αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜια Ελληνική startup θέλει να κάνει πιο «έξυπνες» τις πόλεις

Μια Ελληνική startup θέλει να κάνει πιο «έξυπνες» τις πόλεις

Από τα Πανεπιστημιακά έδρανα, στην αγορά. Κάπως έτσι ξετυλίγεται η ιστορία της Inteligg. «Η πρωτύτερη κύρια ενασχόλησή μου ως Καθηγητής Πανεπιστημίου/Διευθυντής Έρευνας είχε ως αποτέλεσμα να προσλάβω στην ερευνητική μου ομάδα ως Κύριο Ερευνητή τον Δρ. Γενηκομσάκη και η συνεργασία μας να συνεχιστεί (σε διαφορετικό πόστο πια) μέχρι και σήμερα» εξηγεί ο Χρήστος Ιωακειμίδης.

Οι δυο τους είναι πλέον οι άνθρωποι πίσω από την Inteligg. Μια startup που στοχεύει στην παροχή ευφυών, καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων για Έξυπνες Πόλεις. O Χρήστος Ιωακειμίδης μιλά στο It’s Possible για το πως ξεκίνησαν όλα, τι ακριβώς έχουν δημιουργήσει, ενώ απαντά και στο ερώτημα για το πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστούν τέτοιες τεχνολογικές λύσεις στις Ελληνικές πόλεις.

Πως γνωριστήκατε οι ιδρυτές μεταξύ σας και πως προέκυψε η ιδέα για το project σας;

Η πρωτύτερη κύρια ενασχόλησή μου ως Καθηγητής Πανεπιστημίου/Διευθυντής Έρευνας είχε ως αποτέλεσμα να προσλάβω στην ερευνητική μου ομάδα ως Κύριο Ερευνητή τον Δρ. Γενηκομσάκη και η συνεργασία μας να συνεχιστεί (σε διαφορετικό πόστο πια) μέχρι και σήμερα (εν έτη 2021), φτάνοντας αισίως τα 9 χρόνια. Στην πορεία αυτή και ως φυσικό αποτέλεσμα των κοινών ερευνητικών ενδιαφερόντων και την κλίση μας να δούμε κάποιες από τις καινοτόμες ιδέες μας να γίνονται τελικά πραγματικότητα από εμάς και μόνο (και όχι πια να κάνουμε την πρωτογενή έρευνα και να μένουμε μέχρι εκεί) αποφασίσαμε την δημιουργία της εταιρείας. Η ιδέα προέκυψε φυσικώς μέσα από την συνεχή αυτή ανησυχία και συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας όπου και έχουμε ένα πολύ μεγάλο έργο ενώ θεωρώ και λόγω της πρωτύτερης μας ενασχόλησης ότι είμαστε σε θέση να δούμε με μεγαλύτερη ευκολία κάποια κενά/σημεία όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε μία προστιθέμενη αξία όπως είναι γενικά ο τομέας των εφαρμογών στις Έξυπνες Πόλεις και Κοινότητες αλλά και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της διαχείρισης της ενέργειας σε κτίρια.       

Με απλά λόγια τι παρέχει η εταιρία σας;

Με απλά λόγια η Inteligg Ι.Κ.Ε. είναι μια νεοφυής επιχείρηση που στοχεύει στην παροχή ευφυών, καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων για Έξυπνες Πόλεις. Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα πραγματικά προηγμένο σύστημα έξυπνου θερμοστάτη αυτόματης εκμάθησης και αυτορύθμισης, βασισμένο σε αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και τεχνικές Πρότυπου Ελέγχου Πρόβλεψης (MPC), για υψηλότερη ενεργειακή εξοικονόμηση σε θέρμανση, ψύξη και κλιματισμό, έως και 40% σε κτίρια (κυρίως συγκροτήματα γραφείων και εμπορικά κέντρα) όταν οι αντίστοιχες υπάρχουσες λύσεις στην παγκόσμια αγορά δεν υπερβαίνουν το 18%-22%.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να εφαρμοστούν τέτοιες τεχνολογικές λύσεις στις Ελληνικές πόλεις; Και σε τι επίπεδο είμαστε σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις;

