αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣHireFlows: Η ελληνική startup που θέλει να κάνει πιο εύκολες τις προσλήψεις. Και δεν μένει στο βιογραφικό

HireFlows: Η ελληνική startup που θέλει να κάνει πιο εύκολες τις προσλήψεις. Και δεν μένει στο βιογραφικό

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι, άραγε, να μπεις σε ένα χαοτικό πεδίο όπως αυτό του HR και να προσπαθήσεις να αναπτύξεις την δική σου business ιδέα; Ξεκινώντας όχι από την Silicon Valley ή το Βερολίνο, αλλά από την Αθήνα. Δύο φοιτήτριες το τόλμησαν. Και έφτιαξαν το HireFlows. Ένα λογισμικό που θέλει να κάνει την διαδικασία πρόσληψης πιο αυτοματοποιημένη.

Η συνιδρύτρια, Όλγα Κωνσταντακοπούλου μιλά στο It’s Possible για το τι ακριβώς κάνει η startup τους, πως είναι το 24ωρο ενός startupper, ενώ εξηγεί και το τι πρέπει να κάνεις σε ένα δύσκολο κλάδο όπως αυτόν του HR για να ξεχωρίσεις.

Με τι ασχολούσασταν πριν ξεκινήσετε το δικό σας project, και πως φτάσατε σε αυτή την ιδέα;

Όντας και οι δύο φοιτήτριες στον τομέα του HR, ήρθαμε σε επαφή με όλη τη διαδικασία του recruitment από αρκετά νωρίς στην καριέρα μας. Συνεχίζοντας την πορεία μας με πρακτικές εκπαιδεύσεις σε μεγάλες και μικρομεσαίες εταιρίες της Ελλάδας, εξοικειωθήκαμε και με την πρακτική εφαρμογή του HR. Πιο συγκεκριμένα παρατηρήσαμε ότι ένας κοινός παρονομαστής στις προκλήσεις των τμημάτων HR είναι η έλλειψη ψηφιακών εργαλείων για την αποτελεσματική διαχείριση της διαδικασίας της πρόσληψης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκτενή έρευνά μας στην αγορά για εναλλακτικές λύσεις . Μη βρίσκοντας ένα εργαλείο το οποίο να συνδυάζει αποτελεσματικότητα – ευκολία – αυτοματοποίηση σε ένα προσιτό εύρος τιμής, σκεφτήκαμε την ιδέα του HireFlows.

Αυτή την στιγμή «τρέχετε» την πλατφόρμα σας full-time; Και πως ακριβώς είναι ένα τυπικό 24ωρο σας ως startupper

Είναι δύσκολο. Έχει στιγμές χαράς αλλά και στιγμές μεγάλου άγχους. Χτίζεις μια επιχείρηση από το 0 με ότι αυτό συνεπάγεται. Όταν κλείνουμε κάποιο νέο πιλότο είναι η καλύτερη μέρα, όταν λύνουμε bugs είναι οι καλύτερες νύχτες.

Ένα από τα exciting σημεία του να είσαι startupper σε νεαρή ηλικία είναι η διαχείριση και ενασχόληση με ένα μεγάλο εύρος θεμάτων από το developing του προϊόντος μέχρι την ελληνική νομοθεσία και γραφειοκρατία σε καθημερινή βάση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκτάς γρήγορα εμπειρία στα θέματα διαχείρισης μιας επιχείρησης από το μηδέν.

Βλέποντας το προϊόν να εξελίσσεται από μια ιδέα σε μια χρήσιμη λύση που προσφέρει αξία είναι η καλύτερη ανταμοιβή.

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος τo βλέπει για πρώτη φορά, μπορείτε να μας πείτε με απλά λόγια τι κάνει το HireFlows;

Το HireFlows είναι ένα λογισμικό διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού το οποίο επικεντρώνεται στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας της πρόσληψης.

