αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑHarvard Business Review: Πως να αναπτύξεις το δικό σου project χωρίς να αφήσεις την πρωινή δουλειά σου

Harvard Business Review: Πως να αναπτύξεις το δικό σου project χωρίς να αφήσεις την πρωινή δουλειά σου

Επιτέλους βρήκες κάτι με το οποίο είσαι παθιασμένος. Αποφάσισες να ξεκινήσεις μια δική σου επιχείρηση, ένα app, ένα website ή μία startup. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν έχετε την πολυτέλεια να εγκαταλείψετε την πρωινή δουλειά σας για να την ακολουθήσετε full-time το πάθος σας.

Τι μπορείς να κάνεις; Το Harvard Business Review σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του παραθέτει μερικές κινήσεις για να αναπτύξεις το δικό σου project χωρίς να αφήσεις την πρωινή δουλειά σου.

Τι λένε οι ειδικοί

Γνωρίζοντας το επαγγελματικό πάθος σας, αυτό σας βάζει σε πλεονεκτική θέση, λέει η Dorie Clark, η συγγραφέας του βιβλίου Reinventing You: Define Your Brand, Imagine Your Future. Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν τι θέλουν να κάνουν. «Δυσκολεύονται, γιατί ξέρουν ότι δεν είναι χαρούμενοι με αυτό που κάνουν, αλλά δεν ξέρουν τι άλλο υπάρχει εκεί έξω». Αν έχεις την ιδέα, είναι σίγουρα μια πολλά υποσχόμενη αρχή, αλλά η εκτέλεσή της ενώ διατηρείτε μια πολυάσχολη εργασία πλήρους απασχόλησης είναι αναμφίβολα μια πρόκληση. «Έχετε καρφώσει το 1% έμπνευσης, τώρα είναι ώρα για 99% εφίδρωση», λέει ο Daniel Gulati, ο συν-συγγραφέας του Passion & Purpose: Stories from the Best and Brightest Young Leaders. «Αν δεσμεύεστε να το πραγματοποιήσετε, υπάρχουν τρόποι», λέει η Clark. Έτσι, είτε θέλετε να ξεκινήσετε μια εταιρεία που θα μπορούσε να γίνει το Next Big Thing είτε έχετε ένα χόμπι στο οποίο θα θέλατε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο, ακολουθούν μερικές ιδέες για να θέσετε σε εφαρμογή την ιδέα σας.

Δημιουργήστε μια στρατηγική
«Ξεκινήστε σκιαγραφώντας ακριβώς τι θέλετε να πετύχετε», λέει ο Gulati. Είναι μια μεγάλη, επεκτάσιμη εταιρεία; Είναι μια μικρή εταιρεία; Είναι ένας φιλανθρωπικός οργανισμός; «Πρέπει να έχετε συγκεκριμένους στόχους για να πετύχετε, συμπεριλαμβανομένων των στόχων εσόδων και του [επιθυμητού] κοινωνικού αντίκτυπου». Στη συνέχεια, δημιουργήστε ένα χρονοδιάγραμμα με βάση το τι πιστεύετε ότι μπορείτε να επιτύχετε εύλογα για το project σας στον χρόνο που έχετε. «Ο μεγαλύτερος περιορισμός σας είναι πόσες ώρες πρέπει να αφιερώσετε σε αυτό το δευτερεύον project, οπότε ορίστε μια ημερομηνία λήξης [όταν θα θέλατε να αφήσετε τη δουλειά σας ιδανικά] και εστιάστε εκεί», λέει. Καθώς προχωράτε το έργο σας, συνεχίστε να δίνετε στη δουλειά σας την προσοχή που χρειάζεται. «Η καθημερινή σου δουλειά έχει προτεραιότητα», λέει ο Gulati. Πρέπει επίσης να είστε πρόθυμοι να επεκτείνετε το χρονοδιάγραμμά σας εάν η προτεινόμενη ημερομηνία λήξης δεν φαίνεται ρεαλιστική όσο πλησιάζετε, προσθέτει η Clark. «Να είστε έτοιμοι να κάνετε προσαρμογές», τονίζει.

