αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑHarvard Business Review: Η καριέρα σου χρειάζεται λίγη περισσότερη τύχη. Εδώ είναι 3 στρατηγικές για να γίνεις… πιο τυχερός

Harvard Business Review: Η καριέρα σου χρειάζεται λίγη περισσότερη τύχη. Εδώ είναι 3 στρατηγικές για να γίνεις… πιο τυχερός

Πολλοί από εμάς ξεκινάμε με ένα πολύ σαφές όραμα για το πώς θέλουμε να είναι η καριέρα μας. Ίσως ονειρευόσασταν να βρείτε έναν εξαιρετικά εξειδικευμένο ρόλο σε έναν αναγνωρισμένο Οργανισμό ή μια καινοτόμο επιχείρηση. Ίσως φανταζόσασταν τον εαυτό σας ως έναν πετυχημένο ελεύθερο επαγγελματία ή έναν περιζήτητο καλλιτέχνη.

Στην πράξη όμως, οι περισσότεροι από εμάς αγωνιζόμαστε να βρούμε τις δουλειές που θέλουμε. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί τίποτα δεν είναι απλώς θέμα στρατηγικής, σχολαστικού προγραμματισμού και προετοιμασίας. Κάθε ευκαιρία στη ζωή έχει ένα στοιχείο τυχαιότητας.

Μπορείς να… ελέγξεις αυτή την τυχαιότητα; Μοιάζει περίεργο. Αλλά γίνεται. Μπορείτε να αναζητήσετε την τύχη βάζοντας ενεργά τον εαυτό σας σε καταστάσεις που διευρύνουν τη ζώνη άνεσής σας και σας ωθούν να μάθετε περισσότερα για το τι σας αρέσει και σε τι είστε καλοί.

Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν, όπως τις διαβάσαμε στο Harvard Business Review.

Να έχεις ανοιχτό μυαλό

Η πραγματικότητα μιας δουλειάς -και μιας καριέρας- είναι πολύ διαφορετική από αυτόπου φαντάζεσαι. Όταν φανταζόμαστε τον εαυτό μας σε έναν ρόλο, συχνά οραματιζόμαστε τη δουλειά που πρόκειται να κάνουμε ως ένα σύνολο εργασιών και παραδοτέων. Ξεχνάμε να εξετάσουμε άλλες σημαντικές πτυχές της δουλειάς: Τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστούμε, τις σχέσεις που θα χτίσουμε, τις ευκαιρίες μάθησης που θα μας δοθούν (ή όχι) και την εταιρική κουλτούρα.

Η διατήρηση μιας ανοιχτής νοοτροπίας μάς επιτρέπει να πειραματιστούμε ευρύτερα με τα διάφορα στοιχεία που συνθέτουν έναν ρόλο, ενώ το να περιοριστούμε σε έναν άκαμπτο στόχο μπορεί  να περιορίσει την κατανόησή μας για το τι είναι δυνατό να συμβεί. Επιπλέον, οι πληροφορίες για τις ευκαιρίες εργασίας μπορούν να προέρχονται από τα πιο απροσδόκητα μέρη: Συζητήσεις σε ένα πάρτι διακοπών, κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών μας στη δουλειά ή σε ένα chat στα social media.

Εάν σας ελκύει η ιστορία ή η εμπειρία κάποιου, σκάψτε πιο βαθιά. Κάντε τους ερωτήσεις σχετικά με το πώς ανακάλυψαν το πάθος τους, τι έμαθαν και τι τους αρέσει ή δεν τους αρέσει στον ρόλο ή τη βιομηχανία τους. Καθώς ακούτε, σκεφτείτε τα σημεία της ζωής σας που σας ενθουσιάζουν, που τροφοδοτούν τη δημιουργικότητά σας και σας εμπνέουν μια αίσθηση σκοπού και αξίας.

Αξιοποίησε την αλλαγή ως πηγή ευκαιρίας

Φυσικά, η αλλαγή θα σε κάνει να νιώθεις άβολα και να δυσκολεύεσαι μερικές φορές, αλλά μπορεί να ανοίξει νέες δυνατότητες. Για παράδειγμα, η καταστροφική πανδημία Covid-19 μας έκανε να δούμε μία άνοδο νέων επαγγελματικών ρόλων, δεξιοτήτων και μερικές φορές εντελώς νέων επαγγελματικών πορειών. Και φυσικά η remote εργασία μπήκε δυνατά στο κάδρο.

Μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να είστε πιο τυχεροί, κατανοώντας και χτίζοντας δεξιότητες που είναι πολύτιμες σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ανθεκτικότητας, της ενσυναίσθησης, της σαφούς επικοινωνίας και της ικανότητας προσαρμογής και υιοθέτησης της αλλαγής.

Ρίξε ένα φαρδύ δίχτυ

Ξεκινήστε προσεγγίζοντας πιθανούς HR Managers των οποίων η δουλειά και η κουλτούρα θεωρείτε ελκυστική. Στείλτε το βιογραφικό ή το portfolio σας σε ένα ευρύ φάσμα υπευθύνων προσλήψεων σε διαφορετικούς κλάδους και εταιρίες (μέσω του LinkedIn ή ιστότοπων εργασίας). Μην περιορίζετε τον εαυτό σας – κάντε αίτηση σε οτιδήποτε σας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Ο στόχος σας είναι να κάνετε εμφανή την παρουσία σας και να αφήσετε τους υπεύθυνους προσλήψεων να έρθουν σε εσάς. Αυτός είναι ένας τρόπος δημιουργίας τύχης ή «δελεαστικής μοίρας», όπως λέει το HBR.

Η ελπίδα, εδώ, είναι ότι οι ευκαιρίες που προορίζονται για εσάς θα σας βρουν. Μπορεί να υπάρχουν φορές που ένας υπεύθυνος προσλήψεων αξιολογεί τις δεξιότητές σας και τελικά σας κάνει πρόταση για έναν ρόλο που αρχικά δεν σας ενδιέφερε, αλλά ταιριάζει καλύτερα στις δυνατότητες σου. Άλλες φορές, μπορεί να πάρετε απαντήσεις από εταιρίες που δεν περιμένατε να σας θέλουν στην ομάδα τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × two =