αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΠως οι millennials βγάζουν χρήματα μέσω του real estate: Εξηγεί η Ειρήνη Κάνου

Πως οι millennials βγάζουν χρήματα μέσω του real estate: Εξηγεί η Ειρήνη Κάνου

Πως θα σου φαινόταν, να μπορούσες να μπεις στο πεδίο των ακινήτων και να χτίσεις ένα εισόδημα από εκεί; Δεν χρειάζεται να είσαι… εκατομμυριούχος για να κάνεις τις κινήσεις σου. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον υπάρχουν αρκετοί νέοι που αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν στο real estate. Αλλά πρακτικά πως μπορείς να ξεκινήσεις;

Η Ειρήνη Κάνουν είναι HR Specialist στην εταιρεία newdeal group που δραστηριοποιείται στα ακίνητα. Και έχει καταγράψει αυτή την τάση. Η ίδια μιλά στο It’s Possible για τους τρόπους με τους οποίους οι millennials βγάζουν χρήματα μέσω του real estate, ενώ περιγράφει και το γενικότερο τοπίο στην Ελληνική αγορά ακινήτων όπως διαμορφώνεται σήμερα.

Με ποιους τρόπους οι millenials κερδίζουν χρήματα μέσω του real estate στην εποχή μας;

Οι millennials είναι μία πολύ φιλόδοξη γενιά. Διαθέτουν ενθουσιασμό για νέα πράγματα, είναι διορατικοί και τους διακρίνει ένας ρεαλισμός καθώς πιστεύουν ιδιαίτερα στις ικανότητες τους με μία αφοπλιστική αισιοδοξία. Έχουν βάλει τη δική τους σφραγίδα στην εκπαίδευση, στην εργασία και στην έννοια «καριέρα» .Έχουν διαρκή ενημέρωση για τις διεθνείς εξελίξεις και τις ευκαιρίες.

Έχει έρθει αντιμέτωπη με πολλές δυσάρεστες και δύσκολες καταστάσεις όπως είναι αυτή της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και τώρα με την έναρξη του πολέμου και τις συνέπειες του.

Βιώνουν για πρώτη φορά μία νέα εποχή πληθωρισμού, λόγω των τελευταίων γεγονότων και καλούνται να τις αντιμετωπίσουν παίρνοντας παραδείγματα από τις προηγούμενες γενιές που επί δεκαετίες γνωρίζουν πως μοναδικό αντίδοτο είναι οι επενδύσεις σε ακίνητα.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται από αρκετούς νέους που διαθέτουν κάποιες οικονομίες να προχωρούν στην αγορά μικρών ακινήτων και δεν διατηρούν τα χρήματα τους σε κάποιο καταθετικό λογαριασμό. Συνήθως επιλέγουν για αρχή να ξεκινήσουν αυτήν την επενδυτική ευκαιρία μέσω airbnb, παίρνοντας ως παράδειγμα τον ιδρυτή της πλατφόρμας, Μπράιαν Τσέσκι,  που θεωρείται και ο εκπρόσωπος αυτής της γενιάς.

Αυτή η γενιά έρχεται να διαδεχθεί τους baby boomers φιλοδοξώντας να κερδίσει επιπλέον χρήματα, από έξυπνες κινήσεις οι οποίες θα μείνουν στο χρόνο.

Από την άλλη πλευρά ως αγοραστές επιθυμούν να τους εξυπηρετούν άνθρωποι της ίδιας κατηγορίας με εκείνους, με αντίστοιχη μόρφωση, άνθρωποι της αγοράς που γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή της εξελίξεις και χωρίς να είναι προσκολλημένοι στις παραδοσιακές τεχνικές πωλήσεων. Επομένως, δεν επιλέγουν τους παραδοσιακούς μεσίτες για συνεργάτες τους και καταλήγουμε στο σημείο να θεωρούμε πως η νέα αυτή γενιά θα κυριαρχήσει με δύο τρόπους στο κλάδο. Ως πελάτες και ως Σύμβουλοι Ακινήτων.

Ένας πολύ σημαντικός τρόπος να κερδίσει κάποιος χρήματα από τον κλάδο των ακινήτων είναι φυσικά να ενταχθεί δυναμικά σε αυτόν και να ασχοληθεί με τη διαμεσολάβηση στην αγοραπωλησία ακινήτων. Η σταδιοδρομία στο χώρο των ακινήτων είναι εξαιρετικά επωφελής. Τα ευέλικτα ωράρια σε συνδυασμό με τις υψηλές προμήθειες είναι δυο χαρακτηριστικά που αρχικά ελκύουν την προσοχή των νέων ανθρώπων. Στη συνέχεια αυτό εμπλουτίζεται με την γνώση που διαθέτει ο κλάδος, είναι ένα success story με πολλές μεταβολές και αυτό είναι ένα challenge για τον ενδιαφερόμενο. Οι millennials, όπως αναφέραμε, είναι μία « ψηφιακή γενιά » και ο χώρος του real estate σήμερα χρειάζεται ακριβώς αυτή την γενιά ανθρώπων.

Ποια είναι η εικόνα στην ελληνική αγορά ακινήτων αυτή τη στιγμή; Υπάρχει κινητικότητα και διάθεση για επενδύσεις;

Το real estate στην Ελλάδα είναι μία από τις ατμομηχανές σε ο,τι αφορά την πρόοδο της χώρας και είναι ένας τομέας άρρηκτα συνδεδεμενος με την ανάπτυξη όλης της οικονομίας η οποία βρίσκεται σε τροχιά ανόδου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχέια.

  1. Η σταθεροποίηση της οικονομίας.
  2. Η επιλογή μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων να εισέλθουν στην ελληνική αγορά για επενδύσεις.
  3. Η επανείσοδος του τουρισμού στην μετά – Covid εποχή με προβλέψεις που θα ξεπεράσουν τα έσοδα του 2019 , όπου θεωρείται χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό.
  4. Η μείωση των φόρων, ειδικότερα όσων αφορά τα ακίνητα, για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του αφορολογήτου στις γονικές παροχές κ.ά.
  5. Η ψηφιοποιημένη έκδοση εγγράφων οδήγησε στην μείωση της γραφειοκρατίας κατά 70%.

Είναι βασικοί  παράγοντες που διαμορφώνουν ανοδικά τις τάσεις των ακινήτων. Από το 2019 είμαστε σε περίοδο ανόδου, η οποία δεν αναμένεται να ανακοπεί ούτε με την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Βρισκόμαστε σε μία φάση ενάρετου οικονομικού κύκλου που η μεγάλη ζήτηση παρασύρει ανοδικά τις τιμές των ακινήτων. Θα συμπληρώσω όμως κι ένα στοιχείο, το οποίο είναι γεγονός, η χώρα μας διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά  ιδιοκατοίκησης που αγγίζει σχεδόν το 80%. Επομένως, όσο αφορά την Ελλάδα πάντοτε θα υπάρχει κινητικότητα και διάθεση για επενδύσεις.

Είναι αλήθεια αυτό που ακούμε αρκετά εδώ και καιρό ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν ανεβεί;

Η άνοδος αυτή παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι ένα συνδυαστικό αποτέλεσμα πολλών σημείων. Είναι αλήθεια πως βγαίνουμε από μία υγειονομική κρίση και ακόμη μεγαλύτερη αλήθεια είναι πως η πανδημία άλλαξε τις προτεραιότητες των ανθρώπων.

Το αποτύπωμα της πανδημίας είναι ότι η οικονομία έχασε τις δυνάμεις της αλλά για πρώτη φορά η ανθρωπότητα είχε μία κοινή συμπεριφορά, μία κοινή αίσθηση, ταύτιση κουλτούρας με άλλους λαούς και αυτό επηρέασε την πορεία της.

Ας μην ξεχνάμε πως η κατάσταση της πανδημίας μας έδειξε πως ο χώρος του σπιτιού έχει άλλη όψη, βρήκαμε κενά, ελλείψεις, πλεονασμοί, επομένως άλλαξε η καθολική σκέψη μας περί κατοικίας. Η διακοπή της επαγγελματικής μας δραστηριότητας μας έφερε αντιμέτωποι στο εσωτερικό μας κόσμο και άρχισε η αναθεώρηση των καταστάσεων.  Οι εμπειρίες μας ήταν σε νέους χώρους, δημιουργήσαμε νέες εμπειρίες, νέα δεδομένα και νέες ζητήσεις. Οι εργαζόμενοι τείνουν να επιλέγουν μεγαλύτερης επιφάνειας ακίνητα λόγω τηλεργασίας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δημιουργούν το γραφείο τους εντός της κατοικίας τους ή εκπαιδευτές που παραδίδουν personal μαθήματα.

Η ρευστότητα από την ΕΚΤ και τα κρατικά μέτρα στήριξης διαμόρφωσαν ένα χαμηλό κόστος δανεισμού, ρίχνοντας τα επιτόκια και ταυτόχρονα προστατεύτηκε η ανεργία και τα εισοδήματα. Είναι οι πλέον βασικοί παράγοντες που λειτούργησαν θετικά στον κλάδο.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρατηρείται μία άνοδος της ζήτησης και των τιμών των ακινήτων στην αγορά για διαφορετικούς κάθε φορά λόγους.

Η αγορά έχει αλλάξει και οφείλουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Εξάλλου, το real estate χρειάζεται ακριβώς αυτό, ενσυναισθηση και προσαρμοστικότητα.

Με βάση την εμπειρία σας, ποιες συμβουλές θα δίνατε σε ένα νέο που τώρα ξεκινάει να ασχολείται με το real estate;

To real estate είναι ένας μαγικός κόσμος. Είναι μία συναρπαστική εργασία που περιέχει δημιουργικότητα και πολλά challenges λόγω των συχνά μεταβαλλόμενων στοιχείων του όπως δημογραφικά στοιχεία των περιοχών αλλά και τις τάσεις στην οικονομία και στην αγορά.

Ένας νέος που θέλει να ξεκινήσει την ενασχόληση του με τον κλάδο πρέπει να έχει κυρίως διάθεση για εκμάθηση, είναι ο κλάδος που συνεχώς μεταβάλλεται. Είναι ζωτικής σημασίας η εκπαίδευση, η κατάρτιση και η συνεχή ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στην αγορά.

Δεύτερον να δημιουργήσει την επαγγελματική του εικόνα, χτίζοντας το προσωπικό του brand χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα σύγχρονα και υψηλού επιπέδου τεχνολογικά εργαλεία που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των πελατών της αγοράς πάντοτε με την ευαισθησία που χρειάζεται ένας τομέας παροχής υπηρεσιών.

Με άλλα λόγια να ενισχύει την εμπιστοσύνη των πελατών, να συγκεντρώνει τα νέα leads και να δημιουργεί το προσωπικό του brand. Είναι σημαντικό να καταλάβουν πως ο χώρος των ακινήτων προϋποθέτει συνέπεια και επαγγελματισμό, με πολύ προσήλωση στις διαδικασίες και στη διαχείριση των πελατών.

Ας το δούμε αναλυτικά, αυτό που προέχει είναι να επιλέξει ο νέος σύμβουλος τον κατάλληλο επαγγελματικό του συνεργάτη, καθώς ενέχει πολλούς κινδύνους αποτυχίας και απογοήτευσης αν κάποιος αποφασίσει να ενταχθεί στο επάγγελμα χωρίς υποστήριξη. Κομβικό στοιχείο είναι η εκπαίδευση και η πλήρη συνεχή καθοδήγηση που θα λαμβάνει για να έχει μία πετυχημένη καριέρα και να βρίσκεται στην κορυφή.

Επίσης, στην ορθή επιλογή του θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο το % του λεγόμενου split της προμήθειας που αυτό πρέπει να είναι υπέρ φυσικά του νέου συμβούλου . Είναι ένα ελεύθερο επάγγελμα και όλα κρίνονται από την προσήλωση του καθενός και την τήρηση των «επαγγελματικών» πρωτόκολλων, το οποίο αυτό αφορά και τις δύο πλευρές.

Η εταιρεία με την οποία συνεργάζομαι παρέχει εκπαίδευση ανωτάτου επιπέδου. Η Ακαδημία της newdeal είναι συνδεδεμένη με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προετοιμάζει τους αυριανούς ηγέτες στο κλάδο των ακινήτων και αυτό έχει προστιθέμενη αξία στην παροχή υπηρεσίας.

Η newdeal group πραγματοποίησε μία έρευνα σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ που αφορούσε το επαγγελματικό καθρέφτη των επαγγελματιών του real estate. Τα αποτελέσματα της έρευνας  έδειξαν πως είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα ισχυρό ελληνικό δίκτυο, το οποίο αφουγκράζεται την ελληνική αγορά και ως αποτέλεσμα δίνει μέχρι και 100% αύξηση του κύκλο εργασιών μέσω των συνεργασιών.

Στην newdeal έχουμε αντιληφθεί τον σφυγμό αυτό και προσπαθούμε αδιάκοπα να στηρίξουμε και να καθοδηγήσουμε τους νέους ώστε να εκπληρώσουν τους στόχους τους, παράλληλα και τους στόχους των πελάτων τους, στόχοι που συνήθως είναι ιδιαιτέρως ελκυστικοί, ακριβώς όπως και ο χώρος του real estate.

 

*Φωτο Credit: Ολυμπία Κόσσυβα

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve − 4 =