αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑLockdown: Στρατηγική «ακορντεόν» για μήνες, προανήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης (ΒΙΝΤΕΟ)

Lockdown: Στρατηγική «ακορντεόν» για μήνες, προανήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην στρατηγική του «ακορντεόν» φαίνεται πως θα πάει η Ελλάδα, δηλαδή άνοιγμα της οικονομίας για λίγο, και μετά κλείσιμο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Με το μοτίβο αυτό να είναι επαναλαμβανόμενο. Αυτό προανήγγειλε από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός: «Το εμβόλιο θα έρθει και όταν θα έρθει θα αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια αλλα για να γίνει αυτό θα πρέπει να αντέξουμε κάποιους μήνες. Σε όσους μας κατηγόρησαν ότι δεν πρέπει να πάμε στην στρατηγική «ακορντεόν», ανοίγουμε- κλείνουμε, θα τους ζητήσω να καταθέσουν ενδεχομένως εναλλακτική πρόταση, μέχρι που να φτάσουμε στο εμβόλιο». Ενώ συμπλήρωσε ότι υπήρξε εφησυχασμός από όλους, και από την κυβέρνηση, και δεν πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος ενόψει Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αν εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο, η καραντίνα θα «ανοιγοκλείνει» προκειμένου να αποσυμπιέζεται πότε το σύστημα Υγείας και πότε η «αγορά». Ετσι θα μπορούμε να πορευτούμε για μερικούς μήνες, μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο και να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Η πρόταση για 21 μέρες lockdown και 14 ανοιχτά

Πριν μερικές ημέρες, μια τέτοια πρόταση είχε παρουσιάσει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Περιμένω μέχρι τις 30 του Νοεμβρίου κοντά στα 500 κρούσματα ίσως και λίγο παραπάνω και μετά να ανοίξει η οικονομία προσεχτικά. Το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο τόσο της Αττικής όσο και της Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται και στα λύματα των δύο περιοχών», είχε πει ο ίδιος μιλώντας στο Open Tv.

Συμπληρώνοντας ότι η πρότασή του είναι η εφαρμογή εναλλασσόμενων lockdown. Το σχέδιο αυτό προβλέπει 21 μέρες lockdown και 14 ανοιχτά, επαναλαμβάνοντας το μοντέλο αυτό τρεις με τέσσερις φορές, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να οδηγηθούμε μέχρι το Μάρτιο με ασφάλεια. Η πρόταση αυτή υπολογίζει ότι τα κρούσματα ημερησίως θα κυμαίνονται καθημερινά κοντά στα 500 με 800, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, καθώς στις ΜΕΘ δεν θα καταλήγουν περισσότεροι από 200 ασθενείς, αριθμός διαχειρήσιμος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, μετά τις 30 Νοεμβρίου βγαίνουμε από το καθολικό lockdown που είμαστε τώρα με κάποια περιοριστικά μέτρα, με  επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου και των υπόλοιπων εμπορικών δραστηριοτήτων και πολύ προσεχτικό άνοιγμα της εστίασης. Παράλληλα, προβλέπει ότι θα περάσουμε τα Χριστούγεννα προσεχτικά ανοιχτά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπάνιο τηλεοπτικό debate Χαράλαμπου Γώγου- Γιάννη Ιωαννίδη για τον κορονοιό και το lockdown (ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο