αρχικηVIRALIkigai: Η Ιαπωνική μέθοδος για να αποκτήσεις μία ζωή με νόημα. Εδώ είναι 3 κινήσεις που περιλαμβάνει

Ikigai: Η Ιαπωνική μέθοδος για να αποκτήσεις μία ζωή με νόημα. Εδώ είναι 3 κινήσεις που περιλαμβάνει

Αν έχεις χάσει τον προσανατολισμό σου στη ζωή, υπάρχει μία Ιαπωνική μέθοδος που μπορεί να σε βοηθήσει. Ονομάζεται Ikigai. Το Ikigai μεταφράζεται ελεύθερα ως «την ευτυχία του να είσαι πάντα απασχολημένος» και επικεντρώνεται στον αληθινό σκοπό της ζωής ενός ατόμου.

Ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία για τη μακροζωία είναι το «Ikigai: Το ιαπωνικό μυστικό για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή». Το να βρείτε το ikigai σας λέγεται ότι κάνει τη ζωή πιο ουσιώδη. Οι συγγραφείς του βιβλίου έψαξαν και παραθέτουν στο CNBC τρεις καθημερινές για μακροβιότητα και ευζωία.

1. Ασκηθείτε σε χαμηλή ένταση για τουλάχιστον 5 λεπτά την ημέρα

Για αρχή κάνε εξάσκηση στο radio taiso, μια πολύ γνωστή ιαπωνική άσκηση εδώ και δεκαετίες. Ένοικοι γηροκομείου στην Οκινάουα αφιέρωναν τουλάχιστον πέντε λεπτά κάθε μέρα σε αυτό, αν και ορισμένοι έκαναν τις ασκήσεις από τα αναπηρικά καροτσάκια τους.

Hάσκηση απαιτεί κινήσεις χαμηλής έντασης και μπορεί να ολοκληρωθεί σε πέντε λεπτά ή λιγότερο. Και αυτό που κάνει την πρακτική να ξεχωρίζει είναι ότι συνήθως γίνεται μεταξύ ομάδων ανθρώπων. Συνήθως γίνεται ομαδικά, καθώς ένας από τους κύριους στόχους της είναι να προάγει το πνεύμα ενότητας μεταξύ των συμμετεχόντων.

2. Βρείτε έναν σκοπό και μείνετε απασχολημένοι

Υπάρχει μια ιαπωνική παροιμία που αναφέρει: «Μόνο το να μένεις ενεργός θα σε κάνει να θέλεις να ζήσεις εκατό χρόνια». Οι κάτοικοι της Οκινάουα το πετυχαίνουν αυτό βρίσκοντας το ikigai, ή τον σκοπό τους, που τους ενθαρρύνει να επικεντρωθούν στο βαθύτερο νόημα της ζωής τους.

Συχνά, οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο δεν αποσύρονται με το να συνταξιοδοτηθούν, λένε οι συγγραφείς του βιβλίου για το «Ikigai», Héctor García και Francesc Miralles.

Για παράδειγμα, ο Hayao Miyazaki, 83 ετών, είναι διευθυντής ταινιών κινουμένων σχεδίων στο Studio Ghibli στην Ιαπωνία. Μια μέρα μετά τη συνταξιοδότησή του τη δεκαετία του ’90, ο Miyazaki ήρθε στη δουλειά για να σχεδιάσει νέα κινούμενα σχέδια- μόλις κυκλοφόρησε μια ταινία το 2023.

3. Η ροή

«Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να βρεις την ευτυχία, για να ζήσεις σύμφωνα με το ikigai σου», γράφουν στο βιβλίο τους οι García και Miralles. Αλλά ένα βασικό συστατικό είναι η ικανότητα να φτάσει κανείς σε κατάσταση ροής και να βιώσει τη «βέλτιστη εμπειρία».

Η ροή (flow) είναι μια έννοια που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απόλυτη συμμετοχή σε μια δράση και επινοήθηκε από τον ψυχολόγο Mihaly Csikszentmihalyi. Το να βυθίζεστε σε μια κατάσταση ροής σας επιτρέπει να είστε πιο παρόντες, να βελτιώσετε την εστίασή σας και να ξεχάσετε προσωρινά τις ανησυχίες σας, σύμφωνα με τους García και Miralles. «Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που πετυχαίνουν τα περισσότερα», τονίζουν αλλά «εκείνοι που περνούν περισσότερο χρόνο από τους άλλους σε κατάσταση ροής».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 − eight =