αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣIn the Loop: Μια startupper θέλει να σε ξεναγήσει στη Θεσσαλονίκη. Με έναν διαφορετικό τρόπο

In the Loop: Μια startupper θέλει να σε ξεναγήσει στη Θεσσαλονίκη. Με έναν διαφορετικό τρόπο

Η Θεσσαλονίκη έχει πολλά ενδιαφέροντα μέρη στα οποία μπορείς να πας. Σκέψου να μπορούσες να τα επισκεφθείς, επιλέγοντας την διαδρομή που προτιμάς, και χωρίς να χρειάζεσαι ξεναγό ή συγκεκριμένα «προγράμματα» σε συγκεκριμένες ημέρες. Αυτό ακριβώς θέλει να κάνει η mobile εφαρμογή In the Loop. Η οποία είναι ένας… προσωπικός ξεναγός που χωρά στην τσέπη σου. Ενώ παράλληλα σου προσφέρει κουπόνια, που σου εξασφαλίζουν εκπτώσεις σε μουσεία, γκαλερί, café-bar, χώρους εστίασης και εμπορικά καταστήματα.

Ιδρύτρια της εφαρμογής, είναι η Τάνια Βλαχομήτρου. Η οποία είναι (τι άλλο;) ξεναγός. Μιλά στο It’s Possible για το πώς προέκυψε η ιδέα της, αν σκέφτεται την επέκταση σε άλλες πόλεις, ενώ επίσης μας δίνει μια εικόνα από το startup οικοσύστημα στην Θεσσαλονίκη, με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα που έχει αυτή τη στιγμή.

Πως προέκυψε η ιδέα για την εφαρμογή σας;

Το In the Loop θα έλεγα ότι είναι η… φυσική εξέλιξη και ο συνδυασμός των προηγούμενων project και πεδίων με τα οποία ασχολήθηκα ως τώρα. Έχοντας σπουδάσει αρχαιολογία, μουσειολογία και πολιτιστική διαχείριση, και όντας πιστοποιημένη ξεναγός, τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον και η επαγγελματική μου ενασχόληση στράφηκαν στη δημιουργία νέων, καινοτόμων project που είχαν σαν βάση μια διαφορετική, σύγχρονη, ερμηνευτική προσέγγιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας μιας πόλης, συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης. Έχοντας αποκομίσει πολύτιμη εμπειρία από την προηγούμενη εταιρία που ίδρυσα μαζί με μία ομάδα τεσσάρων συνεργατών και βλέποντας τι λείπει από την πόλη και την αγορά, αποφάσισα να κάνω ένα βήμα παραπέρα αξιοποιώντας πλέον και την τεχνολογία. Κι έτσι γεννήθηκε το Ιn the Loop.

Με απλά λόγια, τι είναι αυτό που κάνει το project σας;

Το In the Loop είναι μια εφαρμογή για smartphones για όσους θέλουν να γνωρίσουν τη Θεσσαλονίκη μέσα από μια διαφορετική ματιά. Με μία πρόταση, θα έλεγα ότι υποκαθιστά τον ξεναγό, αφού ο χρήστης έχει όλη την πληροφορία που χρειάζεται ώστε να περιηγηθεί μόνος του επιλέγοντας τη θεματική διαδρομή που τον ενδιαφέρει. Απευθύνεται σε όσους προτιμούν να είναι ανεξάρτητοι και σε όσους δεν έχουν το χρόνο ή και τα χρήματα ακόμα για να ακολουθήσουν μία ξενάγηση. Στόχος μας είναι να του παρέχουμε μια ολοκληρωμένη εμπειρία, αντίστοιχη μιας οργανωμένης ξενάγησης, η οποία βασίζεται στα εξής χαρακτηριστικά: πρωτογενές περιεχόμενο (φωτογραφίες, κείμενα, ηχητικές αφηγήσεις) που παράγει μετά από έρευνα και επιμελείται μία ομάδα ειδικών συνεργατών, προτεινόμενα σημεία-«ανάσες ξεκούρασης» κατά τη διάρκεια της διαδρομής για έναν καφέ ή φαγητό, ειδικά κουπόνια που περιλαμβάνονται σε κάθε διαδρομή και του εξασφαλίζουν εκπτώσεις σε μουσεία, γκαλερί, café-bar, χώρους εστίασης, εμπορικά καταστήματα.

Το In the Loop συνεπώς δεν αποτελεί έναν mainstream τουριστικό οδηγό, αλλά ένα μέσο με το οποίο ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει την πόλη σε πολλά επίπεδα, γλιτώνοντας ταυτόχρονα χρήματα και ερχόμενος σε επαφή με μία λιγότερο τουριστική και πιο «ρεαλιστική» ίσως όψη της πόλης.

