Αθλητής και γυμναστής, στέλεχος σε τράπεζα, και τελικά tech επιχειρηματίας. Κάπως έτσι είναι η διαδρομή του Στέλιου Χριστοδούλου. Ο ίδιος είναι σήμερα ιδρυτής και Managing Director της IONOS. Πρόκειται για μία εταιρεία με βάση στην Κρήτη, η οποία έχει ως στόχο την εισαγωγή Τεχνολογίας αιχμής στον Πρωτογενή τομέα. Με εστίαση στα drones. «Η IONOS είναι πρωτοπόρος στην χρήση των γεωργικών drones, και η δράση της εντοπίζεται σε οικοσυστήματα πέραν του Κρητικού ή Ελληνικού χώρου. Οι εξειδικευμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο μας, είναι ελάχιστες στον Ευρωπαϊκό χώρο και λίγες σε παγκόσμιο επίπεδο» λέει ο ίδιος.
Στην συνέντευξη του το It’s Possible μιλά για όλη του την διαδρομή μέχρι σήμερα, τι παρέχει η εταιρία του, ενώ εξηγεί πως θα μπουν τα drones στη ζωή μας στο μέλλον.
Με τι ασχολούσασταν επαγγελματικά πριν και πως αποφασίσατε να ξεκινήσετε τη δική σας εταιρία;
Το γνωστικό επίπεδο καθορίζει συνήθως το επαγγελματικό πλαίσιο στο οποίο δραστηριοποιούμαστε. Ακαδημαϊκά, η εμπειρία και γνώση ξεκίνησε από το πεδίο της Φυσικής Αγωγής, ως γυμναστής κ επαγγελματίας αθλητής σε ομαδικό άθλημα για παραπάνω από 6 έτη. Τα επόμενα 10 και πλέον χρόνια, δραστηριοποιήθηκα στον χώρο της Λιανικής Τραπεζικής, σε γνωστή τράπεζα της Κύπρου, περνώντας από όλες τις θέσεις ενός καταστήματος. Τέλος του 2012, διαισθανόμενος τις κοσμογονικές αλλαγές που θα ερχόντουσαν στον κλάδο και συμμετέχοντας στο 1ο πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης που βγήκε στην Ελλάδα, εγκατέλειψα τον τραπεζικό χώρο με τον τίτλο του Συμβούλου Επιχειρηματικών Δανείων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Λήψεως-Διαβίβασης Εντολών σε Κινητές Αξίες.
Στην δική μου περίπτωση, ο γνωστικός πλουραλισμός διαφόρων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, με οδήγησε συνειδητά στον μαγικό κόσμο της επιχειρηματικότητας από το 2013. Σκοπός αυτής της μετάβασης ήταν, και φυσικά παραμένει, η ανάγκη για δημιουργικότητα, πρωτοβουλία, ελεύθερη σκέψη και γενικότερα πτήσεις σε αχαρτογράφητες ζώνες.
Ξεκίνησα το 2013 ως συνιδρυτής στην εταιρεία Nivo Soap, με τα καθήκοντα του Εμπορικού και Οικονομικού Διευθυντή της εταιρείας. Τα 3 έτη που ακολούθησαν κινήθηκαν μέσα σε αιθέρια αρώματα και πρώτες ύλες τις Κοσμετολογίας. Εκείνη την περίοδο αντιλήφθηκα την δυναμική και τις προοπτικές του Πρωτογενούς Τομέα.
Το 2016, εκποίησα τα μερίδια μου στην ως άνω εταιρεία, και άρχισε ο πυρετώδης σχεδιασμός της IONOS. Η εισαγωγή Τεχνολογίας αιχμής στον Πρωτογενή τομέα, κινεί από τότε τα βήματα μου.
Αυτή τη στιγμή τι παράγετε;
H IONOS παράγει πρωτίστως αποτελέσματα έρευνας και πειραματικής ανάπτυξης στις γεωργικές επιστήμες. Τα ερευνητικά προγράμματα ΕΞΑΡΧΟΣ και IONEL, έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα, και είναι πιλότοι στην χρήση των γεωργικών Drones.
Η ομάδα μας μέσα από την πολυετή πλέον εμπειρία χρήσης των Agri Drones αναπτύσσει μέρη και λογισμικά αυτών, με βάση τις ανάγκες της εκάστοτε καλλιέργειας και του μικροκλίματος της περιοχής.
Η παραγωγή γνώσης, εμπειρίας, μεθόδων χρήσης και μεταλαμπάδευσης αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας, είναι σημαντική και ζητούμενη.
Η IONOS είναι μέλος του μητρώου νεοφυών Ελληνικών επιχειρήσεων, Elevate Greece
Βλέπουμε ότι η «έξυπνη γεωργία» είναι ένας όρος που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει;
Ο ορισμός του «έξυπνου» σε οποιοδήποτε αντικείμενο αν αγγίξουμε, σίγουρα αποτελεί πρόκληση, στην οποία δεν μπορείς να δώσεις συγκεκριμένη απάντηση.
Για τον τομέα της Γεωργίας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η απάντηση του τι είναι ακριβώς «έξυπνο», θα δοθεί στα επόμενα χρόνια, κοιτάζοντας τα πεπραγμένα!
