αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑKakeibo: Η Ιαπωνική μέθοδος για να βάζεις χρήματα στην άκρη κάθε μήνα- Δεν απαιτεί οικονομικές γνώσεις

Kakeibo: Η Ιαπωνική μέθοδος για να βάζεις χρήματα στην άκρη κάθε μήνα- Δεν απαιτεί οικονομικές γνώσεις

Όλοι θέλουν να κάνουν αποταμίευση. Ειδικά στην απρόβλεπτη εποχή που ζούμε. Υπάρχει μια μέθοδος που μπορεί να σε βοηθήσει. Η Ιαπωνική μέθοδος kakeibo. Για την οποία έχουν γραφτεί και βιβλία που μπορείς να βρεις στο Amazon.

Η ιδέα πίσω από το kakeibo είναι να βοηθήσει κάποιον να καταλάβει την πραγματική του σχέση του με τα χρήματα, καταγράφοντας όλες τις οικονομικές του κινήσεις σημειώνοντας τόσο τα έσοδα, όσο και τα έξοδά του, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Αυτό που κάνει τη μέθοδο kakeibo να ξεχωρίζει, είναι πως δεν απαιτεί κανένα app, καμία οικονομική ή τεχνολογική γνώση, παρά μόνο ένα χαρτί και ένα στυλό / μολύβι, καθώς δίνει έμφαση στη φυσική, χειρόγραφη καταγραφή των εξόδων και την παρατήρηση των καθημερινών σου σπαταλών.

Η μέθοδος αυτή ξεκινά στην αρχή του μήνα, σημειώνοντας τα πάγια έξοδα και τα συνολικά έσοδα. Τι μένει στο τέλος; Αυτό θα το δεις αφαιρώντας τα συνολικά έξοδα (τα οποία είναι κυρίως βασικές υπηρεσίες και φαγητό) από τα έσοδα.

Αν θέλετε να αποταμιεύσετε για κάτι που έχετε προγραμματίσει, θα πρέπει να το καταγράψετε σ’ αυτό το στάδιο.

Εφόσον έχετε καθορίσει το σύνολο των χρημάτων που απομένει μετά την αφαίρεση των πάγιων εξόδων, μπορείτε να σημειώσετε πόσα χρήματα έχουν μείνει για αποταμίευση. Καθορίστε τον τρόπο με τον οποίο θα τα ξοδέψετε ώστε να είστε εντάξει με τους στόχους που έχετε θέσει.

Κατά τη διάρκεια του μήνα όλα τα έξοδα της ημέρας ή της εβδομάδας θα πρέπει να καταγράφονται. Το καλύτερο είναι να κρατάτε τις αποδείξεις από τις αγορές σας. Έτσι, μπορείτε να σημειώσετε αργότερα το βράδυ πώς ξοδέψατε τα χρήματά σας.

Αυτή η “ατζέντα” χωρίζεται σε πολλές κατηγορίες στις οποίες ξοδεύουμε συνήθως χρήματα:

  • Φαγητό
  • Μετακινήσεις
  • Υγεία
  • Σπίτι
  • Διασκέδαση
  • Έκτακτα περιστατικά

Σε κάθε κατηγορία, καταγράφονται τα καθημερινά έξοδα. Ο σκοπός είναι να προστίθενται τα έξοδα από κάθε κατηγορία και να έχετε ένα γενικό υπόλοιπο στο τέλος της εβδομάδας.

Το υπόλοιπο αυτό θα σας βοηθήσει να ελέγχετε το πόσα χρήματα έχετε ξοδέψει και πόσα σας έχουν απομείνει.

Με αυτά τα αποτελέσματα, μπορείτε ν’ αναλύσετε τα έξοδά σας και να δείτε σε ποιες κατηγορίες θα πρέπει να βάλετε όρια στον εαυτό σας.

Θα σας βοηθήσει επίσης να γνωρίσετε ποιος είναι ο κατάλληλος στόχος για αποταμίευση χρημάτων και να βάλετε έναν αποτελεσματικότερο στόχο για τον επόμενο μήνα.

Αν βάλετε π.χ. ως στόχο “να μην αγοράσετε άλλα ρούχα”, ακολουθήστε τον. Να είστε συνεπείς και αποφασιστικοί.

Πως θα καταλάβεις αν πρέπει να ξοδέψεις χρήματα για κάτι

Σύμφωνα με τη μέθοδο kakeibo, ο καθένας πρέπει να κάνει μία σειρά από ερωτήσεις στον εαυτό του, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε αγορά μη απαραίτητου προϊόντος ή υπηρεσίας.

Ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνεις πριν αγοράσεις κάτι:

  • Μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό;
  • Μπορεί η οικονομική μου κατάσταση να υποστηρίξει αυτή την αγορά;
  • Θα το χρησιμοποιήσω πραγματικά;
  • Έχω χώρο για αυτό;
  • Το χρειάζομαι ή θέλω να το αγοράσω επειδή το είδα σε μία διαφήμιση;
  • Το χρειάζομαι ή θέλω να το αγοράσω εξαιτίας της ψυχολογίας που βρίσκομαι σήμερα;
  • Πώς θα αισθανθώ αν το αγοράσω και πόσο θα διαρκέσει αυτό το συναίσθημα;
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − eleven =