Πάρτε τον έλεγχο του προγράμματός σας
Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να βρείτε χρόνο στο πολυάσχολο πρόγραμμά σας για να εργαστείτε για το project σας. Ένα καλό σημείο εκκίνησης, λέει η Clark, είναι να αρχίσετε να κρατάτε ένα time log. «Κοιτάξτε πώς ξοδεύετε τον χρόνο σας και βεβαιωθείτε ότι τον χρησιμοποιείτε όπως θέλετε», λέει. Ένα αρχείο καταγραφής θα σας βοηθήσει ιδανικά να ανακαλύψετε πολύτιμες εκτάσεις «ελεύθερου χρόνου που είτε χάσατε είτε δεν έχετε υπολογίσει» και θα μπορούσαν να διοχετευθούν στη νέα σας προσπάθεια, προσθέτει. Εάν, αφού κοιτάξετε το ημερολόγιο σας, ανακαλύψατε πολύ λίγο χώρο για κινήσεις, μπορείτε να εξερευνήσετε την ιδέα της εξωτερικής ανάθεσης τμημάτων του έργου σας σε έναν εξωτερικό συνεργάτη επ αμοιβή, λέει ο Gulati. Για παράδειγμα, μπορείτε να μισθώσετε κάποιον για να σας βοηθήσει να γράψετε κώδικα; Ή να πληρώσετε έναν ανεξάρτητο σύμβουλο για να κάνει έρευνα αγοράς;

«Εάν έχετε μετρητά και δεν έχετε χρόνο, αναζητήστε ευκαιρίες για να ανταλλάξετε χρήματα με χρόνο», λέει.

Μπαλώστε τα αδύναμα σημεία
Η Clark συνιστά να αναφέρετε «συγκεκριμένες δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξετε για να μετατρέψετε με επιτυχία το πάθος σας σε πλήρη απασχόληση». Αφού έχετε μια λίστα με τις απαραίτητες δεξιότητες, μάθετε πώς να τις αποκτήσετε. Ίσως χρειαστεί να παρακολουθήσετε ένα μάθημα. Ισως χρειάζεται πρακτική άσκηση.

Ζητήστε ευελιξία
Δεν αποκλείεται το αφεντικό σας να σας δώσει ακόμη και περιθώρια για να εργαστείτε στο εγχείρημά σας, σύμφωνα με την Clark. «’Διαβάστε’ την κουλτούρα του οργανισμού σας» για να πάρετε μια αίσθηση για το αν οι άνθρωποι θα ήταν υποστηρικτικοί ή όχι, λέει. Εάν άλλοι έχουν ευελιξία για προσωπικούς λόγους, μπορεί να έχετε ευελιξία και να τρέξετε το project σας. Και μπορεί να έχετε καλύτερη αντιμετώπιση, εάν είστε αξιόλογος υπάλληλος και το αφεντικό σας ανησυχεί ότι θα φύγετε.

«Το να μπορείς να εργάζεσαι [το project σου] σε μεγαλύτερα time blocks είναι μια ευκαιρία να επιταχύνεις πραγματικά τον ρυθμό της προόδου σου και να το φτάσεις στο επόμενο μεγάλο ορόσημο».

Μην είσαι… ύπουλος
Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να είστε υπερβολικά μυστικοπαθείς σχετικά με το έργο σας στη δουλειά. H Clark λέει ότι το να είσαι ειλικρινής κάνει αυτό που κάνεις «λιγότερο ύποπτο και πιο νόμιμο». Όταν μιλάτε σε άλλους, «πλαισιώνετε το έργο σας με τρόπο που να δείχνει αξία για την εταιρεία σας, επειδή μαθαίνετε νέες δεξιότητες που μπορείτε να εφαρμόσετε στην τρέχουσα εργασία σας», προσθέτει. Εξάλλου, οι σημερινοί συνάδελφοί σας αντιπροσωπεύουν ένα «έτοιμο δίκτυο ατόμων που μπορούν να σας βοηθήσουν να σκεφτείτε την ιδέα σας και να σας δώσουν feedbak», λέει ο Gulati.

Εάν πιστεύετε ότι το αφεντικό ή οι συνάδελφοί σας μπορεί να είναι λιγότερο υποστηρικτικοί, μιλήστε με την οικογένεια και τους φίλους σας για το project.

Να είσαι γενναίος
Έρχεται μια στιγμή που πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου, αν το γεγονός ότι δουλεύεις στο project σου ενώ παράλληλα έχεις μία πρωινή δουλειά -και άρα δεν αφιερώνεις όλο τον χρόνο σε αυτό- σαμποτάρει την επιτυχία σου. Είναι μια ερώτηση που μόνο εσύ μπορείς να απαντήσεις φυσικά. «Το να ακολουθείς το πάθος σου μπορεί να φαίνεται τρομακτικό», λέει η Clark. «Αλλά αν έχετε σχεδιάσει καλά τη μετάβασή σας, δεν παίρνετε ένα απρόσεκτο ρίσκο». Αντίθετα, λέει, κάνετε μια «επένδυση στην ευτυχία σας και στο μέλλον σας».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 − 7 =