αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑHarvard Business Review: Χρειάζεσαι λίγη τύχη στην καριέρα σου; Εδώ είναι μερικά τρικ για να την προσελκύσεις

Harvard Business Review: Χρειάζεσαι λίγη τύχη στην καριέρα σου; Εδώ είναι μερικά τρικ για να την προσελκύσεις

Πολλοί από εμάς ξεκινούμε με ένα πολύ σαφές όραμα για το πώς θέλουμε να είναι η καριέρα μας. Ίσως ονειρευόσασταν να κυνηγήσετε έναν εξαιρετικά εξειδικευμένο ρόλο σε έναν αναγνωρισμένο Οργανισμό ή μια startup. Ίσως φανταζόσασταν τον εαυτό σας ως έναν πετυχημένο ελεύθερο επαγγελματία ή έναν περιζήτητο καλλιτέχνη.

Αλλά πολλοί καταλήγουν να… κυνηγούν αυτή την «ονειρική καριέρα» που έχουν στο μυαλό τους, χωρίς να καταφέρνουν να την κάνουν πραγματικότητα.

Η επιτυχία δεν εξαρτάται μόνο από την στρατηγική μας, το σχολαστικό σχεδιασμό ή την προετοιμασία. Κάθε ευκαιρία στη ζωή έχει ένα στοιχείο τυχαιότητας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάτσεις με σταυρωμένα τα χέρια στον καναπέ σου, και με ένα μαγικό τρόπο… οι ευκαιρίες θα έρθουν σε εσένα. Πρέπει να κινηθείς σωστά.

Το Harvard Business Review σε άρθρο του παραθέτει μερικές απλές κινήσεις για να προσελκύσεις περισσότερη τύχη στην καριέρα σου.

Ανοιχτό μυαλό

Η πραγματικότητα μιας δουλειάς, είναι συνήθως πολύ διαφορετική από το πώς φαντάζεστε ότι είναι. Όταν φανταζόμαστε τον εαυτό μας σε έναν ρόλο, συχνά οραματιζόμαστε τη δουλειά που πρόκειται να κάνουμε ως ένα σύνολο εργασιών και αποτελεσμάτων. Ξεχνάμε να εξετάσουμε άλλες σημαντικές πτυχές της δουλειάς: Τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστούμε, τις σχέσεις που θα δημιουργήσουμε, τις ευκαιρίες μάθησης που θα μας δοθούν (ή όχι). Η διατήρηση μιας ανοιχτής νοοτροπίας μάς επιτρέπει να πειραματιζόμαστε ευρύτερα με τα διάφορα στοιχεία που συνθέτουν έναν επαγγελματικό ρόλο, ενώ ο περιορισμός του εαυτού μας σε έναν άκαμπτο στόχο μπορεί να περιορίσει την κατανόησή μας για το τι είναι δυνατό να συμβεί και πως. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι οι πληροφορίες για τις επαγγελματικές ευκαιρίες μπορούν να προέρχονται από τα πιο απροσδόκητα μέρη: Συζητήσεις σε ένα πάρτι διακοπών, κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων μας στη δουλειά ή από τους συναδέλφους μας.

Μπορείτε να ανοίξετε σκόπιμα τον εαυτό σας σε γόνιμα και απροσδόκητα μονοπάτια προς τα εμπρός εξασκώντας την «ασυνήθιστη δικτύωση» ή με το να συνδεθείτε με τους άλλους για να τους γνωρίσετε, να δείτε τις οπτικές και τις ιστορίες τους. Μην εστιάσετε πολύ σε έναν ξεκάθαρο στόχο, αλλά απλώς να κάνετε μια συζήτηση για τη χαρά που σας φέρνει. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις έχουν σκοπό να κρατήσουν ζωντανή την περιέργεια σας, να σας διδάξουν νέα πράγματα και να σας ωθήσουν να φανταστείτε διαφορετικούς τρόπους σκέψης για την καριέρα σας.

Δες την αλλαγή ως ευκαιρία

Πρέπει να προσεγγίσετε την αλλαγή – είτε σχετίζεται με την καριέρα είτε όχι – από μία οπτική νέων ευκαιριών και όχι φόβου. Φυσικά, η αλλαγή θα σε κάνει να νιώθεις άβολα και θα σε δυσκολέψει μερικές φορές, αλλά μπορεί να ανοίξει νέες δυνατότητες. Για παράδειγμα μέσα στον χαμό που έφερε ο Covid, είδαμε στο πεδίο της εργασίας να γίνονται περιζήτητοι νέοι ρόλοι εργασίας, νέες δεξιότητες, και να μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι η remote εργασίας.

Δες όλα τα δεδομένα σε κάθε νέο σκηνικό. Οι ατελείωτα εξελισσόμενες τεχνολογίες συνεχίζουν να εξελίσσουν το μέλλον της εργασίας, αλλά θα υπάρχει πάντα ζήτηση για ορισμένες δεξιότητες στην αγορά εργασίας. Μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να… προσελκύσετε τύχη, κατανοώντας και χτίζοντας τις δεξιότητες που είναι πολύτιμες σε όλους τους τομείς, όπως η ανθεκτικότητα, η ενσυναίσθηση, η επικοινωνία και η ικανότητα προσαρμογής και υιοθέτησης της αλλαγής.

Άπλωσε ένα φαρδύ δίχτυ

Άνοιξε όσο πιο πολύ μπορείς το πεδίο στο οποίο ψάχνεις. Για παράδειγμα, αν ψάχνετε δουλειά, ξεκινήστε προσεγγίζοντας πιθανούς εργοδότες των οποίων η δουλειά και η κουλτούρα θεωρείτε ελκυστική. Στείλτε το βιογραφικό σας ή το portfolio σας σε ένα ευρύ φάσμα υπευθύνων προσλήψεων σε διαφορετικούς κλάδους και τομείς (μέσω LinkedIn ή σε ιστότοπους εργασίας). Μην περιορίζετε τον εαυτό σας – εφαρμόστε το σε οτιδήποτε σας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Ο στόχος σας είναι να δημοσιοποιήσετε το όνομά σας στο κόσμο εκει εξω και να αφήσετε τους υπεύθυνους προσλήψεων να έρθουν κοντά σας. Αυτός είναι ένας τρόπος δημιουργίας τύχης ή «δελεαστικής μοίρας».

Το ζητούμενο, εδώ, είναι οι ευκαιρίες που προορίζονται για εσάς θα σας βρουν. Μπορεί να υπάρχουν φορές που ένας υπεύθυνος προσλήψεων αξιολογεί τις δεξιότητές σας και να σας ταιριάξει με έναν ρόλο που αρχικά δεν σας ενδιέφερε, αλλά αυτός ταιριάζει καλύτερα. Άλλες φορές, μπορεί να ακούσετε πάρετε μία πρόταση από άτομα ή εταιρίες που δεν περιμένατε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε θετικές συνήθειες που θα σε boostάρουν προς την επιτυχία

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 + 13 =