αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑLivArt: Η ελληνική πλατφόρμα που κάνει τα έργα τέχνης να «ζωντανέψουν». Και να διηγηθούν την ιστορία τους

LivArt: Η ελληνική πλατφόρμα που κάνει τα έργα τέχνης να «ζωντανέψουν». Και να διηγηθούν την ιστορία τους

Το LivArt είναι μια πλατφόρμα, η οποία φιλοξενεί ένα ψηφιακό μουσείο. Τα εκθέματα του μουσείου αυτού είναι παγκοσμίου φήμης πίνακες ζωγραφικής. Όμως, αντί να τους παρουσιάσουμε με τη συμβατική στατική μορφή τους, επιλέξαμε να τους προσδώσουμε κίνηση. Κατά συνέπεια, η πλοήγηση γίνεται διαδραστική και ο χρήστης συμμετέχει ενεργά, ενώ συγχρόνως αναδεικνύονται νέες πτυχές των έργων. Η πρόσβαση φυσικά είναι δωρεάν!

Η ιδέα που οδήγησε στη δημιουργία του LivArt γεννήθηκε το Μάρτιο του 2016, από το Μηνά-Μάριο Κόντη, όταν διαπίστωσε ότι σχολικές εξορμήσεις σε μουσεία ακυρώνονταν λόγω ελλιπούς συμμετοχής. Με την αρχή του project, η Μαρία Γαλανοπούλου θέλησε να βάλει τις ιδέες της σε εφαρμογή και μπήκε στο έργο. Εφόσον λοιπόν οι μαθητές έμοιαζαν απρόθυμοι να επισκεφθούν ένα μουσείο, αποφασίσαμε να φέρουμε το μουσείο σε εκείνους.

Φιλοσοφία

Στο πλαίσιο της δημιουργίας του δικού μας ψηφιακού μουσείου αναζητήσαμε τρόπους ώστε να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρον και διαδραστικό για τους πιθανούς ψηφιακούς επισκέπτες. Εμείς λοιπόν, εμπνευσμένοι από την αγάπη μας για την τέχνη σε συνδυασμό με τη μαθητική μας ιδιότητα, δημιουργήσαμε το LivArt , μια εφαρμογή που επιτρέπει στον χρήστη να επισκεφθεί ένα μουσείο σχεδιασμένο με απλό τρόπο ώστε να διευκολύνεται η περιήγηση στον εικονικό χώρο. Εντούτοις, δεν πρόκειται για ένα συμβατικό ψηφιακό μουσείο που περιορίζεται στην παρουσίαση απλών εκθεμάτων. Το LivArt , που προκύπτει από τις λέξεις Live και Art (ζω και τέχνη)παρουσιάζει φημισμένους πίνακες, δίνοντάς τους τη διάσταση του χρόνου, ενώ δεν υπάρχει ξεναγός καθώς κρίθηκε χρήσιμο ο χρήστης να υποκινείται στην αναζήτηση από τη περιέργεια και το ενδιαφέρον για την τέχνη, με οδηγό την αίσθηση της όρασης και της ακοής.

Κάθε πίνακας που επιλέγεται, αποτελεί ένα στιγμιότυπο, που παρουσιάζει μόνο μια πτυχή του γεγονότος και της στιγμής την οποία ζωγραφίστηκε από τον καλλιτέχνη Έτσι, η εφαρμογή στοχεύοντας στην αρμονική συνύφανση της τέχνης με την κίνηση, τοποθετεί το στιγμιότυπο ως την πρώτη ή τελευταία εικόνα μιας οπτικοακουστικής ιστορίας (σε μορφή βίντεο), η οποία ξετυλίγεται κατά τη διάρκεια της θέασης . Στα τοπία και τα πρόσωπα που απεικονίζονται, έχει προστεθεί κίνηση και ήχος. Ο επισκέπτης δηλαδή, μπορεί για παράδειγμα να δει την Γαλατού να γεμίζει με γάλα την πήλινη λεκάνη που βρίσκεται μπροστά της ή να βρεθεί στο τοπίο της ‘’Έναστρης Νύχτας’’, βλέποντας τη λάμψη των αστεριών και το λίκνισμα του κυπαρισσιού στον άνεμο.

