείο. Όσο ήμουν φοιτήτρια δούλευα σαν σερβιτόρα σε μαγαζιά για να μπορέσω να σπουδάσω. Η τότε οικονομική κρίση που έπληξε την χώρα έκανε τους γονείς μου να χάσουν τις δουλειές τους. Γρήγορα κατάλαβα πως το service δεν είναι ο πιο έξυπνος τρόπος να βγάλεις εισόδημα και σίγουρα όχι σοφή επένδυση χρόνου καθώς δυσκολευόμουν με τη σχολή που ήταν η προτεραιότητα μου.

Η αγάπη μου για τα μαθηματικά, τη φυσική και γενικά τις θετικές επιστήμες με ώθησε να ξεκινήσω ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά όλων των ηλικιών μέχρι και φοιτητές. Έχτιζα τα μαθήματα μου πέρα από παραδοσιακές νόρμες σχολείου προσπαθώντας να βοηθήσω όσο περισσότερο περνά από το χέρι μου τους μαθητές μου.

Παράλληλα είχα ξεκινήσει να δουλεύω και σαν Teaching assistant στο πανεπιστήμιο. Kάπως έτσι ξεκίνησε να μου αρέσει η έρευνα, πράγμα που με έκανε να κυνηγήσω μεταπτυχιακό και διδακτορικό. Καθώς όδευα για το διδακτορικό μου, είπα να δοκιμάσω τα εδάφη του corporate. Παθιάστηκα βλέποντας την ραγδαία ανάπτυξη που έχει μια εταιρεία σε σχέση με την έρευνα. Συνειδητοποίησα πως το corporate μου ταιριάζει πολύ περισσότερο και άφησα στην άκρη την ιδέα του διδακτορικού.

Ξεκίνησα με internships και μπήκα στον κόσμο του software services & του consultancy, εργαζόμενη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Netcompany σαν Technology Business Analyst. Εξέλιξα απίστευτα τις γνώσεις μου μέσα από την δουλειά, από διάφορα courses & trainings της εταιρείας και γρήγορα ξεκίνησα να τρέχω αυτόνομα δικά μου projects και να διαχειρίζομαι ομάδες με software engineers. Ένιωθα ότι κάτι μου έλειπε. Χτύπησα αρκετές πόρτες αφότου βρήκα την έννοια του mentorship, ζητώντας από καταξιωμένους επαγγελματίες κυρίως του εξωτερικού (Έλληνες, Αλβανούς και από άλλες εθνικότητες) να γίνουν μέντορες μου και να με βοηθήσουν να φτάσω εκεί που ονειρεύομαι. Ονειρευόμουν πάντα να είμαι στέλεχος εταιρειών όπως την Amazon, Meta, Google & TikTok. Ανακάλυψα την έννοια του Product Management, την  διαχείριση προϊόντων η οποία αφορά την σύλληψη την ιδέας του να χτίσεις ένα προϊόν μέχρι το να το πουλήσεις στην αγορά. Και είπα “Αυτό, θα γίνω!”. Μέσα από διάφορες συζητήσεις, αρκετό networking, όντας μέλος σε διάφορους οργανισμούς και με πολύ πολύ διάβασμα είχα συνεντεύξεις με Amazon, Meta, Google και TikTok. Δεν θα σου κρύψω πως ήταν αρκετά τα βράδια που μιλούσα με τον εαυτό μου και ορισμένους γνωστούς και άκουγα “Μα γιατί να πάρουν εσένα;”. Με απέρριψαν από διάφορες εταιρείες λέγοντας πως οι ιδέες μου ήταν ουτοπικές την ίδια ώρα που από την Amazon, Meta, Google και TikTok με απέρριπταν γιατί οι ιδέες μου ήταν “μικρές”. Προτού ξεκινήσουν να πηγαίνουν καλά οι συνεντεύξεις συνολικά είχα 32 απορρίψεις σε Amazon, Meta, Google και TikTok μέχρι που μπήκα στην Amazon (γεωγραφική περιοχή Σλοβακία/Λουξεμβούργο). O επιμένων νικά λέει ο ελληνικός λαός και θα προσθέσω αυτό που είναι αποφασισμένος, δουλεύει με στρατηγική και έχει πάθος για ότι κάνει, φτάνει εκεί που ονειρεύεται.

Ποια ακριβώς είναι η θέση σας στην Amazon και πως είναι γενικότερα η καθημερινότητα σε μια τέτοια μεγάλη εταιρία;

Η θέση μου στην Amazon είναι Product Manager (Διαχειρίστρια προϊόντων). Σαν διαχειρίστρια προϊόντων είμαι υπεύθυνη από την σύλληψη μιας ιδέα για ένα καινούργιο προϊόν μέχρι την πώληση στην αγορά. Με άλλα λόγια σαν διαχειριστής προϊόντων είμαι το άτομο που προσδιορίζει τις ανάγκες του πελάτη και τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς στόχους που θα εκπληρώσει ένα προϊόν ή ένα χαρακτηριστικό, οραματιζόμενη πώς φαίνεται η επιτυχία για ένα προϊόν. Αφού συγκεντρώσω την στρατηγική σε ένα χαρτί, δουλεύω με διάφορες ομάδες από δικηγόρους, Οικονομολόγους, συμβουλους επιχειρησεων (Λογιστικες & φοροτεχνικες υπηρεσιες ) , Προγραμματιστές για να μετατρέψουμε το όραμα σε πραγματικότητα.

