10/02/25

Ο Κωνσταντίνος Ευκαρπίδης δουλεύει remotely από το σπίτι του στην Θεσσαλονίκη για εταιρεία στις ΗΠΑ. Και εξηγεί πως μπορείς να βρεις τέτοιες θέσεις

Το remote working ήρθε για να μείνει. Άλλωστε αν κάτι μας έμαθε η πανδημία ανάμεσα σε άλλα, είναι ότι πολλές δουλειές μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως, με την βοήθεια των τεχνολογικών μέσων που υπάρχουν στην εποχή μας.

Ο Κωνσταντίνος Ευκαρπίδης δουλεύει από το σπίτι του στην Θεσσαλονίκη για εταιρεία στις ΗΠΑ (ως freelancer με συμβόλαιο πλήρους απασχόλησης). Ο ίδιος μιλά σήμερα στο It’s Possible και εξηγεί ποια ακριβώς είναι η δουλειά του, πως μπορεί να βρει κάποιος/α τέτοιες remote θέσεις, και τι μισθοί «παίζουν».

Πείτε μας λίγα λόγια για το επαγγελματικό σας background. Με τι ασχολούσασταν επαγγελματικά πριν;

Έχω σπουδάσει Μηχανικός Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο πανέμορφο νησί της Σάμου. Η επιθυμία μου για οικονομική ανεξαρτησία ήταν μεγάλη, και γι’ αυτό ολοκλήρωσα τις σπουδές μου σε 4 χρόνια, αντί για 5. Μετά την αποφοίτησή μου, ολοκλήρωσα τη στρατιωτική μου θητεία και ήμουν έτοιμος να εισέλθω στην αγορά εργασίας.

Παρόλο που άκουγα συχνά πόσο δύσκολο είναι να βρεις δουλειά, δεν το άφησα να με επηρεάσει. Λίγο πριν ολοκληρώσω τη θητεία μου, ξεκίνησα να ετοιμάζω το βιογραφικό μου και να στέλνω αιτήσεις για διάφορες θέσεις. Υπέβαλα συνολικά 12 αιτήσεις, από τις οποίες έλαβα 4 απαντήσεις: μία αρνητική και τρεις θετικές.

Από αυτές, οι δύο ήταν από εταιρείες της Big 4. Επέλεξα να προχωρήσω με μία από αυτές, καθώς θεώρησα ότι το περιβάλλον θα ήταν πιο οργανωμένο συγκριτικά με μία μικρότερη εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις έγιναν τον Νοέμβριο του 2020, εν μέσω καραντίνας και περίπου 2,5 μήνες πριν ολοκληρώσω τη θητεία μου. Όλες οι θέσεις που εξέταζα ήταν εξαρχής remote.

Συνεπώς δεν έχω εργαστεί ποτέ με καθεστώς δια ζώσης, πέρα από κάποιες παρουσίες που είχα στο γραφείο αραιά και που για λόγους κοινωνικοποίησης.

Σήμερα ποια είναι η βάση σας και ποια είναι η remote θέση που έχετε;

Η βάση μου είναι η Θεσσαλονίκη, όπου ζω και εργάζομαι εδώ και τέσσερα χρόνια. Ασχολούμαι με την ανάπτυξη εφαρμογών για κινητές συσκευές, στον τομέα του mobile development. Μέχρι τώρα, έχω αλλάξει τρεις θέσεις εργασίας. Σήμερα εργάζομαι για μια αμερικανική εταιρεία με έδρα τη Φλόριντα, στο προϊόν της με όνομα “Sober”. Πρόκειται για μια εφαρμογή που στοχεύει στην υποστήριξη ευάλωτων ατόμων στις εξαρτήσεις. Η ομάδα μας αποτελείται από άτομα που εργάζονται από την Ελλάδα, την Πολωνία και την Αμερική.

Πως μπορεί κάποιος/α που διαμένει στην Ελλάδα να βρει μία τέτοια remote θέση;

Κατά τη γνώμη μου, στις μέρες μας η αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό είναι πιο εύκολη από ποτέ, αρκεί να έχεις τη διάθεση να προσπαθήσεις και να είσαι ανταγωνιστικός. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία και ο Καναδάς έχουν υψηλό κόστος εργασίας, και αυτό οδηγεί πολλές εταιρείες να αναζητούν εργαζομένους από άλλες αγορές, όπως η δική μας.

Ο τομέας της πληροφορικής είναι ιδιαίτερα περιζήτητος. Είναι σημαντικό να
εξελίσσεσαι συνεχώς και να ενημερώνεσαι για τις εξελίξεις στον κλάδο σου.

Στον χώρο του software, αν δεν ασχοληθείς για έξι μήνες, κινδυνεύεις να θεωρείσαι παρωχημένος.

Προσωπικά, προσπαθώ να έχω δυναμική παρουσία στο LinkedIn, συμμετέχοντας σε σελίδες και κοινότητες όπου μπορώ να παρουσιάσω τις δεξιότητές μου. Αφιερώνω αρκετό χρόνο από τον ελεύθερο μου στην δημιουργία γραφικών που βελτιώνουν την εμπειρία χρήσης μια εφαρμογής, και μετέπειτα τα κοινοποιώ με την μορφή άρθρου και βίντεο στα πλαίσια του open-source.

