αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑHellenic Impact Investing Conference: Οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να «ανθίσει» το startup οικοσύστημα στην Ελλάδα

Hellenic Impact Investing Conference: Οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να «ανθίσει» το startup οικοσύστημα στην Ελλάδα

Στις εξελίξεις των νεοφυων επιχειρήσεων με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη αναφέρθηκαν οι ομιλητές στο 1st Hellenic Impact Investing Conference που συνδιοργανώνεται σήμερα από τη Phenix Capital, την TSOMOKOS και το Hellenic Impact Investing Network στο Μουσείο Μπενάκη.

Σε μια συζήτηση που συντόνισε η Έλενα Καλημέρη, Community & Programming, Impact Hub, ο Mido Talhouni, Investment Manager, Climate KIC της Ισπανίας, σημείωσε ότι “βλέπουμε καποιες πολύ συναρπαστικές καινοτομίες να βγαίνουν από την Ελλάδα. Κοιτάζοντας μπροστά, πιστεύουμε ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες να συνεργαστούμε με άλλους εταίρους στο οικοσυστήμα της Ελλάδας αλλά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.”

“Για να ευημερήσει ένα οικοσύστημα χρειάζεται όλοι οι stakeholder να συνεισφέρουν. Η κυβέρνηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ώστε να διασφαλιστεί ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και να βοηθήσει στην ίδρυση των εταιρειών που θα φέρουν τις καινοτομίες τους στην αγορά. Υπάρχει, επίσης, και ένας ρόλος για τις μεγάλες εταιρείες και αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο την χρηματοδότηση αλλά την παροχή εγκαταστάσεων, όπως τα ερευνητικά κέντρα, για να περάσουν οι ιδρυτές στις εμπορικές δραστηριότητες, διαπίστωσε ο κ. Talhouni.

Πρόσβαση σε κεφάλαια

“Οι εταιρείες χρειάζονται πρόσβαση σε κεφάλαια, τεχνολογίες και πόρους για να πραγματοποιήσουν τις ιδέες τους”, τόνισε από την πλευρά του ο Κώστας Αθανασόπουλος, Commercial Manager, Sympower.

Στην Ελλάδα αυτό που χρειάζεται, πρόσθεσε ακόμα ο κ. Αθανασόπουλος, είναι “λιγότερη γραφειοκρατία. Χρειαζόμαστε, επίσης, κάποια φορολογικά κίνητρα, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να έρθουν περισσότερα χρήματα, να γίνουν περισσότερες επιχειρήσεις δημιουργικές και να σημειωθούν υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας. Αυτό θα δημιουργήσει μια ροή που θα βοηθήσει στην δημιουργία ακόμα μεγαλύτερων startups στην Ελλάδα”.

Ο Leonardo Valettas, co-founder of Ten Million Hands, ανέδειξε το θέμα της χρηματοδότησης, λέγοντας ότι αυτό που λείπει από το ελληνικό οικοσύστημα είναι ένα επενδυτικό ταμείο εκκίνησης (pre-seed investment fund) με ενσωματωμένο πρόγραμμα επιτάχυνσης. “Αυτό θα στείλει ένα άμεσο και ισχυρό μήνυμα στην αγορά ότι υπάρχουν κεφάλαια που αναζητούν ιδέες impact. Χρειαζόμαστε, επίσης, και κρατική χρηματοδότηση. Η Silicon Valley δεν χτίστηκε με ιδιωτικά χρήματα. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι μια μικτή χρηματοδοτική προσέγγιση.”

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 − seven =