Οι πίνακες που φιλοξενούνται στο μουσείο της πλατφόρμας αυτής, αποτελούν έργα καταξιωμένων ζωγράφων. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται έργα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, του Βαν Γκογκ και του Μιχαήλ Αγγέλου. Η επιλογή αυτή ασφαλώς και δεν είναι τυχαία. Αρχικά, πρόκειται για τους πιο δημοφιλείς και διαχρονικούς πίνακες την ύπαρξη των οποίων μερικοί τυχαίνει να αγνοούν. Επομένως, δόθηκε στο LivArt η ευκαιρία τόσο να τους αναδείξει και να τους διαδώσει στο ευρύ κοινό όσο και να βασιστεί στη φήμη τους για αποτελεσματικότερη προσέλκυση χρηστών .

Οφέλη και Εκπαίδευση

Μία τέτοια εφαρμογή μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Σε προσωπικό επίπεδο, το LivArt είναι μια ευκαιρία εξερεύνησης της τέχνης και ικανοποίησης της έμφυτης περιέργειας. Επιπλέον ,το γεγονός ότι διατίθεται δωρεάν υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στην γεφύρωση του πολιτιστικού χάσματος μεταξύ οικονομικά εύρωστων και αδύναμων, καθώς η τέχνη δεν αποτελεί πλέον μια περιττή πολυτέλεια, αλλά ένα ουσιαστικό και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, ικανό να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης και καλλιεργημένης προσωπικότητας.

Ευρύτερα, το LivArt μπορεί να αξιοποιηθεί και από τους εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο ενός πολυμεσικού μαθήματος, το οποίο αγκαλιάζει την τεχνολογία και διδάσκει πώς αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μάθηση και ψυχαγωγία, αντί για στείρα ανάλωση χρόνου. Άλλωστε, είναι πλέον γνωστό ότι ο καθένας από εμάς μαθαίνει με διαφορετικές μεθόδους: άλλοι είναι οπτικοί, άλλοι ακουστικοί και άλλοι κιναισθητικοί τύποι όσον αφορά τη μελέτη. Χάρη στο LivArt, λοιπόν, όλα τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν και να αφομοιώσουν με βάση τα δικά τους δεδομένα. Επομένως, η εκπαιδευτική διαδικασία εμπλουτίζεται, γίνεται πιο φιλική προς το μαθητή και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου. Βέβαια, ας μην λησμονούμε, το γεγονός ότι ενθαρρύνει την μαθητική πρωτοβουλία και αυτενέργεια, θέτοντας τα θεμέλια για τη διεξαγωγή ενός μαθητοκεντρικού μαθήματος, στο οποίο ο ρόλος του δασκάλου δεν υποβιβάζεται, αλλά εξανθρωπίζεται στο ρόλο του καθοδηγητή αντί της αδιαφιλονίκητης αυθεντίας.

Παρουσιάσεις και Βραβεία

Μέχρι σήμερα, δηλαδή το Δεκέμβριο του 2017, το LivArt έχει παρουσιαστεί σε κοινό στο πλαίσιο διαφόρων διαγωνισμών και οργανώσεων. Συγκεκριμένα, πήρε μέρος στο διαγωνισμό Εφαρμογιάδα 2016, στον οποίο συμμετέχουν developers εφαρμογών φορητών συσκευών, και μάλιστα απέσπασε το 2ο βραβείο, έπειτα από την ψήφο του κοινού. Επίσης, το LivArt βραβεύτηκε ως η καλύτερη εργασία στον τομέα Computer Science στο μαθητικό συνέδριο ACSTAC 2017, που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του Κολλεγίου Ανατόλια. Το φθινόπωρο του 2017 παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο περίπτερο 2 με θέμα «Τέχνη και Τεχνολογία», του ευρωπαϊκού προγράμματος Artecitya, ενώ το Νοέμβριο παρουσιάστηκε στο 13ο πολυσυνέδριο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ» του ka-business.gr και στο TEDxUniversityofMacedonia, όπου το κοινό αλληλεπίδρασε με τους διάσημους πίνακες.

Στην ιδέα, την ανάτυξη και την προώθησητου έργου αυτού συνέλαβαν οι Μηνάς-Μάριος Κόντης, Μαρία Γαλανοπούλου Δημήτρης Γαβρίδης, Χριστίνα Κρέζα, Αναστασία Θεωδωσιάδου, Εύα Καραμούζη, Ζώγια Καλούδη, Λίλα Κάκου, Νικολέτα Ζαφειράκη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − 6 =