αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑHarvard Business Review: Στην καριέρα σου χρειάζεσαι και λίγη τύχη- Πως να την προσελκύσεις

Harvard Business Review: Στην καριέρα σου χρειάζεσαι και λίγη τύχη- Πως να την προσελκύσεις

Πολλοί από εμάς ξεκινούμε με ένα πολύ σαφές όραμα για το πώς θέλουμε να είναι η καριέρα μας. Ίσως ονειρευόσασταν να φτάσετε σε έναν εξαιρετικά εξειδικευμένο ρόλο σε έναν αναγνωρισμένο Οργανισμό ή μια start-up. Ίσως φανταζόσασταν τον εαυτό σας ως έναν πετυχημένο freelancer ή έναν περιζήτητο καλλιτέχνη.

Αλλά η διαδρομή είναι συνήθως πιο δύσκολη από ότι περιμέναμε. Όπως σημειώνει το Harvard Business Review σε άρθρο του, η επαγγελματική επιτυχία δεν έχει να κάνει μόνο με τον σχολαστικό σχεδιασμό και την προετοιμασία. Κάθε ευκαιρία στην ζωή, εμπεριέχει και ένα ποσοστό τύχης.

Αυτό σημαίνει ότι όλα είναι θέμα τύχης και εσύ… δεν πρέπει να κάνεις τίποτα; Όχι φυσικά. «Αναζητήστε την τύχη βάζοντας σκόπιμα τον εαυτό σας σε καταστάσεις που διευρύνουν τη ζώνη άνεσής σας και σας ωθούν να μάθετε περισσότερα για το τι σας αρέσει και στο οποίο πράγμα είστε καλοί» λέει το HBR.

Με απλά λόγια, η τύχη παίζει τον ρόλο της. Αλλά πρέπει να την… αναζητήσεις. Και εδώ είναι μερικές κινήσεις που μπορείς να κάνεις.

Να είσαι ανοιχτόμυαλος

Μία καριέρα σε μία συγκεκριμένη θέση, συνήθως είναι διαφορετική από αυτό που αρχικά είχαμε στο μυαλό μας. Όταν φανταζόμαστε τον εαυτό μας σε έναν ρόλο, συχνά οραματιζόμαστε τη δουλειά που πρόκειται να κάνουμε- ως ένα σύνολο εργασιών και παραδοτέων. Ξεχνάμε να εξετάσουμε άλλες σημαντικές πτυχές της δουλειάς όπως: Τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστούμε, τις σχέσεις που θα δημιουργήσουμε, τις ευκαιρίες μάθησης που θα μας δοθούν (ή όχι) και την εταιρική κουλτούρα. Μια καριέρα δεν είναι να προοδεύεις απλά από τη μια θέση στην άλλη. Είναι μια συνάρτηση του ποιος θα μας βοηθήσει, σε ποιους τομείς θα λάμψουμε και ποιοι ρόλοι είναι διαθέσιμοι σε μια συγκεκριμένη στιγμή.

Η διατήρηση ενός «ανοιχτού μυαλού» μάς επιτρέπει να πειραματιζόμαστε ευρύτερα με τα διάφορα στοιχεία που συνθέτουν έναν ρόλο, ενώ ο περιορισμός του εαυτού μας σε έναν άκαμπτο στόχο μπορεί επίσης να περιορίσει την κατανόησή μας για το τι είναι δυνατό να συμβεί. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι πληροφορίες για ευκαιρίες εργασίας μπορεί να προέρχονται από τα πιο απροσδόκητα μέρη: Συζητήσεις σε ένα πάρτι διακοπών, κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών μας προς τη δουλειά ή από τους συναδέλφους μας.

Μπορείτε να ανοιχτείτε σε γόνιμα και απροσδόκητα μονοπάτια προς τα εμπρός, εξασκώντας την «ασυνήθιστη δικτύωση» ή κάνοντας συνδέσεις με τους άλλους για να τους γνωρίσετε, να δείτε τις προοπτικές τους και τις ιστορίες τους. Ο στόχος είναι… να μην εστιάσετε πολύ σε έναν ξεκάθαρο στόχο, αλλά απλώς να κάνετε μια συζήτηση. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις έχουν σκοπό να σας κρατήσουν με περιέργεια, να σας διδάξουν νέα πράγματα και να σας ωθήσουν να φανταστείτε διαφορετικούς τρόπους σκέψης για την καριέρα σας. Εάν σας ελκύει η ιστορία ή η εμπειρία κάποιου, ”σκάψτε” βαθύτερα. Ρωτήστε τους ερωτήσεις σχετικά με το πώς ανακάλυψαν το πάθος τους, τι έμαθαν και τι τους αρέσει ή δεν τους αρέσει στον επαγγελματικό ρόλο ή τη βιομηχανία τους. Καθώς ακούτε, σκεφτείτε τα σημεία της ζωής σας που σας ενθουσιάζουν, τροφοδοτούν τη δημιουργικότητά σας και σας εμπνέουν μια αίσθηση σκοπού και αξίας.

Αγκάλιασε την αλλαγή ως πηγή ευκαιρίας

Είναι χρήσιμο να είσαι ανοιχτός στην αλλαγή. Φυσικά, η αλλαγή θα σε κάνει να νιώθεις άβολα και δύσκολα μερικές φορές, αλλά μπορεί να ανοίξει νέες δυνατότητες. Για παράδειγμα, η καταστροφική πανδημία του Covid-19 οδήγησε επίσης σε υπολογισμό άλλων ζητημάτων σχετικά με την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την κλιματική κρίση. Από τη σκοπιά της δουλειάς, έχουμε δει μια άνοδο νέων επαγγελματικών ρόλων, δεξιοτήτων και μερικές φορές εντελώς νέων επαγγελματικών πορειών.

Αντί να αποφεύγετε την αλλαγή, χρησιμοποιήστε την προς όφελος σας. Οι ατελείωτα εξελισσόμενες τεχνολογίες συνεχίζουν να εξελίσσουν το μέλλον της εργασίας, αλλά θα υπάρχει πάντα ζήτηση για ορισμένες δεξιότητες στην αγορά εργασίας. Μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να πετύχετε, κατανοώντας και χτίζοντας τις δεξιότητες που είναι πολύτιμες σε όλους τους τομείς, όπως η ανθεκτικότητα, η ενσυναίσθηση, η καλή επικοινωνία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − 5 =