Το σύστημα έξυπνου θερμοστάτη που προτείνουμε έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο που να καθιστά ιδιαίτερα απλή και εύκολη την τοποθέτηση και λειτουργία του τόσο σε νέα όσο και σε υπάρχοντα κτίρια, ανεξάρτητα από το βαθμό αυτοματοποίησης του εγκατεστημένου συστήματος θέρμανσης/ψύξης. Έτσι το μόνο που χρειάζεται είναι ένα καλό λειτουργικό τοπικό δίκτυο (Internet) του κτιρίου/σπιτιού αφού η λειτουργία του γίνεται μόνο μέσω ασύρματου δικτύου, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να προβούμε σε οτιδήποτε άλλες αλλαγές στο κτίριο/σπίτι. Η τοποθέτησή του γίνεται πολύ γρήγορα και εύκολα από τον ίδιο τον πελάτη μας (είτε εταιρεία που αγοράζει κατευθείαν από εμάς τις συσκευές είτε από οποιονδήποτε ανεξάρτητο πελάτη μέσω της ιστοσελίδας μας) στον επιλεγμένο χώρο μαζί με τους επιμέρους αισθητήρες που τοποθετούνται σε διάφορα μέρη του κτιρίου/σπιτού και του ελεγκτή και έτσι δημιουργείται το λεγόμενο Δίκτυο Συσκευών (IoT) το οποίο ελέγχουμε εμείς από απόσταση.

Οπως φαίνεται από τα παραπάνω η προτεινόμενη από εμάς τεχνολογική λύση είναι πολύ εύκολο να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε κτίριο/σπίτι (δημόσιο ή ιδιωτικό) οποιασδήποτε Ελληνικής Πόλης. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα δεν ηγείται των εξελίξεων στο συγκεκριμένο πεδίο, αλλά σίγουρα δεν είναι και ουραγός! Οπότε μία γενικότερη εγκατάσταση και εφαρμογή ενός ελληνικού καινοτομικού προϊόντος στον κτιριακό τομέα στην Ελλάδα θα μπορέσει όχι μόνο να μας φέρει πιο κοντά στο μέσο όρο ενεργειακής κατανάλωσης αλλά κυρίως θα φέρει μία μείωση οικονομικού κόστους στον λογαρισμό του καθενός με ταυτόχρονη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αλλά και αύξηση των θέσεων εργασίας στο πεδίο των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης (π.χ. κτιριακός τομέας) που εκτιμάται ότι θα παιξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.   

Πόσες ώρες εργασίας απαιτούνται για να «τρέξει» ένα τέτοιο project; Και πως έχει αλλάξει η επαγγελματική καθημερινότητα σας πλέον;

Από τη στιγμή που πλέον δεν μιλάμε για project, αλλά για προϊόν… Αναρίθμητες! Το σύστημα έξυπνου θερμοστάτη που αναπτύξαμε διαθέτει την απαιτούμενη τεχνολογική ωριμότητα για να «εδραιωθεί» στην αγορά, οπότε το κέντρο βάρους της επαγγελματικής μας καθημερινότητας έχει μετατοπιστεί στο επιχειρηματικό κομμάτι που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;

Όπως ξέρουμε αυτήν την περίοδο γίνονται σημαντικές προσπάθειες στην Ελλάδα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μέσω προγραμμάτων, όπως το «Εξοικονομώ Αυτονομώ» και το «Αντώνης Τρίτσης», τα οποία καλύπτουν μεταξύ άλλων και τη λύση που προτείνουμε εμείς. Έτσι στα άμεσα σχέδιά μας για το 2021 είναι αφενός να ολοκληρώσουμε τις πιλοτικές εφαρμογές του συστήματος έξυπνου θερμοστάτη σε ιδιωτικά μεγάλα κτίρια στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη (Ελλάδα) αλλά και στο εξωτερικό (Δημοτική Βιβλιοθήκη/Civivox Iturrama στην πόλη Παμπλόνα, Ισπανία και Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία, Λουξεμβούργο), αφετέρου να συνάψουμε συμφωνίες με οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να υιοθετήσει το συστημά μας έτσι ώστε να μειώσει την ενεργειακή του κατανάλωση. Τέλος έχοντας σαν βάση την Ελλάδα, στόχος μας είναι να επεκταθούμε αρχικά σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες, συγκεκριμένα σε Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Γαλλία, και Ισπανία, και μέσα σε λίγα χρόνια να αποτελούμε παγκόσμιο παίκτη σε τεχνολογικές λύσεις για Έξυπνες Πόλεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + 10 =