Ποια είναι η διαδικασία για να φτιαχτεί ένα drone; Και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να το κάνει κάποιος στην Ελλάδα;
Ο σχεδιασμός και κατασκευή ενός Πολυκοπτέρου ή Ενιαίας Πτέρυγας μπορεί να είναι από πολύ απλός, έως πολύ σύνθετος. Εξαρτάται για ποια χρήση προορίζεται. Οπότε θα χρειαστεί η απαραίτητη έρευνα, ανάλυση και εφαρμογή για την ανάπτυξη του λογισμικού και του Hardware.
Μπορούμε φυσικά να αναπτύξουμε την σχετική τεχνολογία στην Ελλάδα, αλλά το πρόβλημα που εντοπίζεται είναι στην απόλυτη εξάρτηση για τις ‘’πρώτες ύλες’’ από τρίτους εκτός των τειχών. Πέραν από τις εγχώριες συστημικές αγκυλώσεις αδειοδοτήσεων και την επιτακτική ανάγκη επανενεργοποίησης του τραπεζικού συστήματος της χώρας, σημαντική είναι η στόχευση στην πρωτογενή έρευνα, ανάπτυξη και εφαρμογή των αποτελεσμάτων, καθώς και η ουσιαστική συνεργασία Ιδιωτικού, Ακαδημαϊκού και Δημόσιου τομέα.
Όλες οι άνω προτεινόμενες ενέργειες, είναι απαραίτητο να συγχρονιστούν με το Ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο.
Τα drones μπαίνουν όλο και περισσότερο στη ζωή μας. Με βάση τις εκτιμήσεις σας, σε τι κομμάτια της ζωής και της καθημερινότητα μας θα δούμε να μπαίνουν τα drones στα επόμενα χρόνια;
Η εμπορική χρήση των drones την τελευταία δεκαετία έχει προσφέρει απλόχερα καινοτόμες λύσεις σε όλους σχεδόν τους βιομηχανικούς τομείς, στην δημιουργία νέων ρόλων και υπηρεσιών, στην απλούστευση επιχειρησιακών διαδικασιών.
Οι μεταφορές εμπορευμάτων, οι μετακινήσεις ανθρώπων, οι επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης, πυροπροστασίας και οι γεωργικές πρακτικές, θα επηρεαστούν άμεσα στο επόμενο κοντινό διάστημα. Είδη σε μερικές από αυτές έχουμε ουσιαστική εφαρμογή χρήσης των ΣμηΕΑ.
Αν κλείσουμε αυτό το τεράστιο παράθυρο εφαρμογών των drones, και συγκεντρωθούμε στο πεδίο εξειδίκευσης μας, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι 150.000 drones μέχρι το 2035 πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις φάρμες της Ευρώπης. Γενικά, όλες αυτές οι μονάδες θα εμπίπτουν στην «Ειδική» κατηγορία σύμφωνα με το πλαίσιο της EASA που δίνεται στους κανονισμούς 945 + 947 UAS και στις τρέχουσες ή μελλοντικές τροποποιήσεις τους. Όπως καταλαβαίνουμε, σύντομα θα υπάρχουν πολλά γεωργικά drones πάνω από τις καλλιέργειες της ΕΕ.
Όπως σε όλα τα τεχνολογικά άλματα που έχει βιώσει το ανθρώπινο είδος, έτσι και σε αυτό, είναι στο χέρι μας να ορίσουμε και να εφαρμόσουμε πρακτικές που θα σέβονται τον πλανήτη και τους κατοίκους του.
Η βάση της είναι στο Ηράκλειο Κρήτης. Σε τι επίπεδο είναι το οικοσύστημα της tech επιχειρηματικότητα εκεί αυτή τη στιγμή; Τι θετικά και τι αρνητικά βλέπετε;
Η βάση μας είναι το Ηράκλειο Κρήτης, ο χώρος επιχειρήσεων όλη η Ελληνική γεωγραφική επικράτεια, και ο χώρος έρευνας-ανάπτυξης τεχνολογίας σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες.
Η IONOS είναι πρωτοπόρος στην χρήση των γεωργικών drones, και η δράση της εντοπίζεται σε οικοσυστήματα πέραν του Κρητικού ή Ελληνικού χώρου. Οι εξειδικευμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο μας, είναι ελάχιστες στον Ευρωπαϊκό χώρο και λίγες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Γενικά όμως, το επίπεδο της tech επιχειρηματικότητας, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, βρίσκεται σε ανώτερο επίπεδο, έχοντας λαμπρά παραδείγματα επιχειρηματικών μοντέλων, καινοτόμων προϊόντων και εφαρμογής αυτών.
Η κοφτερή σκέψη, η εναλλακτική προσέγγιση και η παρουσίαση λύσεων έξω από το σύνηθες πλαίσιο, χαρακτηρίζουν την ελληνική νεοφυή επιχειρηματικότητα, δίνοντας σε αυτήν σημαντικό πλεονέκτημα.
Το πλεονέκτημα όμως αυτό μπορεί να εξαϋλωθεί σε συνθήκες άνυδρης οικονομικής ρευστότητας, έλλειψης επενδυτικών επιλογών και παρωχημένων νομικών πλαισίων.
Μπορεί όμως να γιγαντωθεί σε συνθήκες συγκρότησης ισχυρών ομάδων, διαφορετικών ειδικοτήτων και πεδίων δράσης, σε συνθήκες εύκολης και ασφαλούς διαδικτύωσης των εγχώριων οικοσυστημάτων.