αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑHarvard Business Review: Τι θα σου συμβεί αν ξεκινήσεις να ορίζεις μια ημέρα 100% «αποσύνδεσης» κάθε εβδομάδα

Harvard Business Review: Τι θα σου συμβεί αν ξεκινήσεις να ορίζεις μια ημέρα 100% «αποσύνδεσης» κάθε εβδομάδα

Στην γρήγορη εποχή που ζούμε, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε… πολύ φορτωμένο πρόγραμμα. Κάθε ημέρα. Υπάρχει μάλιστα και η άποψη που λέει ότι όσο περισσότερο απασχολημένος είσαι μέσα σε ένα 24ωρο, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα φέρεις. Περισσότερη δουλειά, περισσότερα καλά αποτελέσματα, σωστά;

Όχι απαραίτητα. Είναι σημαντικό να έχεις κενό χρόνο. Μακριά από τους περισπασμούς, τα emails ή τις ειδοποιήσεις στο κινητό.

Σε άρθρο του Harvard Business Review, γίνεται λόγος για τις «Untouchable Days». Τι είναι αυτό με απλά λόγια; Οι ημέρες κατά τις οποίες δεν έχεις περισπασμούς σαν αυτούς που είπαμε λίγο πριν.

Είναι ημέρες κατά τις οποίες μπορείς να… κατεβάσεις ρολά, στο 100%. Ημέρες κατά τις οποίες δεν σε ενοχλεί κανείς.

Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος του HBR που είναι και συγγραφέας: «Οι Untouchable Days έχουν γίνει το μυστικό μου όπλο. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνω την πιο δημιουργική δουλειά μου. Για να μοιραστώ μια πρόχειρη σύγκριση, μια μέρα που γράφω κάπου ανάμεσα σε meetings, παράγω ίσως 500 λέξεις την ημέρα. Σε μια Untouchable Day, δεν είναι ασυνήθιστο για μένα να γράψω 5.000 λέξεις. Αυτές τις μέρες, είμαι 10 φορές πιο παραγωγικός».

Ακριβώς επειδή δεν έχεις περισπασμούς, τότε το μυαλό σου είναι πλήρως συγκεντρωμένο, και η δημιουργικότητα σου μπορεί να εκτοξευτεί. Θυμήσου και το άρθρο: Ο Steve Jobs και ο Albert Einstein εφάρμοζαν το κόνσεπτ του «νεκρού χρόνου». Και αύξαναν τη δημιουργικότητα τους.

Πώς μπορώ να καθορίσω Untouchable Days;

«Κοιτάζω το ημερολόγιό μου 16 εβδομάδες νωρίτερα, και για κάθε εβδομάδα, μαρκάρω μια ολόκληρη μέρα ως UNTOUCHABLE. Το βάζω και με κεφαλαία έτσι ακριβώς. Δεν γράφω με κεφαλαία οτιδήποτε άλλο, αλλά επιτρέπω στις UNTOUCHABLE μέρες να φωνάζουν προς εμένα» συμπληρώνει ο ίδιος.

Γιατί πλάνο για 16 μπροστά; Ο αριθμός των εβδομάδων δεν είναι τόσο σημαντικός όσο η σκέψη πίσω από αυτόν. Το σημαντικό είναι να τοποθετήσετε τη σημαία της Untouchable Day στο πρόγραμμα, πριν οτιδήποτε άλλο μπορέσει να διεκδικήσει αυτό το σημείο.

Μία τέτοια ημέρα μπορεί να μετατεθεί μέσα στην εβδομάδα, αν υπάρχει σοβαρός λόγος. Αλλά δεν γίνεται να… διαγραφεί εντελώς. Μπορεί π.χ. να πάει από Τετάρτη σε Πέμπτη ή Παρασκευή, αυτό είναι ΟΚ. Αλλά δεν μπορεί να φύγει εντελώς.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − 9 =