αρχικηVIRALFinancial Times: Πως μια μικρή Ιταλική πόλη κατάφερε να εκμηδενίσει τα κρούσματα κορονοϊού

Financial Times: Πως μια μικρή Ιταλική πόλη κατάφερε να εκμηδενίσει τα κρούσματα κορονοϊού

Ένα πείραμα για τον έλεγχο των μολύνσεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε μια μικρή ιταλική κοινότητα στην αρχή της κρίσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη, σταμάτησε όλες τις νέες μολύνσεις στην πόλη, που βρισκόταν στο επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα.

Μέσω εξέτασης και επανεξέτασης και των 3.300 κατοίκων της πόλης Vò, κοντά στη Βενετία, ασχέτως του αν εκδήλωναν συμπτώματα, και μέσω αυστηρής καραντίνας των επαφών τους μόλις επιβεβαιωνόταν η μόλυνση, οι υγειονομικές αρχές κατάφεραν να σταματήσουν παντελώς την εξάπλωση της ασθένειας εκεί.

Ο Andrea Crisanti, λοιμωξιολόγος του Imperial College London, ο οποίος συμμετέχει στο εγχείρημα της πόλης Vò ενώ βρίσκεται σε άδεια άνευ αποδοχών από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, απηύθυνε έκκληση στις χώρες που περιορίζουν τις εξετάσεις για τον ιό, περιλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, να πάρουν μαθήματα και να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που εξετάζονται.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν πολλές μολύνσεις που τις έχουν αγνοήσει τελείως», δήλωσε στους Financial Times ο καθηγητής κ. Crisanti. «Μπορέσαμε να περιορίσουμε την επιδημία εδώ, διότι αναγνωρίσαμε τις μολύνσεις που δεν εμφάνιζαν συμπτώματα και τις απομονώσαμε», είπε αναφερόμενος στην προσέγγιση της Vò. «Αυτό είναι που κάνει τη διαφορά».

Η επιτυχία τονίζει τη σημασία της εξέτασης και της απομόνωσης κατά τα άλλα υγιών φορέων, μια προσέγγιση που υποστηρίζει σθεναρά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο Π.Ο.Υ. απηύθυνε έκκληση αυτή την εβδομάδα σε όλες τις χώρες να προβαίνουν επιθετικά σε εξετάσεις, σημειώνοντας πως η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν πετυχαίνουν περιορισμό των μολύνσεων με την πρακτική αυτή. «Το βασικό μας μήνυμα είναι: τεστ, τεστ, τεστ», δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. Tendros Adhanom Ghebreyesus.

Ο καθηγητής Crissanti δήλωσε πως το ασυνήθιστο -και κάπως τυχαίο- πείραμα των εξετάσεων στη Vò έδωσε τη δυνατότητα στους ερευνητές να αποκτήσουν μια πλήρη «επιδημιολογική εικόνα» της νόσου.

Οι εξετάσεις ξεκίνησαν ως ένα μπερδεμένο μέτρο έκτακτης ανάγκης μετά τον πρώτο θάνατο που σχετιζόταν με τον ιό, στις 22 Φεβρουαρίου. Δεν ήταν σαφές γιατί η βόρεια Ιταλία βίωσε την εκτίναξη των κρουσμάτων πριν από άλλες περιοχές της Ευρώπης, αν και ο καθηγητής Crisanti και άλλοι εκτιμούν πως αυτό μπορεί να οφείλεται στους στενούς εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα.

Με τον πρώτο γύρο των εξετάσεων, που έγινε σε ολόκληρο τον πληθυσμό της πόλης στα τέλη Φεβρουαρίου, βρέθηκε πως το 3% του πληθυσμού είχε μολυνθεί, αν και το ήμισυ των φορέων δεν εμφάνιζαν συμπτώματα. Μετά την απομόνωση όλων αυτών που είχαν μολυνθεί, έγινε δεύτερος γύρος εξετάσεων περίπου 10 ημέρες αργότερα, που έδειξε πως ο ρυθμός των μολύνσεων είχε μειωθεί στο 0,3%.

Το σημαντικό, ωστόσο, είναι πως αυτός ο δεύτερος γύρος έδειξε τουλάχιστον έξι άτομα που ήταν φορείς του ιού αλλά δεν εμφάνιζαν συμπτώματα. «Αν δεν είχαν ταυτοποιηθεί, η μόλυνση θα ξανάρχιζε», εξήγησε ο καθηγητής Crisanti.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + 9 =