αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ Jeff Bezos εφαρμόζει αυτούς τους 4 κανόνες στην ζωή του

Ο Jeff Bezos εφαρμόζει αυτούς τους 4 κανόνες στην ζωή του

O Jeff Bezos είναι ο άνθρωπος που ίδρυσε την Amazon. Και είναι σταθερά μέσα στους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου. Η περιουσία του αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το Forbes, ξεπερνά τα 105 δισ. δολάρια.

Ο ίδιος ξεκίνησε από το μηδέν και κατάφερε να φτάσει στην κορυφή. Και φυσικά να γίνει πολύ πλούσιος. Στη διάρκεια της μακράς διαδρομής του έχει αποκαλύψει μερικούς ιδιαίτερους κανόνες που εφαρμόζει. Κανόνες που μπορείς να «αντιγράψεις» και εσύ, για να φτάσεις πιο κοντά στον δικό σου μεγάλο στόχο. Ανεξάρτητα από το πεδίο το οποίο δραστηριοποιείσαι.

Το It’s Possible συγκέντρωσε 4 κανόνες του Jeff Bezos.

Ο «κανόνας του 70%»

Ζούμε σε μια απρόβλεπτη και δύσκολη εποχή. Αν θέλεις να κινηθείς γρήγορα μέσα σε αυτό το σκηνικό και να πάρεις τολμηρές αποφάσεις. αξίζει να τσεκάρεις τον «κανόνα του 70%» που εφαρμόζει ο Jeff Bezos.

Ο Bezos μίλησε πρώτη φορά για αυτό τον κανόνα σε μια ετήσια επιστολή που έστειλε προς του μετόχους της Amazon το 2016. Εκεί περιέγραψε την προσέγγιση του αναφορικά με την λήψη αποφάσεων. Όπως εξήγησε, ενώ είναι πάντα ωραίο να έχεις πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που θέλεις, στις περισσότερες περιπτώσεις το να περιμένεις μέχρι να ξέρεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να λάβεις μια απόφαση, είναι ένα πρόβλημα. Εκεί έρχεται ο κανόνας του 70%. «Πάρε μια απόφαση όταν γνωρίζεις το 70% των πληροφοριών που επιθυμείς. Αν περιμένεις να φτάσεις στο 90%, στις περισσότερες περιπτώσεις πιθανόν θα είσαι αργός», λέει ο Jeff Bezos. Πρέπει να συλλέξεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς, και στην συνέχεια να κινηθείς γρήγορα για να κάνεις το «μεγάλο βήμα». Ακόμα και αν δεν είσαι απολύτως σίγουρος ότι η απόφαση που παίρνεις είναι η σωστή. Εάν γνωρίζεις με βεβαιότητα ότι η απόφαση σου είναι σωστή, τότε μάλλον… είσαι ήδη πολύ αργός.

Ο Jeff Bezos αφιερώνει κάθε ημέρα χρόνο για να χαζολογά

Θα περίμενε κανείς οτι ο Jeff Bezos  θα έχει ένα γεμάτο 24ωρο. Η πραγματικότητα όμως είναι λίγο διαφορετική. Ο Mr Amazon αφιερώνει κάθε ημέρα κάποιον από τον χρόνο του για να… χαζολογά. Στο βιβλίο «Invent & Wander: The Collected Writings of Jeff Bezos», ο Bezos λέει ότι είναι μια πολύτιμη πρωινή δραστηριότητα για αυτόν.

«Σηκώνομαι νωρίς. Πηγαίνω για ύπνο νωρίς. Μου αρέσει να διαβάζω εφημερίδα. Μου αρέσει να πίνω καφέ. Μου αρέσει να παίρνω πρωινό με τα παιδιά μου πριν πάνε στο σχολείο», είπε ο Bezos στο Economic Club της Ουάσιγκτον το 2018, όπως σημειώνεται στο βιβλίο.

«Έτσι ο χρόνος κατά τον οποίο χαζολογώ είναι πολύτιμος για εμένα» εξηγεί ο διάσημος επιχειρηματίας.

