αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑJohn Hanke: Ο άνθρωπος πίσω από τη Niantic. Την εταιρία-φαινόμενο που μπήκε στη ζωή μας πέρυσι το καλοκαίρι

John Hanke: Ο άνθρωπος πίσω από τη Niantic. Την εταιρία-φαινόμενο που μπήκε στη ζωή μας πέρυσι το καλοκαίρι

Ο Ιούλιος του 2016, θα μείνει στις μνήμες των περισσότερων για μια σημαντική τεχνολογική καινοτομία που είδαμε να… ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας. Είναι η χρονική στιγμή κατά την οποία είδαμε σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα φυσικά), αμέτρητους ανθρώπους να κυκλοφορούν στους δρόμους κυνηγώντας… κάτι που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.

Ναι, αυτό έκανε το Pokemon Go, το οποίο έκανε «πρεμιέρα» τότε. Χρησιμοποιώντας την λεγόμενη Επαυξημένη Πραγματικότητα. Σε έκανε να βρεις από το σπίτι, να περιπλανηθείς, να πας σε συγκεκριμένα σημεία στον χάρτη, για να πετύχεις τους στόχους του παιχνιδιού. Όσοι βέβαια σε έβλεπαν με ένα smartphone στο χέρι, να κυκλοφορείς στον δρόμο και να ψάχνεις «περίεργα» πράγματα, μάλλον δεν καταλάβαιναν τι ακριβώς γίνεται.

Και μπορεί πολλοί να θεωρούσαν μέχρι πέρυσι, ότι το mobile gaming «δεν μπορεί να αναπτυχθεί να και κοντράρει τα παραδοσιακά PC και τις κονσόλες», ωστόσο το Pokemon Go απέδειξε ότι όλα μπορούν να συμβούν. Επιβεβαίωσε τη γνωστή φράση του Mark Zuckerberg, που λέει ότι ζούμε σε «έναν κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα».

Πίσω από το Pokemon Go, βρίσκεται η Niantic. Τεχνολογική εταιρία, η οποία ανήκει στην επιχειρηματική οικογένεια της Google. Μια εταιρία που το ευρύ κοινό έμαθε μέσω της «εκτόξευσης» του δημοφιλούς mobile παιχνιδιού.

Ιδρυτής της Niantic είναι ο John Hanke. Ο οποίος ξεκίνησε να πειραματίζεται τεχνολογικά, το μακρινό 2001. Τότε ίδρυσε μια geo-spatial startup με το όνομα Keyhole (κλειδαρότρυπα). Η πλατφόρμα εξαγοράστηκε από την Google το 2004. Και ο ίδιος ενσωματώθηκε στον τεχνολογικό γίγαντα. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν, είναι ότι ο Hanke ήταν ο άνθρωπος που επίσης ηγήθηκε στην ανάπτυξη των διάσημων Google Maps, αλλά και του γνωστού προγράμματος Google Earth.

Δημιούργησε την Niantic το 2014, εντός της Google. Αυτή η εταιρία, με την υποστήριξη των Google, Nintendo και Pokemon Company, κατάφερε το περασμένο καλοκαίρι να παρουσιάσει το πιο δημοφιλές mobile game που έχουμε δει μέχρι τώρα. Όσο για την αξία της εταιρίας; Πλέον αξίζει πάνω από 3 δισ. δολάρια.

Δείτε στο παρακάτω γράφημα που δημιούργησε το fundersandfounders.com, τη διαδρομή του John Hanke.

http://sc.cnbcfm.com/applications/cnbc.com/resources/files/2016/07/27/How-Pokemon-Go-Started-infographic-anna-vital.png

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 + 11 =