αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΤι συμβαίνει όταν μία γεωλόγος αποφασίζει να φτιάξει κανάλι στο YouTube

Τι συμβαίνει όταν μία γεωλόγος αποφασίζει να φτιάξει κανάλι στο YouTube

Τι μπορείς να κάνεις μέσα στα lockdowns; Να κάτσεις με τις ώρες στο Netflix. Ναι, αυτή είναι μια επιλογή που κάνουν αρκετοί. Η Κωνσταντίνα Σομαλακίδη δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. ‘Η τουλάχιστον αποφάσισε να μην ξοδέψει μόνο έτσι τον χρόνο της μέσα στα lockdowns. Και ξεκίνησε ένα δικό της project, από το δωμάτιο του σπιτιού της. Ένα κανάλι στο YouTube, με ιδιαίτερο καυστικό χιούμορ. Είχαν προηγηθεί οι σπουδές στην γεωλογία και το μεταπτυχιακό με ειδίκευση στη χρήση τροποποιημένων νανοορυκτών για περιβαλλοντικές απορρυπάνσεις.

Η ίδια μιλά στο It’s Possible για το τι θα δει κάποιος μπαίνοντας στον κανάλι της, περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο ξεκίνημα, ενώ μας δίνει και την εικόνα του οικοσυστήματος της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών που υπάρχει στην Πάτρα- αφού η βάση της είναι εκεί.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Τι έχετε σπουδάσει και πως προέκυψε η ιδέα για το κανάλι στο YouTube και μάλιστα μέσα στο lockdown;

Οι σπουδές μου αφορούν στο κομμάτι της γεωλογίας και των περιβαλλοντικών γεωεπιστημών. Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Πατρών όπου και συνέχισα μεταπτυχιακές σπουδές με ειδίκευση στη χρήση τροποποιημένων νανοορυκτών για περιβαλλοντικές απορρυπάνσεις.

Η ιδέα για το κανάλι στο YouTube υπήρχε πολλά χρόνια στο μυαλό μου ωστόσο τότε ασχολούμουν ενεργά με το θέατρο και δεν είχα ελεύθερο χρόνο. Καταλυτικό παράγοντα στη δημιουργία του καναλιού έπαιξε η νίκη μου σε έναν διαγωνισμό του Vodafone CU για 6 νέους ψηφιακούς δημιουργούς περιεχομένου στα πλαίσια του Open Room.  

Τι θα δει κάποιος μπαίνοντας στο κανάλι σας;

Το κανάλι μου αποτελεί αυτή τη στιγμή έναν δημιουργικό και καλλιτεχνικό τρόπο έκφρασης για εμένα. Έχω δημιουργήσει μια σειρά από επεισόδια με το όνομα Gourmet χολή και όπως καταλαβαίνετε αφορά στη σάτιρα, στον καυτηριασμό της επικαιρότητας και της σουρεαλιστικής ελληνικής πραγματικότητας. Οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες στις οποίες μεγάλωσα από τα 15 μέχρι και σήμερα με έκαναν ιδιαιτέρως κυνική απέναντι σε πολλά. Το σκωπτικό μου χιούμορ και η εξωστρέφειά μου ήταν αυτά που με βοηθούσαν πάντοτε να πηγαίνω παρακάτω. 

Ποιες είναι οι δυσκολίες που ενδεχομένως αντιμετωπίσατε στο ξεκίνημα του καναλιού; Πράγματα, δηλαδή, που ίσως θα δυσκολέψουν και άλλους που σκέφτονται να ξεκινήσουν μια προσπάθεια στο YouTube

Για εμένα οι δυσκολίες ήταν καθαρά τεχνικού χαρακτήρα διότι στην προηγούμενη εκπομπή μαγειρικής που έκανα με το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά και στις ταινίες μικρού μήκους που έχουμε κάνει υπήρχε μια πολύ άξια και έμπειρη ομάδα ανθρώπων που έκανε μοντάζ, γνώριζε από εξοπλισμό και μας βοηθούσε να αναδείξουμε το περιεχόμενο μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τους ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό. Στη δική μου περίπτωση τα ξεκίνησα όλα από το μηδέν, αλλά με υπομονή και καθοδήγηση προσπάθησα να αναβαθμίσω την ποιότητα των βίντεο μου και θα συνεχίσω να το κάνω όσο μπορώ. Τα παραπάνω λοιπόν με δυσκόλεψαν περισσότερο, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι εν τέλει, η ιδέα είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη σημασία στη δημιουργία περιεχόμενου καθώς αυτή είναι το Α και το Ω.

