αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑLifeskills Social Hackathons: Αυτές είναι οι ομάδες που διακρίθηκαν

Lifeskills Social Hackathons: Αυτές είναι οι ομάδες που διακρίθηκαν

Ολοκληρώθηκαν με εξαιρετική επιτυχία, τρία μοναδικά διήμερα γεμάτα καινοτομία, συνεργασία και κοινωνική επιχειρηματικότητα, στο πλαίσιο του δημοφιλούς προγράμματος επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης Lifeskills, που εκπονείται από το British Council με χρηματοδότηση της HSBC.

Συνολικά, 40 νέοι άνθρωποι από 18-30 ετών έλαβαν μέρος στην συναρπαστική διοργάνωση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και διαδικτυακά διεκδικώντας με τις ιδέες τους το χρηματικό έπαθλο που θα τους βοηθήσει να δημιουργήσουν και να επηρεάσουν θετικά την κοινωνία.

Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο κατά σειρά διήμερο που διοργανώθηκε στην Αθήνα, νικητήρια ομάδα αναδείχθηκε η Black Light για την δημιουργία πλατφόρμας με σκοπό την υποστήριξη επιχειρήσεων στην παροχή υπηρεσιών σε άτομα με οπτική αναπηρία. Το δεύτερο διήμερο των Social Hackathons διοργανώθηκε online με νικητήρια ομάδα την Αμυμώνη, για την ιδέα και τον σχεδιασμό μιας εφαρμογής που θα απευθύνεται σε γονείς παιδιών 0-6 ετών με οπτική καθώς και άλλες αναπηρίες ώστε να τους παρέχει την απαραίτητη ενημέρωση, ενδυνάμωση και υποστήριξη.

Στην Θεσσαλονίκη, νικητήρια ομάδα των Social Hackathons αναδείχθηκε ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης, Bioscoop. Η ιδέα που τους οδήγησε στην νίκη, αφορά την επαναχρησιμοποίηση των γυάλινων συσκευασιών των πελατών, που θα αποστειρώνονται σε ειδικό αποστειρωτή και στη συνέχεια θα γεμίζονται από υπάλληλο του καταστήματος με το νέο προϊόν που επιλέγει ο πελάτης. Επίσης η ιδέα τους προβλέπει και ανακύκλωση των φθαρμένων/σπασμένων συσκευών.

Στόχος των Lifeskills Social Ηackathons ήταν να αποτελέσουν μία συμμετοχική διαδικασία μάθησης και σχεδιασμού και αποτελούν κομμάτι του Lifeskills, ένα πρόγραμμα με ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα έχοντας ως ώρας φέρει κοντά μέσα από τις δράσεις του, εκτός από τα social hackathons , όπως βιωματικά εργαστήρια και αμειβόμενες πρακτικές πάνω από 2.000 νέους.

Η Μαρία Νομικού, Regional Lead, Youth, Skills & Schools, EU Region, British Council, δήλωσε: «Υπάρχουν πολλοί νέοι στην Ελλάδα που είτε βρίσκονται εκτός εργασίας, είτε οι συνθήκες εργασίας δεν είναι αυτές που προσδοκούν, είτε βρίσκονται σε μία εργασία που δεν τους αρέσει. Σε όποια κατηγορία και να είναι ένας νέος ή μία νέα, σίγουρα ο αρνητικός αντίκτυπος στη διαβίωση και την ψυχική υγεία είναι μεγάλος. Μέσα από το πρόγραμμα Life Skills θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία για αναστοχασμό, νέες δεξιότητες, χώρο, χρόνο και κίνητρο για προγραμματισμό προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης μα πάνω από όλα, ευκαιρία να δοκιμαστούν σε ένα νέο επαγγελματικό περιβάλλον μέσω της αμειβόμενης και με πλήρη ασφάλεια πρακτικής άσκησης. Το μήνυμα που παίρνουμε είναι ότι η δράση αυτή έχει δώσει ελπίδα και αυτοπεποίθηση σε ένα πλαίσιο που σέβεται τις νέες και τους νέους και αναγνωρίζει την αξία τους.»

Νέα άτομα και κοινωνικές επιχειρήσεις συνεργάστηκαν με σκοπό να δημιουργήσουν νέα ή βελτιωμένα προϊόντα/υπηρεσίες. Τα Social Hackathons αποτέλεσαν μια εμπειρία γνώσης, δικτύωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για τους νέους ενώ παράλληλα είχαν σκοπό να ενισχύσουν την οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυξάνοντας τον κοινωνικό τους αντίκτυπο.

Η Μαρία Χονδρονάσιου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Δημ. Σχέσεων, Amimoni Association PR, δήλωσε: « Από το Hackathon ξεχωρίσαμε την ενέργεια των νέων που συμμετείχαν, την θεαματική εξέλιξη της ιδέας μας και το πολύ ουσιαστικό feedback που πήραμε τόσο από τις υπόλοιπες ομάδες όσο και από την επιτροπή αξιολόγησης. Η αλληλεπίδρασή μας με τους νέους συνεχίζεται και μετά το Hackathon, καθώς έχουμε ήδη προγραμματίσει μια δια ζώσης συνάντηση με στόχο να διερευνήσουμε τρόπους συνεργασίας και εξέλιξης της ιδέας μας. Τέλος, μέσα από την όλη διαδικασία καταφέραμε να δημιουργήσουμε χρήσιμα εργαλεία και να οραματιστούμε αυτό που κάνουμε σήμερα στο μέλλον! Σας ευχαριστούμε».

Ο ομάδα της Black Light δήλωσε: «Ως Black Light ήταν η 1η φορά που λάβαμε μέρος σε social hackathon και πραγματικά απολαύσαμε την εμπειρία! Βρήκαμε την όλη οργάνωση εξαιρετική και το κλίμα πολύ φιλικό και ζεστό. Η συμμετοχή μας στο social hackathon του Βρετανικού Συμβουλίου θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός online hub που θα μας χωράει όλους και έτσι θα μείνει στην μνήμη μας για πάντα, να μας θυμίζει ποιο θα είναι το έναυσμα για να δημιουργηθεί αυτός ο χώρος. Με τις νέες που συνυπήρξαμε σ ’αυτό το τόσο γεμάτο διήμερο, προγραμματίζουμε ήδη να ενταχθούν στην ομάδα που θα ξεκινήσει τη δημιουργία του hub».

Ο ομάδα του Bioscoop δήλωσε: «Ήταν μια πρωτότυπη αλλά και ενδιαφέρουσα εμπειρία που δεν είχαμε έως τώρα . Η αλληλεπίδραση με τις νέες και τους νέους της ομάδας μας ήταν πολύ πιο καλή και δημιουργική από ότι περιμέναμε. Μέσα από τη συμμετοχή , μας δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστούμε με νέα παιδιά προκειμένου να δημιουργήσουμε μία νέα υπηρεσία στο συνεταιρισμό, από την οποία ευελπιστούμε να προκύψουν οικονομικά αλλά και κοινωνικά οφέλη. Η συνδρομή των νέων αποδείχτηκε ιδιαίτερα ικανοποιητική τόσο στο στάδιο του σχεδιασμού όσο -θέλουμε να πιστεύουμε- και στο στάδιο της υλοποίησης».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × one =