αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑHarvard Business Review: Για να ελέγξεις την ζωή σου, έλεγξε σε τι δίνεις προσοχή

Harvard Business Review: Για να ελέγξεις την ζωή σου, έλεγξε σε τι δίνεις προσοχή

Στο βιβλίο The Principles of Psychology του William James, υπάρχει μια φράση: «My experience is what I agree to attend to».

Όπως εξηγεί σε άρθρο του το Harvard Business Review, το που εστιάζετε την προσοχή σας καθορίζει τις εμπειρίες που έχετε και οι εμπειρίες που έχετε καθορίζουν τη ζωή που ζείτε. Ή αλλιώς: Πρέπει να ελέγχεις το που δίνεις την προσοχή σου για να ελέγχεις τη ζωή σου.

Σήμερα, σε έναν κόσμο όπου τόσες πολλές εμπειρίες συνδυάζονται – όπου μπορούμε να δουλέψουμε από το σπίτι (ή ένα τρένο ή ένα αεροπλάνο ή μια παραλία), παρακολουθούμε τα παιδιά μας μέσω video call από τη δουλειά και η απόσπαση της προσοχής είναι πάντα ένα… scroll μακριά — η εστίαση μοιάζει πιο σημαντική από ποτέ.

Για να είμαστε σταθερά παραγωγικοί και να διαχειριζόμαστε καλύτερα το άγχος, πρέπει να ενισχύσουμε τις δεξιότητές μας στη διαχείριση της προσοχής, λέει το HBR.

Η διαχείριση της προσοχής έχει να κάνει με την αποφυγή των περισπασμών, το να είμαστε παρόντες στη στιγμή, την εύρεση ροής και την μεγιστοποίησης της εστίασης, έτσι ώστε να μπορούμε να απελευθερώσουμε την ευφυΐα μας. Έχει να κάνει με το να έχεις έναν σκοπό, αντί να αντιδράς σε οτιδήποτε συμβαίνει. Είναι η ικανότητα να αναγνωρίζεις πότε σου κλέβουν την προσοχή σου και αντ’ αυτού να την κρατάς εστιασμένη στις δραστηριότητες που επιλέγεις. Αντί να επιτρέπετε στους περισπασμούς να σας εκτροχιάζουν, επιλέξτε πού θα κατευθύνετε την προσοχή σας κάθε δεδομένη στιγμή, με βάση την κατανόηση των προτεραιοτήτων και των στόχων σας.

Η καλύτερη διαχείριση της προσοχής οδηγεί σε βελτιωμένη παραγωγικότητα, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο από τον check των points σε μια λίστα υποχρεώσεων. Πρέπει να δημιουργήσεις μια ζωή που θες, γύρω από πράγματα που είναι σημαντικά για σένα. Είναι κάτι περισσότερο από μια απλή άσκηση εστίασης.

  • Έχει σημασία να ελέγχεις την τεχνολογία- και όχι να σε ελέγχει αυτή. Θυμηθείτε, είναι εκεί για να σας εξυπηρετήσει, όχι το αντίστροφο! Αποφασίστε να αναλάβετε τον έλεγχο, απενεργοποιώντας τις ειδοποιήσεις για email και τα push notifications που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να κλέψουν την προσοχή σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να εστιάσετε περισσότερα στα κομμάτια της δουλειάς που θέλετε και σε δραστηριότητες που επιλέγετε. Κρατήστε το τηλέφωνό σας αθόρυβο και μακριά από το οπτικό σας πεδίο.
  • Ελέγξτε το περιβάλλον σας. Θέστε όρια με τους άλλους, ειδικά σε ένα περιβάλλον open office. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε ακουστικά ή τοποθετήστε μια σήμανση… «μην ενοχλείτε» όταν πρέπει να εστιάσετε. Εάν αυτό δεν λειτουργεί, δοκιμάστε να πάτε σε διαφορετικό μέρος του γραφείου σας ή ακόμα και σε άλλο όροφο του κτιρίου.

Αλλά εδώ είναι μια αλήθεια που παραβλέπεται συχνά: Η παραγωγικότητά μας υποφέρει όχι μόνο επειδή αποσπάται η προσοχή μας από εξωτερικές πηγές, αλλά και επειδή οι ίδιοι οι εγκέφαλοί μας, που καταστρέφονται από τους «τρελούς» χώρους εργασίας στην εποχή μας, γίνονται πηγή περισπασμού από μόνοι τους.

  • Ελέγξτε τη συμπεριφορά σας. Ανοίξτε μόνο ένα παράθυρο στην οθόνη του υπολογιστή σας και δώστε την πλήρη προσοχή σας σε μία εργασία μέχρι να ολοκληρωθεί ή έως ότου φτάσετε σε ένα καθορισμένο σημείο παύσης. Κάντε διαλείμματα όλη την ημέρα- και φροντίστε να απομακρύνεστε από τον υπολογιστή σας. Προσπαθήστε να «αποσυνδεθείτε» εντελώς (χωρίς τεχνολογία) για τουλάχιστον μία ώρα ή περισσότερο, όσο συχνά μπορείτε. Δοκιμάστε το για 15-20 λεπτά στην αρχή. Στη συνέχεια αυξήστε το έως και μια ώρα, ή ακόμα και 90 λεπτά.
  • Ελέγξτε τις σκέψεις σας. Για πολλούς από εμάς, αυτό είναι το πιο δύσκολο. Τα μυαλά είναι φτιαγμένα να… περιπλανώνται. Εξασκηθείτε στο να παρατηρείτε πότε το μυαλό σας στρέφεται προς τη δική του κατεύθυνση και κατευθύνετε απαλά την εστίασή σας πίσω στο σημείο που θέλετε. Εάν σκέφτεστε κάποια σημαντική μικρή εργασία ενώ κάνετε εστιασμένη δουλειά, σημειώστε τη σε ένα σημειωματάριο και επιστρέψτε σε αυτήν αργότερα. Κάντε το ίδιο με τις πληροφορίες που θέλετε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 − one =