αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑJP Morgan: Η ελληνική κυβέρνηση θα υποκύψει στους δανειστές για να αποφύγει τις εκλογές

JP Morgan: Η ελληνική κυβέρνηση θα υποκύψει στους δανειστές για να αποφύγει τις εκλογές

Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει επιτυχώς και η ελληνική κυβέρνηση θα ενδώσει στις απαιτήσεις των δανειστών για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, όπως εκτιμά η JP Morgan σε νέα έκθεσή της, σημειώνοντας πως σε περίπτωση που διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, η αξιολόγηση θα καθυστερήσει καθώς θα την «αναλάβει» μία νέα κυβέρνηση.

Από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου όπου δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος, τα νέα όλο και χειρότερα για την Ελλάδα, η οποία είναι εγκλωβισμένη στην διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων. Κατά την άποψή της JP Morgan, δεδομένου του ότι οι πιστωτές έχουν σκληρύνει τη στάση τους, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παραδώσει περισσότερα από ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Το βασικό σενάριο της τράπεζας παραμένει ότι θα υπάρξει συμβιβασμός και η κυβέρνηση του Τσίπρα θα υποκύψει στις απαιτήσεις των δανειστών για να παραμείνει στην εξουσία και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, καθώς το πολιτικό κόστος της αποδοχής των απαιτήσεων των εταίρων έχει αυξηθεί, το ίδιο ισχύει και για τον κίνδυνο μιας κυβερνητικής κρίσης και πρόωρων εκλογών το 2017. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν η κυβέρνηση αποτύχει να περάσει τα μέτρα από την ελληνική Βουλή.

Ακόμη και με πρόωρες εκλογές, η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τελικά αποφεύγοντας μια αναβίωση των φόβων για Grexit. Η JP Morgan θεωρεί ότι μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση-που μοιάζει συντριπτικά πιθανή με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις – θα είναι πιο αποτελεσματική στη διαμόρφωση μιας παραγωγικής σχέσης με τους πιστωτές.

Όμως, αν και η πιθανότητα για εκλογές αυξάνεται, μπορεί – λόγω και των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας των Ιούλιο – να κάνει την κατάσταση χειρότερη πριν την βελτιώσει και να πυροδοτήσει νέες αναταραχές στις αγορές. Το εναλλακτικό σενάριο μίας νίκης ΣΥΡΙΖΑ (το οποίο έχει πολύ χαμηλές πιθανότητες) θα ενισχύσει τους φόβους για Grexit. Συνολικά, η JP Morgan εξακολουθεί να βλέπει μια πολύ μεγάλη πιθανότητα (> 90%), είτε στο πλαίσιο της τρέχουσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή μιας νέας κυβέρνησης Ν.Δ., η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 17 Ιουλίου .

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × one =