Η μέρα μου ξεκινάει με ένα περιποιημένο καφέ και stretching για να ανάκτηση δυνάμεων! Έπειτα, βλέπω τις συναντήσεις που έχω και θέτω τους στόχους της ημέρας βάζοντας προτεραιότητες. Το 75% της ημέρας μου στο γραφείο είναι να μιλάω, το υπόλοιπο είτε θα σκέφτομαι να λύσω τα προβλήματα που έχει παρουσιάσει ένα προϊόν πάντα έχοντας στο μυαλό μου να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τον πελάτη είτε θα σκέφτομαι πως θα χτίσω καινούρια προϊόντα για να καλύψουμε ανάγκες της αγοράς.

Με βάση την εμπειρία σας, τελικά τι πρέπει να κάνει ένας νέος/α για να καταφέρει βρει μια θέση σε μια μεγάλη εταιρία; Αν μπορείτε δηλαδή να μας πείτε κάποια γρήγορα tips

Νομίζω το κλειδί είναι να έχεις δίπλα σου ανθρώπους να πιστεύουν σε σένα και τελικά να πιστέψεις και εσύ στον εαυτό σου. Μετά από αυτό έρχεται το να καταλάβεις που θέλεις να φτάσεις και να ξεκινήσεις τα courses και το networking.

Οργάνωση και στρατηγική είναι το κερασάκι στην τούρτα. Ο υποψήφιος/α πρέπει να κάνει ένα market research για τις θέσεις εργασίας στην αγορά, οι οποιες είναι διαθέσιμες και τον/την ενδιαφέρουν. Πέρα από το απλά να δεις τις θέσεις, πρέπει να δεις τι χρειάζεται και η κάθε θέση ώστε να ξεκινήσεις να φτιάχνεις το βιογραφικό σου. Συνήθως πάμε ανάποδα και πρώτα φτιάχνουμε το βιογραφικό μας, βάζοντας στοιχεία μέχρι και το ληξιαρχείο της γέννησης, το οποίο είναι λάθος. Στο βιογραφικό θα πρέπει να καταγράφεται η εργασιακή εμπειρία σχετικά με τη θέση και όχι ότι έχουμε κάνει στη ζωή μας.

Μετά έρχεται η γνώση που χρειάζεται η κάθε θέση, την οποία αν την έχεις καλώς αλλά αν δεν την έχεις κάπως πρέπει να την χτίσεις. Εδώ είναι που χρειάζεται διάβασμα. Έπειτα η προετοιμασία για τις συνεντεύξεις που χρειάζεται αρκετή προπόνηση. Η κάθε εταιρεία θέλει να ακούσει παραδείγματα από την εργασιακή σου εμπειρία.

Τελος, το mentoring και το networking παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Τι καλύτερο από το να έχεις έναν μέντορα σε αυτή την διαδικασία να σε βοηθάει; Τι καλύτερο από το να μιλήσεις με κάποιον που είναι ήδη σε αυτό το ρόλο ή στην εταιρεία που θέλεις να πας. Πλησίασε κόσμο που δουλευει μέσα στις εταιρείες και στους ρόλους που ενδιαφέρεσαι μέσω linkedin, job fairs, συνέδρια, οργανισμούς.

Η διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα και να σε φορτίσει συναισθηματικά αλλά άπαξ και φτάσεις εκεί η δύναμη που έχεις και η αυτοπεποίθηση που χτίζεις είναι φοβερή.

Έχετε δουλέψει σε εταιρίες/ Οργανισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ποιες είναι οι διαφορές που ενδεχομένως είδατε;

Οι διαφορές σίγουρα είναι αρκετές. Θεωρώ πως από εταιρεία σε εταιρεία αλλάζουν ακόμα περισσότερα.

Οι κύριες διαφορές είναι η ποιότητα ζωής, το λεγόμενο work life balance. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της υπόλοιπης ζωής μας.

Έπειτα, οι προοπτικές εξέλιξης στο εξωτερικό χωρίς να βασιζόμαστε μόνο σε πτυχία. Στο εξωτερικό αν μπορείς να δείξεις ότι έχεις την γνώση και το πάθος να δουλέψεις πάνω σε ένα project, δεν θα σε ρωτήσει κανείς για πτυχία.

Ευκαιρίες για νέους ανθρώπους. Στο εξωτερικό εκτιμούν πάρα πολύ τα νέα ταλέντα, και τις ιδέες out of the box. Στην Ελλάδα πολλές φορές και οι πρακτικές είναι αμισθί και θα πρέπει να είσαι top talent για να σε κρατήσουν.

Περιβάλλοντα με international ανθρώπους. Είναι απίστευτο να δουλεύεις με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα είναι αρκετα περιορισμένα τα projects που μπορείς να βιώσεις τέτοια εμπειρία. Το diversity έχει απίστευτα αποτελέσματα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια σας;

Σίγουρα να συνεχίσω στο κομμάτι του Product Management και φυσικά να επενδύσω παραπάνω χρόνο σε side projects κάνοντας βήματα στο entrepreneurship.

Με την εργασιακή μου εμπειρία, έχω ήδη ξεκινήσει και βοηθάω ανθρώπους να εξελίξουν την καριέρα τους και να πραγματοποιησουν τα όνειρα τους. Παράλληλα φτιάχνω εβδομαδιαία επαγγελματικό περιεχόμενο που το διαθέτω στα social media μου με σκοπό να βοηθήσω όσους περισσότερους νέους μπορώ.

Πέρα από αυτό, η εμπειρία μου δουλεύοντας με ομάδες και οργανισμούς μετράει 7 εντατικά χρόνια. Δουλεύω με παγκόσμιους οργανισμούς σαν την AIESEC, την IEEE κάποιες εταιρείες αλλά και μικρότερους οργανισμούς σαν Leadership coach, συμβάλοντας στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων.

Η ιδέα ότι βοηθάω και δίνω πίσω όλα όσα έχω μάθει, απλά μου δίνει δύναμη και θάρρος να συνεχίζω να θέτω νέους στόχους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × five =