Συμβατό με τις ήδη υπάρχουσες πλατφόρμες ανθρωπίνου δυναμικού της αγοράς σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση αλγορίθμων intelligent matching και smart profiling, προχωρούμε πέρα από το βιογραφικό σημείωμα, έχοντας όφελος έως και 75% της ετήσιας χρηματικής επένδυσης που γίνεται στην πρόσληψη.

Έτσι προωθείται η -360- αξιολόγηση των υποψηφίων με ένα εξειδικευμένο εργαλείο ανθρωπίνου δυναμικού που απαντά στα προβλήματα πρόσληψης της κάθε εταιρίας.

Είναι αλήθεια ότι είστε σε έναν πεδίο με έντονο ανταγωνισμό. Υπάρχουν και παραδοσιακοί «παίχτες», αλλά και νέες πλατφόρμες που «ξεφυτρώνουν» συνεχώς. Τελικά, τι πρέπει να κάνει κάποιος για να ξεχωρίσει μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον;

Πάρα πολλά και συνεχώς. Κακά τα ψέματα, για να ξεχωρίσεις, και αυτό δεν ισχύει μόνο για το HR, θα πρέπει να προσφέρεις αξία. Αληθινή αξία σημαίνει ότι θα πρέπει να φτιάξεις ένα προϊόν το οποίο θα προσφέρει μια πραγματική λύση για τα καθημερινά προβλήματα των χρηστών σου και όχι μόνο κάτι που ακούγεται ωραίο και ακολουθεί τα trend της τεχνολογίας. Επίσης χρειάζεσαι πάθος για αυτό που κάνεις. Εμείς το ζήσαμε και από την ακαδημαϊκό πλευρά, και από την πλευρά της αναζήτησης εργασίας και εκ των έσω με πρακτικές.

Πρέπει να συγκεντρώνεσαι σε ένα συγκεκριμένο πράγμα ώστε να μπορείς να προσφέρεις την καλύτερη λύση για εκείνους παρά να αναλώνεις πόρους για να φτιάξεις μια λύση που δεν εξυπηρετεί άμεσα το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Με βάση την εικόνα που έχετε, ποιες είναι οι ειδικότητες που έχουν περισσότερη ζήτηση στην ελληνική αγορά εργασίας αυτή τη στιγμή;

Η Ελληνική πραγματικότητα ξαφνιάζει. Από τη μια πλευρά η ζήτηση για εξειδικευμένους επαγγελματίες στο κομμάτι της πληροφορικής και του προγραμματισμού είναι πολύ μεγάλη. Από την άλλη αυτό δεν ισχύει και με την αντίστοιχη προσφορά εργατικού δυναμικού σε αυτόν τον τομέα. Πολύ λίγες εταιρείες όμως καταλαβαίνουν το κομμάτι του HR ως κάτι πέρα από μισθοδοσία και γραφειοκρατία.

Οι εταιρίες για να προσελκύσουν πια νέους ταλαντούχους εργαζομένους στην εποχή του digital transformation και του τεράστιου ανταγωνισμού μεταξύ τους θα πρέπει να συμμεριστούν περισσότερο και τις ανάγκες και τα ζητούμενα που έχουν. Αυτά δεν περικλείονται μόνο γύρω από έναν καλό μισθό αλλά και από την κουλτούρα και το «κλίμα» της εταιρίας.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα σχετικά με την πλατφόρμα σας;

Μέχρι το τέλος του 2018 δουλεύουμε πυρετωδώς πάνω στη πλατφόρμα μας με τους πρώτους χρήστες/HR managers να μας δίνουν πολύτιμο feedback. Την προηγούμενη εβδομάδα βρεθήκαμε στο Web Summit ώστε να βγούμε από το κουτί της Ελληνικής startup σκηνής και να δούμε πιο πέρα. Τα μαθήματα πολλά και προετοιμαζόμαστε για τα νέα βήματα μας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 2 =