αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑHarvard Business Review: 5 μικρές κινήσεις για να αφήσεις πίσω τα λάθη σου και να προχωρήσεις παρακάτω

Harvard Business Review: 5 μικρές κινήσεις για να αφήσεις πίσω τα λάθη σου και να προχωρήσεις παρακάτω

Σας έχει τύχει να σκέφτεστε ατελείωτα καταστάσεις στις οποίες θα θέλατε να είχατε παίξει διαφορετικά; Θα ήθελες να μην είχες πει αυτό το χαζό πράγμα. Θα θέλατε να είχατε προσφερθεί να συμμετέχετε σε αυτό το project που τώρα κερδίζει διακρίσεις. Θα ήθελες να είχες μιλήσει. Εύχεσαι να μην είχες χάσει την ευκαιρία με αυτόν τον πιθανό πελάτη.

Ενώ ανησυχούμε για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον, αναμοχλεύουμε γεγονότα που έχουν ήδη συμβεί. Μια μηρυκαστική αντίδραση σε ένα γεγονός συχνά πυροδοτεί αναμνήσεις από παρόμοιες καταστάσεις από το παρελθόν- και δημιουργεί μια μη παραγωγική εστίαση στο χάσμα μεταξύ του πραγματικού και του ιδανικού εαυτού. Υποκινούμενοι από αυτό το ένα γεγονός, αρχίζετε να τιμωρείτε τον εαυτό σας επειδή δεν είστε κάτι περισσότερο… οργανωμένος, φιλόδοξος, έξυπνος, πειθαρχημένος ή χαρισματικός.

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο, το Harvard Business Review παραθέτει 5 μικρές κινήσεις για να αφήσεις πίσω τα λάθη σου και να προχωρήσεις παρακάτω.

Προσδιορίστε τα πιο συνηθισμένα ερεθίσματα. Δεν μπορείτε να καταπνίξετε τον μηρυκασμό χωρίς να παρατηρήσετε ότι το κάνετε- αλλά οι άνθρωποι δεν είναι πάντα σε θέση να το εντοπίσουν μόνοι τους. Ένας πολύ καλός τρόπος για να γίνετε καλύτεροι σε αυτό είναι να σκεφτείτε τι σας το έχει προκαλέσει στο παρελθόν.

Παρατηρήστε εάν το κυρίαρχο μοτίβο του μηρυκασμού σας είναι να κατηγορείτε τον εαυτό σας ή να κατηγορείτε άλλους.

Πάρτε ψυχολογική απόσταση. Στη συνέχεια, πρέπει να βάλετε κάποια ψυχολογική απόσταση μεταξύ σας και των πραγμάτων τα οποία σκέφτεστε. Για παράδειγμα, μπορεί να ανησυχείτε για το πώς σας αντιλαμβάνονται άτομα που δεν έχουν καμία επίδραση στην επιτυχία σας, δουλεύετε για πολύ μικρά χρηματικά ποσά ή να βλέπετε τον εαυτό σας ως ανεπαρκή παρά το γεγονός ότι αντικειμενικά τα πάτε πολύ καλά. Ένας τρόπος για να αρχίσετε να παίρνετε αυτή την απόσταση είναι να χαρακτηρίζετε ό,τι τρέχει στο μυαλό σας ως σκέψεις και συναισθήματα. Έτσι, αντί να πείτε «είμαι ανεπαρκής», μπορείτε να πείτε, «αισθάνομαι σαν να είμαι ανεπαρκής». Μπορείτε ακόμη να είστε πιο ανάλαφροι σχετικά με αυτό, και να πείτε ότι είναι απλά μια σκέψη στο μυαλό σας που επιστρέφει ξανά και ξανά.

Διάκριση μεταξύ μηρυκασμού και επίλυσης προβλημάτων. Γενικά, όσο περισσότεροι μηρυκάζουν οι άνθρωποι, τόσο λιγότερο αποτελεσματικοί είναι στην επίλυση προβλημάτων. Είτε δεν σκέφτονται λύσεις είτε δεν τις επιδιώκουν λύσεις γρήγορα ή αποτελεσματικά. Για να μεταβείτε από τον μηρυκασμό στη ‘λειτουργία βελτίωσης’, αναρωτηθείτε: «Ποια είναι η καλύτερη επιλογή αυτή τη στιγμή, δεδομένης της πραγματικότητας της κατάστασης;». Ξεκινήστε κάνοντας ένα βήμα, ακόμα κι αν δεν είναι το πιο τέλειο ή ολοκληρωμένο πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε. Αυτή η στρατηγική είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους τελειομανείς. Εάν σκέφτεστε ένα λάθος που έχετε κάνει, υιοθετήστε μια στρατηγική που θα μειώσει την πιθανότητα να συμβεί ξανά.

Εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας. Μόλις παρατηρήσετε ότι μηρυκάζετε, προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή σας για λίγα λεπτά. Ασχοληθείτε με μια δραστηριότητα που είναι σύντομη και διανοητικά απορροφητική, αλλά όχι εξαιρετικά δύσκολη, όπως να αφιερώσετε 10 λεπτά για να συμπληρώσετε μια αναφορά εξόδων. Η δραστηριότητα που θα επιλέξετε πρέπει να απαιτεί συγκέντρωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είστε σε θέση να εστιάσετε ξανά την προσοχή σας σε αυτό που υποτίθεται ότι κάνετε. Ίσως σκεφτείτε: «Πώς θα μπορούσε κάτι τόσο απλό να βοηθήσει στο περίπλοκο, συναισθηματικό μου πρόβλημα;» Αλλά αυτή η τεχνική μπορεί να είναι εκπληκτικά αποτελεσματική.

Η σωματική δραστηριότητα, όπως το τζόκινγκ ή το περπάτημα, μπορεί επίσης να ηρεμήσει ένα μυαλό που είναι επιρρεπές σε μηρυκασμούς. Ο διαλογισμός ή η γιόγκα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από κολλώδεις σκέψεις και να μάθετε να μην ασχολείστε υπερβολικά με αυτές.

Ελέγξτε τη σκέψη σας για λάθη. Μερικές φορές ο μηρυκασμός πυροδοτείται από γνωστικά σφάλματα. Η λύση είναι να αναπτύξετε μια καλή κατανόηση των τυπικών σφαλμάτων σκέψης σας, με την πάροδο του χρόνου, σε ήρεμες στιγμές, έτσι ώστε να είστε ακόμα σε θέση να τα αναγνωρίζετε όταν αισθάνεστε έντονα συναισθήματα. Μπορεί συχνά να διαβάζεις email που σχετίζονται με τη δουλειά και αμέσως να εντοπίζεις μία ή δύο προτάσεις που σε εκνευρίζουν ή σε αναστατώνουν και στη συνέχεια να παρερμηνεύεις τον συνολικό τόνο του μηνύματος. Μην μένεις στις αρχικές εντυπώσεις. Αντίθετα, διάβασε ξανά το email μετά από μια μέρα ξεκούρασης και πιθανόν θα δεις ότι είχες μια προκατειλημμένη εντύπωση γι’ αυτό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − 3 =