Μέσα σε μια περίοδο lockdown, όπου οι περισσότεροι περνάμε πολύ χρόνο στα σπίτια μας, από που μπορεί να αντλήσει κάποιος ιδέες για να παράξει περιεχόμενο;

Ειλικρινά η επικαιρότητα είναι πλούσια σε ερεθίσματα για να εμπνευστεί κάποιος. Ειδικά για εκπομπές σατιρικού τύπου όπως η δική μου. Για μένα όλα τα συναισθήματα που μου δημιουργούν οι ειδήσεις που ακούμε, οι αναρτήσεις στα SoMe, βίντεο οποιουδήποτε περιεχομένου στο YouTube και πράγματα που βλέπουμε και βιώνουμε είναι ερεθίσματα που μου δίνουν κίνητρο για δράση. Η δημιουργία περιεχόμενου μου θα φέρει μια ή πολλές αντιδράσεις και ούτω καθεξής. Κάποιες από τις αντιδράσεις ευνοούν το γόνιμο διάλογο και την παραγωγή νέων ιδεών. Είναι ένας κύκλος «μετατροπής ενέργειας» αν θέλετε, που δεν κλείνει και δε σταματά ποτέ και βασίζεται στον φυσικό νόμο «δράση – αντίδραση»! 

Έχετε συμμετάσχει ενεργά σε events και ομάδες στην Πάτρα, στο ευρύτερο πεδίο της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών (TedxPatras, MindSpace κ.α.). Με βάση την εικόνα που έχετε: Τελικά, υπάρχουν καλές ιδέες Made in Patra; Πως κινούνται οι νέοι εκεί και τι δυσκολίες ίσως αντιμετωπίζουν;

Φυσικά και υπάρχουν και μάλιστα πολλές δικές μας ομάδες τα καταφέρνουν ήδη περίφημα στο να επικοινωνήσουν τις ιδέες τους και να τις προωθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η Πάτρα έχει μια πολύ ισχυρή παρουσία στο οικοσύστημα του επιχειρείν, με πληθώρα διαφορετικών ιδεών και παρατηρώ πως κάθε χρόνο αυτό βελτιώνεται και αναπτύσσεται ταχύτατα. Χαίρομαι και είμαι περήφανη για τις επιτυχίες αυτών των ομάδων όπως θα χαιρόμουν αν η επιτυχία αφορούσε εμένα! Όσο αφορά στις δυσκολίες, θα σταθώ συνοπτικά στο ότι είναι πολύ δύσκολο να αναπτύξεις την επιχείρηση σου σε ένα περιβάλλον τόσο αφιλόξενο όπως το ελληνικό. Αν οι ομάδες δεν προσπαθούν διαρκώς να προωθούν τις ιδέες τους για να λάβουν ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις, δεν πιστεύω ότι έχουν ελπίδες επιβίωσης και ανάπτυξης γιατί κανένας κρατικός φορέας δεν πρόκειται να τους στηρίξει. Επίσης δεν ευνοούνται ούτε φορολογικά, ούτε γραφειοκρατικά. Ευτυχώς οι startups λόγω της καινοτομίας που λανσάρουν έχουν ελπίδες ανάπτυξης και διεκδίκησης ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων.

Πως θα θέλατε να είναι το YouTube κανάλι σας σε 1 χρόνο από σήμερα;

Δε θα ντραπώ να σας πω ότι είναι μια ευκαιρία για μένα να δείξω το επικοινωνιακό μου ταλέντο, να βελτιώνομαι διαρκώς με την τριβή και να δώσω το στίγμα μου ότι είμαι εδώ και μπορώ να ανταπεξέλθω και σε μια live εκπομπή.

Κάθε άνθρωπος που αναρτά το δικό του περιεχόμενο σίγουρα επιθυμεί αυτό να έχει απήχηση, να εμπνέει και να είναι ευχάριστο. Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα αυτός που με παρακολουθεί να παίρνει κάτι από αυτό «φεύγοντας» και να του δίνω τροφή για σκέψη ψυχαγωγώντας τον.  

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 − three =