Με αυτόν τον τρόπο προέκυψε και η ευκαιρία από την Αμερική. Αναπαρήγαγα κάποια πολύπλοκα γραφικά της εφαρμογής του Airbnb πολύ αποτελεσματικά, τα ανέδειξα, και τυχαία η εταιρεία αναζητούσε κάτι παρόμοιο για την εφαρμογή της. Η τύχη θέλει και κυνήγι!

Με βάση αυτά που έχετε δει, πως είναι οι μισθοί σε σύγκριση με αυτούς που δίνουν οι Ελληνικές εταιρείες;

Στη δεύτερη θέση μου, εργαζόμουν για μια ισπανική εταιρεία με παράρτημα στην Ελλάδα (Καθεστώς ιδιωτικού υπαλλήλου). Ο μισθός μου ήταν περίπου 20%-25% υψηλότερος από τον μέσο όρο της ελληνικής αγοράς για κάποιον με δύο χρόνια προϋπηρεσία στον τομέα του mobile development.

Σήμερα, εργάζομαι ως contractor (ελεύθερος επαγγελματίας) για την αμερικανική εταιρεία, αλλά με πλήρη απασχόληση. Οι μισθοί στις ΗΠΑ είναι σημαντικά υψηλότεροι από αυτούς που γνωρίζουμε στην Ελλάδα.

Είναι αναμενόμενο ότι οι εταιρείες του εξωτερικού δεν θα προσφέρουν το ίδιο επίπεδο αποδοχών με αυτό που θα έδιναν σε έναν εργαζόμενο που ζει στη χώρα τους. Παρόλα αυτά, η συνεργασία αποτελεί μια win-win κατάσταση. Εταιρείες από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Αγγλία κ.ά επιλέγουν να προσλάβουν mid-senior επαγγελματίες με 4 χρόνια προϋπηρεσίας από αγορές όπως η ελληνική, καταβάλλοντας αμοιβές που αντιστοιχούν σε έναν junior εργαζόμενο της δικής τους αγοράς.

Οι καθαρές αποδοχές μπορούν να ξεκινούν από 3.000€+, ενώ οι τελικές απολαβές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις διαπραγματευτικές ικανότητες του καθενός.

Αν η εταιρεία είναι αυτή που σε προσέγγισε πρώτη, αυτό σου δίνει ένα ισχυρό πλεονέκτημα. Σημαίνει ότι χρειάζονται τις δεξιότητές σου και πιθανότατα δυσκολεύονται να βρουν κάποιον με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά. Σε αυτή την περίπτωση, το περιθώριο διαπραγμάτευσης είναι μεγαλύτερο και μπορείς να διεκδικήσεις υψηλότερες αποδοχές ή καλύτερους όρους συνεργασίας. Η παρατηρητικότητα σου την στιγμή της συνέντευξης παίζει καίριο ρόλο.

Ως remote worker έχετε την ευκαιρία να κάνετε και ταξίδια. Πως λειτουργεί αυτό;

Το remote working προσφέρει μεγάλη ευελιξία, η οποία όμως εξαρτάται από την κάθε εταιρεία. Ορισμένες εταιρείες δεν ενδιαφέρονται για το πού βρίσκεσαι, ενώ άλλες απαιτούν να είσαι στον χώρο σου.

Στις προηγούμενες δουλειές μου, εκμεταλλεύτηκα την ευελιξία που μου παρείχαν και έκανα δύο ταξίδια, κατά τη διάρκεια των οποίων εργάστηκα για κάποιες ημέρες. Ένα ταξίδι ήταν στη Δανία, όπου η διαφορά ώρας ήταν μόλις 1 ώρα, γεγονός που έκανε την εργασία πιο εύκολη. Το δεύτερο ταξίδι ήταν στις ΗΠΑ, όπου η διαφορά ώρας ήταν 7 ώρες, κάτι που έκανε την οργάνωση της εργασίας πιο απαιτητική. Παρόλα αυτά, ο συνδυασμός εργασίας και ταξιδιού μου έδωσε τη δυνατότητα να εξερευνήσω και τις δύο χώρες, αποκομίζοντας μοναδικές εμπειρίες.

Είναι στο χέρι του καθενός το πως θα το διαχειριστεί αυτό, αλλά όλα είναι εφικτά. Αυτό που μπορώ να πω για μένα προσωπικά είναι ότι η αποδοτικότητα μου σίγουρα δεν είναι η ίδια. Έχει διαφορά αν έχεις συνηθίσει να εργάζεσαι στο γραφείο σου με μία έξτρα οθόνη και την άνεση σου, με το αν δουλεύεις από ένα ξενοδοχείο ή καφετέρια μόνο με το laptop σου.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η απομακρυσμένη εργασία προσφέρει ναι μεν σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως ευελιξία και διεθνή συνεργασία, αλλά δεν είναι πανάκεια. Η έλλειψη φυσικής παρουσίας και συναδέλφων στην ίδια πόλη μπορεί να περιορίσει το κοινωνικό κομμάτι της εργασίας, όμως με σωστή διαχείριση παραμένει ένα εξαιρετικό μοντέλο εργασίας.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιωάννα Γιαννακοπούλου δουλεύει remotely από το σπίτι της στην Αθήνα για εταιρεία στο Βερολίνο

Γιάννης Μπελεγρίνης
Γιάννης Μπελεγρίνης
Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του itspossible.gr. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή, κάνοντας την πρακτική του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ όπως η Huffington Post Greece, ο Όμιλος του ANT1 και το Startup.gr.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fifteen + 2 =