αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑJoker malware: Κλέβει τα δεδομένα σου μέσω αυτών των 7 εφαρμογών (Λίστα)

Joker malware: Κλέβει τα δεδομένα σου μέσω αυτών των 7 εφαρμογών (Λίστα)

Το Android Joker malware που δημιούργησε μεγάλη κρίση πέρσι, κάνει και πάλι επιθέσεις. Ένα νέο στέλεχος του Joker malware εντοπίστηκε από την Pradeo, το οποίο λέγεται ότι μολύνει συσκευές μέσα από 7 εφαρμογές.

Όταν πρωτοεμφανίστηκε το malware το 2017, η Google δυσκολευόταν να το διαχειριστεί επιτυχώς και ενώ ανέλαβε δράση, το κακόβουλο λογισμικό Joker κατάφερε να παρακάμψει τα μέτρα ασφαλείας που χρησιμοποιήθηκαν. Η Tatyana Shishkova, αναλύτρια της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Kaspersky, βρήκε το κακόβουλο λογισμικό Joker σε τουλάχιστον 14 εφαρμογές Android.

Εφαρμογές σαν το Color Message είναι από τις τελευταίες που μολύνθηκαν από το malware, ενώ το λογισμικό παρατηρείται να συνδέεται με ρωσικούς σέρβερ.

Το Joker malware θεωρείται μια μορφή “fleeceware“, του οποίου η πρόθεση είναι να κλέψει χρήματα από τον χρήστη του Android, εν αγνοία του. Πιο συγκεκριμένα, προσωμοιώνει κλικ και παρακολουθεί SMS, ενώ εγγράφει τους χρήστες σε ανεπιθύμητες συνδρομητικές υπηρεσίες επί πληρωμή χωρίς την άδεια τους. Επιπρόσθετα, μπορεί να κλικάρει σε διαφημίσεις αυτόματα και αποδέχεται online πληρωμές όταν ο χρήστης σερφάρει στο διαδίκτυο. Οι περισσότεροι χρήστες, φυσικά, δεν μπορούν να το γνωρίζουν αυτό εώς ότου ενημερωθούν για τον τραπεζικό λογαριασμό τους.

Οι εφαρμογές στις οποίες εισβάλει το malware:

  • Color Message
  • Safety AppLock
  • Convenient Scanner 2
  • Push Message-Texting&SMS
  • Emoji Wallpaper
  • Separate Doc Scanner
  • Fingertip GameBox

Επίσης, καταμετρούνται εκατοντάδες εφαρμογές που έχουν προσβληθεί από το κακόβουλο λογισμικό τα τελευταία 2 χρόνια.

Η πιο άμεση πράξη που μπορείτε να κάνετε αν έχετε κάποια από αυτές τις εφαρμογές, είναι να τις διαγράψετε και να σκανάρετε το κινητό σας με ένα antivirus. Ύστερα, να παρακολουθείτε το κινητό σε περίπτωση που εμφανίσει άλλο σημάδι ότι έχει προσβληθεί από το Joker malware. Για παράδειγμα, αν διάφορες εφαρμογές κρασάρουν στην συσκευή σας, μπορεί το malware να έχει προλάβει να εισηχθεί στην συσκευή σας. Επιπρόσθετα, αν παρατηρήσετε αύξηση της χρήσης των δεδομένων σας ή την μπαταρία να καταναλώνεται σε μικρότερο χρόνο από το συνηθισμένο, θα μπορούσε το κακόβουλο λογισμικό να τρέχει διεργασίες στο παρασκήνιο του κινητού.

Πηγή: secnews.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − 1 =