Έχει τη δυνατότητα, για παράδειγμα, να γνωρίσει ανθρώπους της πόλης και μάλιστα τον ενθαρρύνουμε να το κάνει. Κάθε σημείο ενδιαφέροντος (είτε είναι bar και εστιατόριο, είτε είναι δημιουργικός χώρος, γκαλερί κτλ.) παρουσιάζεται μέσα από φωτογραφίες και κείμενο που αφορούν όχι μόνο στην αισθητική και τις υπηρεσίες που προσφέρει αλλά και στους ίδιους τους δημιουργούς του, τα κίνητρά τους και τον τρόπο που εκείνοι αντιλαμβάνονται διάφορες όψεις της πόλης. Γνωρίζει δηλαδή από πριν που θα πάει και ποιους θα συναντήσει εκεί.

Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που θέλατε να βελτιώσετε άμεσα στην εφαρμογή σας;

Σίγουρα είναι πολλά αυτά τα οποία θέλουμε και πρέπει να βελτιώσουμε. Είναι άλλωστε η πρώτη έκδοση της εφαρμογής, δεν έχει πάνω από δύο μήνες που βγήκε στα app stores. Φυσικά έχει γίνει πολλή δουλειά, χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος για να μπορέσουμε να φτάσουμε το in the loop εκεί που θέλαμε. Ωστόσο, προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι το περιεχόμενο. Αυτή η πρώτη έκδοση περιλαμβάνει τρεις διαδρομές: το Welcome Loop, που δίνει στο χρήστη μια πρώτη γεύση της πόλης, το Art Loop που παρουσιάζει τη σύγχρονη εικαστική δραστηριότητα της Θεσσαλονίκης μέσα από μουσεία, γκαλερί, εργαστήρια καλλιτεχνών, δημόσια γλυπτά, και το Night Loop με μπαρ και χώρους διασκέδασης. Θέλουμε λοιπόν να προσθέσουμε νέες διαδρομές, τις οποίες ήδη έχουμε αρχίσει να σχεδιάζουμε. Σε δεύτερο χρόνο, θα θέλαμε να βελτιώσουμε κάποια επιμέρους χαρακτηριστικά που θα κάνουν την εμπειρία του χρήστη ακόμα καλύτερη. Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη το feedback που μας δίνουν οι χρήστες καθημερινά προκειμένου να διαπιστώσουμε τις σημαντικότερες ελλείψεις και να βελτιώνεται το in the loop διαρκώς.

Η ιδρύτρια της εφαρμογής, Τάνια Βλαχομήτρου

Σκέφτεστε να επεκταθείτε και σε άλλες πόλεις;

Ναι, είναι ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχους. Να αποτελέσει το in the loop έναν εναλλακτικό ψηφιακό ξεναγό και για άλλες πόλεις εκτός της Θεσσαλονίκης.

Με βάση την εικόνα που έχετε, σε τι επίπεδο βρίσκεται αυτή τη στιγμή το startup οικοσύστημα στη Θεσσαλονίκη;

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με υψηλά επίπεδα… δημιουργικής ανησυχίας και κινητικότητας. Και ευτυχώς υπάρχει -ακόμα τουλάχιστον- πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό. Ταυτόχρονα, λόγω του μεγέθους της πόλης αλλά και της ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας της, η Θεσσαλονίκη προσφέρεται για τη δικτύωση μεταξύ των τοπικών startups. Μπορείς εύκολα να μάθεις ποιοι και πού δραστηριοποιούνται, να έρθεις σε επαφή μαζί τους, να επιδιώξεις συνέργειες, ενώ πολύ συχνά διοργανώνονται ημερίδες, workshops και συναντήσεις που λειτουργούν ως πλατφόρμες στήριξης και ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ως εδώ, λοιπόν, όλα καλά.

Επειδή όμως μιλάμε για startups, δεν μπορούν να μείνουν εκτός της συζήτησης δύο πολύ βασικά ζητήματα: η πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης και η δικτύωση σε επίπεδο πέραν του τοπικού. Νομίζω ότι αυτό είναι ίσως ένα «αγκάθι» για πολλές startups στη Θεσσαλονίκη που δεν καταφέρνουν να αναπτυχθούν και να προχωρήσουν όσο και όπως θα μπορούσαν.

Ποια είναι τα 3 μέρη που θα συμβουλεύατε έναν ταξιδιώτη να επισκεφθεί οπωσδήποτε, αν έρθει στην Θεσσαλονίκη;

Η Άνω Πόλη οπωσδήποτε είναι το πρώτο, γιατί εκεί είναι σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος. Το δεύτερο που θα πρότεινα να κάνει κάποιος είναι μία βόλτα στην παραλία, από το λιμάνι ως το Μέγαρο Μουσικής, και μάλιστα με ποδήλατο την ώρα που δύει ο ήλιος! Και τέλος, μια βόλτα στην περιοχή της Ρωμαϊκής Αγοράς ως τα παλαιοπωλεία γύρω από το Μπιτ Παζάρ, γιατί είναι μια ζωντανή γειτονιά όπου ανακαλύπτει κανείς πολλά στοιχεία της πόλης, από την ιστορία μέχρι το σύγχρονο δημιουργικό πρόσωπό της.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − seven =