αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑJetBrains: Η «χρυσή» startup που «ρίχνει πόρτα» στα επενδυτικά funds

JetBrains: Η «χρυσή» startup που «ρίχνει πόρτα» στα επενδυτικά funds

Ναι, είναι κάτι που έχουν στο μυαλό τους οι περισσότεροι startuppers όταν ξεκινούν ένα project: Το πως θα βρουν… έναν επενδυτή να τους χρηματοδοτήσει. Τι γίνεται όμως όταν αποφασίσεις να κινηθείς αυτόνομος, χωρίς επενδυτές «πάνω από το κεφάλι σου»; Η τσέχικη startup JetBrains το έχει κάνει. Και σήμερα έχει μια αξία που φτάνει στα 7 δισ. δολάρια, όπως σημειώνει το Bloomberg.

«Οι venture capitalists μας στέλνουν μηνύματα κάθε δύο μέρες, και με κάνουν να νιώθω πολύ αγενής, αφού πλέον δεν απαντάμε. Εχουμε αρκετούς πόρους για να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας», λέει ο CEO Μάξιμ Σαφίροφ.

Ο ίδιος μαζί με τους Σεργκέι Ντμίτριεφ και Βαλεντίν Κιπιάτκοφ είναι οι άνθρωποι που έφτιαξαν την συγκεκριμένη startup, της οποίας η γλώσσα προγραμματισμού εδραιώθηκε ως η προτιμώμενη της Google για τις συσκευές Android. Η απουσία επενδυτών σημαίνει πως η JetBrains δε βρίσκεται υπό καμία πίεση πώληση μετοχικού μεριδίου της εν μέσω της παρούσας ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς. Σε αντίθεση με αρκετές παρόμοιες εταιρείες, η JetBrains ήδη αποδίδει κέρδη. Αναμένεται, μάλιστα, να αυξήσει τα προ φόρων κέρδη της κατά 10%, στα $200 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Σαφίροφ.

Η πρόσφατη επιτυχία της πηγάζει από την open-source προγραμματιστική της γλώσσα Kotlin, η οποία χρησιμοποιείται από τις συσκευές Android της Αlphabet Inc. H Google ανέφερε χαρακτηριστικά πως πάνω από το 60% των επαγγελματιών developers χρησιμοποιούν τη γλώσσα Kotlin, συμπεριλαμβανόμενης και της ίδιας σε προγράμματα όπως το Google Maps, Google Home και Google Play. 

Οι 430 εκ των 500 εταιρειών στο δείκτη Fortune 500 είναι ήδη πελάτες της JetBrains, συμπεριλαμβανόμενων των Citigroup, Google και Volskwagen. Tα γραφεία της στην Αγία Πετρούπολη απασχολούν περίπου 750 από τους 1500 συνολικούς εργαζομένους της.

https://www.jetbrains.com/company/parts/photo-gallery/img/team-photos/new_office_SPB6.jpg
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + 14 =