Ο ίδιος λέει ότι ο χρόνος για ξεκούραση και επαναφόρτιση τον βοηθά να παίρνει αποφάσεις υψηλής ποιότητας. «Γι’ αυτό βάζω το πρώτο μου meeting για τις δέκα. Μου αρέσει να κάνω τις συναντήσεις μου με υψηλό δείκτη νοημοσύνης πριν από το μεσημεριανό γεύμα, γιατί μετά τις 5 μ.μ. είμαι σε φάση: δεν μπορώ να σκεφτώ περισσότερα για το Χ θέμα σήμερα. Ας το δοκιμάσουμε ξανά αύριο στις 10 π.μ.», λέει.

Μόνο 3 αποφάσεις μέσα σε μια ημέρα

Μέσα στην γρήγορη καθημερινότητα που ζούμε, μπορείς να χαθείς. Ο Bezos το γνωρίζει αυτό. Και εστιάζει εκεί που πρέπει. «Εάν έχω τρεις καλές αποφάσεις την ημέρα, αυτό είναι αρκετό», λέει ο Bezos. Το ζητούμενο είναι να παίρνεις καλές και γρήγορες αποφάσεις. Ο ιδρυτής της Amazon έχει μια ομάδα γύρω του που τον βοηθά. Έτσι ο ίδιος εστιάζει μόνο στα σημαντικά, και δεν «χάνεται» μέσα στο βαρύ πρόγραμμα του.

Επίσης έρευνες έχουν δείξει πως όταν παίρνουμε πολλές αποφάσεις μέσα σε μια ημέρα, από ένα σημείο και μετά δεν είμαστε αποδοτικοί και κάνουμε λάθη.

Άκου, ρώτα, άλλαξε

Στην Ελλάδα βλέπουμε έντονα το στοιχείο της κριτικής. Όλοι λένε την γνώμη τους… για όλα. Κάτι που φυσικά έχει γίνει πιο εύκολο στην εποχή των social media. Αφού με ένα κλικ ο καθένας μπορεί να σχολιάσει κάποιον άλλο χρήστη ή ένα γενικότερο θέμα. Και παράλληλα να ανοίξει διάλογο με άλλους ανθρώπους.

Αλλά πως αντιμετωπίζει την κριτική ένας κορυφαίος επιχειρηματίας σαν τον Jeff Bezos; Ο ίδιος έχει μια τακτική τριών βημάτων. Την οποία μπορείς να «αντιγράψεις».

1–> Άκου. Ο Jeff Bezos πάντα ακούει την κριτική. Είναι πολύ καλύτερο από το να την απορρίπτεις εξ αρχής. Μέσα στην κριτική μπορείς να βρεις, μερικές φορές, χρήσιμα πράγματα που θα σε βοηθήσουν να βελτιωθείς στην συνέχεια.

2–> Ρώτα. Αφού ακούσεις την κριτική, βάλε κάτω τα δεδομένα και αναρωτήσου αν αυτή η κριτική είναι σωστή ή όχι. Διότι μπορεί όντως να σου έχει γίνει μια άδικη κριτική. Και αν την αποδεχτείς ως σωστή, δεν θα σε ωφελήσει. Σε κάθε περίπτωση σκέψου τα όσα άκουσες. Και μη βιαστείς να τα δεχτείς ως σωστά ή ως λάθος μέσα σε μια στιγμή. Είναι επίσης χρήσιμο να ρωτήσεις κάποια άτομα που εμπιστεύεσαι την γνώμη τους.

3–> Άλλαξε. Αφού λοιπόν έχεις σκεφτεί τα δεδομένα, έχεις δύο επιλογές: Αν αποφάσισες ότι η κριτική που σου έγινε ήταν λανθασμένη, αγνόησε την. Αν όμως θεωρείς ότι είχε κάτι σωστό μέσα της, τώρα είναι η ευκαιρία να κάνεις τις αλλαγές. Και να εξελιχθείς. Ναι, μέσα από μερικά «αρνητικά σχόλια» μπορεί να βγει κάτι καλό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 4 =