αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑIslalink: Σύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας με υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών

Islalink: Σύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας με υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το έργο της κατασκευής του υποθαλάσσιου δικτύου οπτικών ινών (Ionian) στο Ιόνιο που υλοποιεί η εταιρεία Islalink. Οπως αναφέρουν στην Καθημερινή στελέχη της ισπανικής εταιρείας, που ανήκει στον καναδικό όμιλο Fiera Infrastructure, το έργο θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα. Θα προηγηθεί «τον Οκτώβριο η ανάπτυξη και πόντιση του καλωδίου το οποίο έχει ήδη κατασκευαστεί», όπως σημειώνουν, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν επιτρέπεται να λάβει χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το καλώδιο 320 χλμ., που θα διαθέτει και επίγεια υποστηρικτική όδευση, θα συνδέσει την Πρέβεζα με την Κροτόνε της Καλαβρίας στην Ιταλία. Κατ’ επέκταση θα επιτρέψει τη σύνδεση του Μιλάνου και της Ρώμης με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το συγκεκριμένο καλώδιο δημιουργεί μια εναλλακτική –έναντι των υφιστάμενων– όδευση και αναμένεται να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση για χωρητικότητα που υφίσταται ανάμεσα στη Δυτική Ευρώπη και την Ελλάδα.

Το καλώδιο θα διαθέτει 24 δέσμες οπτικών ινών, καθεμία από τις οποίες θα είναι σε θέση να μεταφέρει περισσότερα από 15 τεραμπάιτ ανά δευτερόλεπτο (TBps). Μέσω ακόμη εναλλακτικής επίγειας όδευσης (που λειτουργεί υποστηρικτικά στην υποθαλάσσια όδευση) η προσφερόμενη χωρητικότητα προς και από την Αθήνα, το Μιλάνο, τη Ρώμη και τη Θεσσαλονίκη θα αυξάνεται στα 40 Tbps, σύμφωνα με όσα αναφέρουν από την Islalink. Η υποδομή θα είναι ποντισμένη σε μεγάλο βάθος της τάξεως των χιλίων μέτρων, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος πρόκλησης φθοράς που οφείλεται, κατά βάση, στην ανθρώπινη δραστηριότητα, στην αλιεία και στην αγκυροβόληση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × two =