αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑKaspersky: Περίπου τα μισά από τα emails που στάλθηκαν το 2021 ήταν spam

Kaspersky: Περίπου τα μισά από τα emails που στάλθηκαν το 2021 ήταν spam

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Kaspersky, “Spam and Phishing in 2021“, σχεδόν τα μισά email που προορίζονταν για το Inbox χρηστών κατά τη διάρκεια του 2021, ήταν spam. Φαίνεται, μάλιστα, πως πίσω από τα περισσότερα spam emails βρισκόταν η Ρωσία.

Η εταιρεία αποκάλυψε ότι εντόπισε κατά μέσο όρο 46% spam emails κατά τη διάρκεια του έτους. Το μεγαλύτερο μέρος προήλθε από μηχανήματα στη Ρωσία (25%). Ακολουθούν η Γερμανία (14%), οι ΗΠΑ (10%) και η Κίνα (9%).

Η Kaspersky είπε ότι μπλόκαρε πάνω από 148 εκατομμύρια κακόβουλα συνημμένα email το 2021. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά έκρυβαν Trojans που χρησιμοποιούνται για την κλοπή credentials.

Η τεχνολογία anti-phishing της Kaspersky μπλόκαρε περισσότερες από 253 εκατομμύρια προσπάθειες phishing κατά τη διάρκεια του έτους και η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι το 8% των παγκόσμιων χρηστών αντιμετώπισε τουλάχιστον μία τέτοια επίθεση.

Οι χρήστες που βρέθηκαν περισσότερο στο στόχαστρο ήταν χρήστες από τη Βραζιλία (12%), τη Γαλλία (12%) και την Πορτογαλία (11%).

Τα περισσότερα spam emails προσπαθούσαν να πείσουν τα θύματα ότι προέρχονται από ηλεκτρονικά καταστήματα (18%), online portals (17%) και συστήματα πληρωμών (13%).

Οι εταιρικοί χρήστες έπεφταν πιο συχνά θύματα phishing επιθέσεων που στόχευαν στην κλοπή credentials. Οι επιτιθέμενοι έστελναν email που σχετίζονταν με επιχειρηματικές δραστηριότητες ή ειδοποιήσεις σχετικά με έγγραφα εργασίας που απαιτούσαν την προσοχή του παραλήπτη.

Επίσης, ως δέλεαρ χρησιμοποιήθηκαν ψεύτικες ειδοποιήσεις για συσκέψεις στο Microsoft Teams ή μηνύματα σχετικά με σημαντικά έγγραφα που αποστέλλονται μέσω του SharePoint για έγκριση πληρωμής μισθών κλπ.

Φυσικά, και ο COVID-19 παρέμεινε βασικό θέμα των spam emails κατά τη διάρκεια του έτους.

Η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί και το 2022 όσο η πανδημία παραμένει κρίσιμο ζήτημα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι hackers θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τον COVID-19 το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι η απομακρυσμένη και υβριδική εργασία θα συνεχίσουν να υφίστανται για μεγάλο διάστημα.

Πηγή: secnews.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 3 =