αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑHines: Οι Αμερικανοί που θέλουν να γίνουν οι κυρίαρχοι των εμπορικών κέντρων στην Ελλάδα

Hines: Οι Αμερικανοί που θέλουν να γίνουν οι κυρίαρχοι των εμπορικών κέντρων στην Ελλάδα

Εντατικοποιεί την επενδυτική παρουσία του στην αγορά ακινήτων της Αθήνας ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος της Hines, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το 2019 αναμένεται να επισημοποιηθεί σειρά από συμφωνίες που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε επίπεδο μνημονίου συναντίληψης. Σε πρώτο πλάνο αναμένεται να βρεθεί το εμπορικό κέντρο Athens Heart της Pasal Development, ακίνητο για το οποίο η Hines έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ήδη από τα μέσα του 2018, προχωρώντας σε σχετικό προσύμφωνο τόσο με την Εθνική Τράπεζα (που είναι ο βασικός πιστωτής) όσο και με την Pasal Development, η οποία το ανέπτυξε και συνεχίζει να το λειτουργεί.

Στόχος, σε πρώτη φάση, είναι η ανανέωση του προφίλ των μισθωτών, με την έλευση νέων ομίλων και σημάτων, που αναμένεται να διαφοροποιήσουν τον μέχρι σήμερα προσανατολισμό του εμπορικού κέντρου προς την κατεύθυνση της ψυχαγωγίας και της αναψυχής. Εφόσον οι κινήσεις αυτές ενισχύσουν τους δείκτες απόδοσης του ακινήτου, η Hines αναμένεται να ενεργοποιήσει τη σχετική συμφωνία εξαγοράζοντάς το. Υπενθυμίζεται ότι το Athens Heart ανήκει στην Doreco, θυγατρική της Pasal, η οποία έχει δανειοδοτηθεί κατά 55 εκατ. ευρώ από την Εθνική. Το εν λόγω δάνειο δεν εξυπηρετείται, με αποτέλεσμα να αναζητείται στρατηγικός επενδυτής ήδη από τις αρχές του 2018. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, το συγκεκριμένο ακίνητο εξαιρέθηκε από τη συμφωνία εξυγίανσης της Pasal, στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπει ο πτωχευτικός κώδικας. Παράλληλα, πριν από λίγες εβδομάδες, η Hines προχώρησε και σε μια κίνηση-έκπληξη εξαγοράζοντας έναντι μόλις 6-7 εκατ. ευρώ το οικόπεδο της πρώην Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, στην Ακαδημία Πλάτωνος, το οποίο είχε αποκτηθεί πριν από 10 χρόνια από τη Macquarie Group (και νυν BlackRock) αντί ποσού 37 εκατ. ευρώ και όπου προωθούνταν η ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου Academy Gardens, έκτασης 55.000 τ.μ.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, η BlackRock αποφάσισε να πωλήσει το ακίνητο, για το οποίο η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας βρίσκεται στο τελικό στάδιο, καθώς δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει συνεργασία με κάποιον στρατηγικό επενδυτή για τον επιμερισμό του ρίσκου της επένδυσης, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε δυσχέρεια στη χρηματοδότηση της επένδυσης, που θα απαιτούσε κεφάλαια της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ. Πλέον είναι πολύ πιθανή η ακύρωση του σχεδίου για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου, καθώς φαίνεται πως η Hines προκρίνει τη λύση συγκροτήματος πολυκαταστημάτων με λίγους μισθωτές. Ενας εξ αυτών εκτιμάται ότι θα είναι η αλυσίδα Leroy Merlin, ενώ ακούγεται και το όνομα της Praktiker. Η σχετική λύση προσφέρει το πρόσθετο όφελος του ότι είναι οικονομικότερη επένδυση και επομένως μπορεί να εξασφαλίσει πιο εύκολα χρηματοδότηση.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και το πρώην εμπορικό κέντρο της «Μπ. Βωβός» στο Βοτανικό, για το οποίο η Hines έχει επίσης συνάψει προσύμφωνο με την Alpha Bank, η οποία επιχειρεί το «ξεμπλοκάρισμα» της σχετικής επένδυσης. Oπως όλα δείχνουν, το σχετικό έργο θα αποτελέσει πρόβλημα της επόμενης δημοτικής αρχής του Δήμου Αθηναίων, που θα πρέπει να εκδώσει την άδεια κατεδάφισης του γηπέδου της λεωφ. Αλεξάνδρας, προϋπόθεση για την έκδοση άδειας στο εμπορικό κέντρο του Βοτανικού, όπως ορίζεται στη σχετική νομοθετική ρύθμιση για τη διπλή ανάπλαση.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × one =