αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑHarvard Business Review: Πως να αντιμετωπίσεις ένα αφεντικό που έχει μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Harvard Business Review: Πως να αντιμετωπίσεις ένα αφεντικό που έχει μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Όλοι μας έχει τύχει να δουλέψουμε για έναν εργοδότη ή έναν manager, ο οποίος είχε μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Το σκηνικό μπορεί να προκύψει με μερικές μικρές διαφοροποιήσεις: Συνήθως τέτοια αφεντικά δεν λαμβάνουν υπόψη τα νέα δεδομένα που προκύπτουν ή στηρίζονται (και το λένε φωναχτά) στις προηγούμενες εμπειρίες τους σε άλλες εταιρείες και όχι στους ανθρώπους και τα γεγονότα στον τρέχοντα Οργανισμό. Ή ίσως φέρνουν ως παράδειγμα κάποιον που είναι ακόμη πιο επιθετικός ή έχει ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες από αυτές που έχουν οι ίδιο. Όλα αυτά πέφτουν στο τραπέζι, όταν χρειάζεται να… δικαιολογήσουν την συμπεριφορά τους.

Όταν εργάζεστε για έναν τέτοιο εργοδότη/manager, μπορεί να αισθάνεστε ότι θα αποτύχετε. Μπορεί να είναι ρισκαδόρικο να αψηφάς έναν ανώτερο στην ιεραρχία. Ακόμη και το να διαφωνείς με την άποψη του μπορεί να σε βάλει σε μπελάδες. Μπορεί να έχεις σχετικά δεδομένα ή εμπειρία που αντιτίθεται στην εγκυρότητα των οδηγιών του προϊσταμένου σου, ωστόσο την ίδια στιγμή μπορεί να υπάρχει μεγάλη πίεση για να συμμορφωθείς με κάθε απαίτηση του.

Και τι μπορείς να κάνεις μέσα σε αυτό το εκρηκτικό σκηνικό; Αντί απλά να λες «ναι» ή αντί να… ετοιμάζεις το βιογραφικό σου για μεταγραφή σε άλλη εταιρία, το Harvard Business Review εξηγεί σε άρθρο του ότι υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μπορείς να κάνεις, έτσι ώστε να προκύψει (ίσως) συνεργασία με το απαιτητικό αφεντικό σου. Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις.

1# Πρώτα από όλα, ηρέμησε. Είναι λογικό μέσα σε τέτοιες συνθήκες πίεσης να χάνεις την ψυχραιμία σου. Και στην συνέχεια δεν μπορείς να σκεφτείς (ούτε να δουλέψεις) με καθαρό μυαλό. Είναι σημαντικό να ηρεμήσεις. Θυμήσου σε παλαιότερο άρθρο μας 5 τρόπους για να μειώσεις το άγχος μέσα σε 15 λεπτά. Δες επίσης το «κόλπο με την γλώσσα» που παρέθεσε ένας ψυχίατρος για να μειώνεις το άγχος σου. Μετά θα μπορέσεις να κινηθείς πιο ορθολογικά.

2# Συμφώνησε στην αρχή- μοιράσου μερικές ρεαλιστικές πληροφορίες μετά. Μπορεί να μην σας αρέσει, αλλά εσείς και το αφεντικό σας έχετε θεωρητικά μια κοινή αποστολή και κάποιους κοινούς στόχους. Και το να δείξετε ότι είστε στην ίδια όχθη μπορεί να σας δώσει το περιθώριο να εξηγήσετε μερικά από τα δεδομένα που έχετε στα χέρια σας. Άκου αυτά που έχει να πει ο manager, χωρίς να δημιουργήσεις εντάσεις. Στην συνέχεια εξήγησε ότι για να φτάσετε στον «κοινό στόχο» ίσως θα ήταν καλύτερο να ακολουθηθεί ένας άλλος δρόμος. Παράλληλα παρέθεσε τα στοιχεία που έχεις τα χέρια σου και υποστηρίζουν την άποψη σου.

3# Κάνε μερικές δοκιμές, για να πάρεις feedback. Το αφεντικό σας μάλλον δεν έχει ως στόχο… να βάζει μη ρεαλιστικούς στόχους. Κανείς άλλωστε δεν θέλει να οδηγηθεί σε αποτυχία. Είναι πιο πιθανό να μην έχει υπολογίσει σωστά τα δεδομένα, να μην έχει ξεκάθαρη εικόνα για κάτι ή απλά να στηρίζεται σε… παλαιότερες πρακτικές, όπως είπαμε και πιο πριν. Αντί απλά να σκέφτεσαι “Αυτό είναι γελοίο!”, είναι χρήσιμο να φτιάξεις μερικά «γρήγορα σχέδια» που να μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα για να υπάρξει ένα feedback. Με απλά λόγια, να γίνουν μερικές δοκιμές, με αυτά που έχεις να προτείνεις. Αν καταφέρεις να πείσεις το αφεντικό σου να δοκιμαστούν κάποιες από τις ιδέες που έχεις και φέρουν μερικά καλά αποτελέσματα, είναι πιθανό στην συνέχεια να σε εμπιστευτεί ξανά. Όλη αυτή η διαδικασία, καλλιεργεί μια αίσθηση συνεργασίας που θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε εμπιστοσύνη μεταξύ σας.

4# Δες το στιλ ηγεσίας του αφεντικού σου και κινήσου έξυπνα. Αξιολογήστε το στυλ και την προσέγγιση του αφεντικού σας για να προσδιορίσετε εάν θα έχετε καλύτερο αποτέλεσμα ενεργώντας προληπτικά ή με μία αντίδραση μετά από ένα γεγονός. Για παράδειγμα, κάποιοι managers μπορεί να έχουν εξ αρχής πάντα υπερβολικές προσδοκίες, και να «προσγειώνονται» μόλις η ομάδα τους παραθέτει κάποια διαφορετικά δεδομένα. Άρα είναι καλύτερο να περιμένεις πρώτα την κίνηση της άλλης πλευρά. Κάποιοι άλλοι managers μπορεί να «φουσκώνουν» τον πήχη, χτίζοντας πάνω στα δεδομένα που ήδη έχει παραθέσει η ομάδα. Άρα εδώ δεν χρειάζεται να βιαστείς, γιατί αυτό που θα πεις μάλλον θα λειτουργήσει ως… σκαλοπάτι για να ανέβουν υψηλότερα οι προσδοκίες. Ενώ ένα άλλο ανώτερο στέλεχος ίσως να μπορεί να προσδιορίσει σωστά τους στόχους μόνο όταν η ομάδα παραθέτει μία σειρά από δεδομένα για αρκετές ημέρες. Άρα εδω είναι καλύτερο να ενεργήσεις προληπτικά. Σε βάθος χρόνου και με βάση την συμπεριφορά του manager/εργοδότη σου, αποφάσισε πως είναι καλύτερο να κινείσαι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 1 =