αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ Λένια Αργυράκη βρήκε τη δική της ευκαιρία στην Ελλάδα. Και όλα ξεκίνησαν από ένα Facebook Post

Η Λένια Αργυράκη βρήκε τη δική της ευκαιρία στην Ελλάδα. Και όλα ξεκίνησαν από ένα Facebook Post

Μισθοί που είναι κοντά στα 500 ευρώ τον μήνα, μικρές προοπτικές επαγγελματικής ανάπτυξης και ένα οικονομικό περιβάλλον που δεν δείχνει να βελτιώνεται εδώ και αρκετά χρόνια. Το αντίθετο μάλιστα. Αλλά τι μπορείς να κάνεις μέσα σε αυτό το περιβάλλον, για να μην «βαλτώσεις» και εσύ;

Το It’s Possible συνάντησε την Λένια Αργυράκη. Η ίδια σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες, και παρότι δεν έχει καν αποφοιτήσει από την σχολή της, βρήκε την δική της (digital) ευκαιρία στην Ελλάδα. Είναι Digital Marketer δουλεύοντας με ένα ιδιαίτερο μοντέλο. Και όπως εξηγεί, όλα ξεκίνησαν από μια ανάρτηση που είδε στο Facebook.

Καταρχήν πως αποφασίσατε να μείνετε στην Ελλάδα και να δραστηριοποιηθείτε επαγγελματικά; Την ώρα που άλλοι νέοι άνθρωποι φεύγουν στο εξωτερικό

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, εγώ δεν έχω προλάβει ακόμα να φύγω. Είχα την ευκαιρία να βρω μια επαγγελματική ευκαιρία scrollάροντας στην αρχική σελίδα μου στο Facebook, σε μια φάση μάλιστα που είχα ανάγκη αυτή την ευκαιρία. Εγώ κατάγομαι από τη Θεσσαλονίκη, ήρθα στην Αθήνα για σπουδές και μάλιστα ένιωθα έντονα την ανάγκη για πλήρη ανεξαρτητοποίηση.

Όταν λοιπόν ήρθα στην Αθήνα και άρχισα να σπουδάζω σε μια σχολή που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, -σπουδάζω Πολιτικές Επιστήμες- ξαφνικά άρχισε… να καταρρέει ο κόσμος μου. Αφού ακόμα με συντηρούσαν οι γονείς μου, άρα δεν ήμουν πλήρως ανεξάρτητη. Ενώ ταυτόχρονα έβλεπα ότι επειδή ακριβώς το πτυχίο που θα πάρω είναι πιο «γενικό», θα χρειαζόταν σίγουρα να κάνω και κάποιο μεταπτυχιακό στη συνέχεια. Άρα το ερώτημα ήταν πότε ακριβώς θα καταφέρω να αυτονομηθώ. Έβλεπα τον χρονικό ορίζοντα να μεγαλώνει πολύ.

Εκεί λοιπόν άρχισα να σκέφτομαι τι μπορώ να κάνω στην Ελλάδα, πριν πάρω το πτυχίο μου, έτσι ώστε να είμαι οικονομικά ανεξάρτητη. Αφού οι σπουδές στο εξωτερικό, πέρα από επιπρόσθετα έξοδα (τα οποία είμαι ιδιαίτερα τυχερή που μπορεί να καλύψει η οικογένειά μου) θα καθυστερούσαν κι άλλο την έξοδό μου στον επαγγελματικό στίβο και συνεπώς τον οικονομικό απογαλακτισμό μου. Μπορώ να πω, μάλιστα, ότι σε εκείνη τη χρονική φάση ήμουν σε αρκετά κακή ψυχολογική κατάσταση, λόγω όλου του σκηνικού που περιγράφω, αλλά και κάποιων προσωπικών ζητημάτων. Αισθανόμουν ότι είχα βρεθεί σε αδιέξοδο. Εκεί ήρθε η ευκαιρία που είπα πιο πριν. Όταν είδα ένα post για ένα σεμινάριο που αφορούσε την online επιχειρηματικότητα. Και κάπως έτσι στράφηκα προς το digital marketing, πάνω στο οποίο δουλεύω εδώ και περίπου 1,5 χρόνο.

Βλέποντας τα πράγματα στην πράξη, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να εργαστεί κάποιος ως freelancer στην Ελλάδα;

Το εύκολο ή δύσκολο, είναι κάτι υποκειμενικό. Είναι διαφορετικό για τον καθένα. Οπότε δεν θα ήθελα να το κρίνω αυτό. Νομίζω όμως ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καταφέρει κάποιος να μείνει στην Ελλάδα, είναι να αξιοποιήσει την δύναμη του ίντερνετ. Στην Ελλάδα δεν το αξιοποιούμε όσο θα έπρεπε, και μάλιστα καθυστερούμε να δούμε τις τάσεις που κυριαρχούν στο εξωτερικό. Πολλοί άνθρωποι έχουν γίνει εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι, εκμεταλλευόμενοι την δύναμη του ίντερνετ. Πλέον όλοι είμαστε δικτυωμένοι σε παγκόσμιο επίπεδο, άρα αν ξεκινήσεις το οτιδήποτε, ξαφνικά ανοίγεται μπροστά σου μια πολύ μεγάλη αγορά.

Σαν επιχειρηματίας (και επαγγελματίας εν γένει), σίγουρα δεν είναι εύκολο να φτάσεις στην κορυφή. Και είναι επίσης πολλοί αυτοί που αποτυγχάνουν. Αλλά όταν προσπαθείς να κάνεις κάτι και έχεις ένα όραμα, πρέπει να κοιτάς τον πετυχημένο και να προσπαθείς να του μοιάσεις. Όχι τον αποτυχημένο.

Πως είναι να δουλεύει κάποιος ως digital nomad; Να δουλεύει, δηλαδή, από οπουδήποτε με μόνο εργαλείο το laptop και το smartphone του

Εμένα μου αρέσει πολύ η ελευθερία που δίνει ένα τέτοιο μοντέλο. Γιατί δεν με περιορίζει ούτε χρονικά, ούτε γεωγραφικά. Ειδικά στη φάση που είμαι τώρα, αφού παράλληλα σπουδάζω, δεν ήθελα να βρω μια δουλειά που δεν έχει ευελιξία.

Από την άλλη αυτό το μοντέλο έχει… και τις παγίδες του. Αφού λίγοι έχουμε μάθει να δουλεύουμε και να είμαστε παραγωγικοί, χωρίς να έχουμε κάποιον πάνω από το κεφάλι μας. Μπορεί, δηλαδή, να καταλήξεις στην λάθος διαχείριση χρόνου, και να μη θέτεις τις σωστές προτεραιότητες. Είναι πράγματα που ειδικά το πρώτο διάστημα πρέπει να τα προσέξεις.

Και πως είναι μια τυπική εργάσιμη ημέρα σας;

Το πρόγραμμα που δουλεύει για εμένα είναι: Να ξυπνήσω πρωί, να κάνω γυμναστική, να φάω το πρωινό μου και μετά να ξεκινήσω να δουλεύω συνήθως από το σπίτι ή από κάποιο καφέ. Στη συνέχεια κάνω συνήθως ένα διάλειμμα το μεσημέρι και το απόγευμα είτε θα δουλέψω πάλι, είτε θα έχω προγραμματισμένα meetings, είτε θα παρακολουθήσω κάποια εκπαιδευτικά webinars για να βελτιωθώ ακόμα περισσότερο σε αυτό που κάνω.

Ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενο της δουλειάς σας;

Ασχολούμαι με ένα παγκόσμιο επιχειρηματικό project, που συνδυάζει κάποιες από τις μεγαλύτερες τάσεις της αγοράς, όπως κοινωνική δικτύωση, ηλεκτρονικό εμπόριο και internet marketing.

Συνεργάζομαι με μια εταιρεία, που παρέχει 11 διαφορετικές πλατφόρμες- εργαλεία αιχμής, για εμπορική και διαφημιστική ανάπτυξη (Site, e-shop, pop up παράθυρο εξυπηρέτησης πελατών για προσθήκη σε site, εργαλείο για διαχείριση επαφών και email marketing, webinar room για live ή αυτόματες παρουσιάσεις, ηλεκτρονική γραμματεία για κλείσιμο ραντεβού, προσωποποιημένη εφαρμογή για κινητά κ.α.) Από αυτήν την άποψη είμαι Affiliate Marketer, ωστόσο η εταιρεία παρέχει και δικαιώματα franchise, οπότε πρακτικά, έχω τη δική μου online επιχείρηση, χωρίς το μεγάλο οικονομικό ρίσκο της κλασικής επιχειρηματικότητας και εμπορευόμενη άυλα προϊόντα που αφήνουν, σαφώς, μεγαλύτερο περιθώριο κερδοφορίας (αφού δημιουργούνται μια φορά και μετά δεν έχουν κόστος παραγωγής, δεν υπάρχουν έξοδα συσκευασίας, αποθήκευσης και αποστολής κτλ). Το γεγονός, επίσης, ότι όλοι οι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται πλέον ότι έχουν ανάγκη να αποκτήσουν παρουσία στο internet, κάτι στο οποίο μπορώ να βοηθήσω αποτελεσματικά και οικονομικότερα από κάθε ανταγωνιστή στην Ελλάδα, κάνει τη ζωή μου πιο εύκολη.

Που θα θέλατε να έχετε φτάσει σε 1 χρόνο από σήμερα;

Μέσα σε 1 χρόνο δύσκολο να έχω φτάσει στον τελικό μου στόχο- θεωρώ ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για αυτό. Ωστόσο σε 1 χρόνο από σήμερα, θέλω να παρέχω τις υπηρεσίες μου σε ανθρώπους από περισσότερες χώρες, και παράλληλα έχω αυξήσει το εισόδημα μου στα 2.500- 3.000 ευρώ τον μήνα. Άρα, να είμαι πλήρως ανεξάρτητη οικονομικά, όπως λέγαμε και στην αρχή της συζήτησης.

Από εκεί και πέρα, σε βάθος 5ετίας θα ήθελα να έχω την οικονομική άνεση που θα μου επιτρέψει στα πλαίσια του Laptop Lifestyle, να μπορώ να είμαι κάθε μήνα σε διαφορετική χώρα. Βέβαια, δε μπορώ, ούτε επιθυμώ να ζω έτσι για πάντα, θέλω, όμως, να αποκτήσω αυτή την εμπειρία μέσα στα 20s μου. Μέσα σε 2-3 έτη θα μπορούσα, με αυτόν τον τρόπο, πρακτικά, να έχω ζήσει σε τουλάχιστον 30 διαφορετικές χώρες και πραγματικά να έχω γυρίσει τον «κόσμο»! Πιστεύω ότι θα είναι μια εμπειρία ζωής.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 5 =