αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑHarvard Business Review: Γιατί το «ακολούθησε το πάθος σου» μπορεί να είναι μία άχρηστη συμβουλή καριέρας

Harvard Business Review: Γιατί το «ακολούθησε το πάθος σου» μπορεί να είναι μία άχρηστη συμβουλή καριέρας

Το ακούμε συχνά. Και στην Ελλάδα. «Ακολούθησε το πάθος σου». Είναι μια από τις πιο συνηθισμένες συμβουλές καριέρας. Κι όμως, αυτή η συμβουλή ίσως να μην σε οδηγήσει πουθενά.

Σίγουρα, το «πάθος» ακούγεται υπέροχο όταν επιλέγετε πού να επενδύσετε τον χρόνο και την προσπάθειά σας. Εξάλλου, ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει περισσότερες από 90.000 ώρες στη δουλειά στη διάρκεια της ζωής του. Ναι, αυτό είναι περίπου το ένα τρίτο της ζωής σας. Άρα, φυσικά θα ήταν ωραίο να αφιερώσεις αυτό τον χρόνο κάνοντας κάτι που πραγματικά αγαπάς.

Εδώ έρχεται το Harvard Business Review να παραθέσει την άλλη όψη του νομίσματος. «Το ‘Follow your passion!’ ίσως είναι υπερβολικά ασήμαντο για να είναι χρήσιμο. Αυτή ακριβώς η συμβουλή είναι που οδηγεί τους ανθρώπους να φθείρονται αν δεν βρουν μια dream job που να ταιριάζει στις ικανότητες και να τους γεμίζει με μια εγγενή αίσθηση χαράς – για να μην αναφέρουμε ότι τα πάθη μπορεί να είναι εφήμερα», σημειώνεται στο άρθρο του HBR.

O καθηγητής οργανωτικής συμπεριφοράς στο London Business School, Dan Cable, μελετά και γράφει για τις επαγγελματικές επιλογές των ανθρώπων και την επιτυχία στην καριέρα, εδώ και 25 χρόνια. «Αντί για ‘Ακολούθησε το πάθος σου’ ή ‘Ακολούθησε την ευτυχία σου’, η συμβουλή σταδιοδρομίας μου είναι ‘Ακολούθησε τις φουσκάλες σου’», λέει ο ίδιος. Ναι, σαν τις φουσκάλες που βγάζουμε στα πόδια όταν… μας στενεύουν τα παπούτσια.

Με τον ίδιο να συμπληρώνει: «Μια φουσκάλα εμφανίζεται όταν κάτι σας δυσκολεύει –και σας ενοχλεί λίγο– αλλά συνεχίζετε. Αυτό που μου αρέσει στη φράση είναι ότι υπονοεί κάτι σχετικά με την επιμονή και τον αγώνα στη διάρκεια των tasks που δεν είναι πάντα ευχάριστα. Το ‘Ακολούθησε τις φουσκάλες σου’ με κάνει να αναρωτιέμαι: ‘Σε τι είδους δουλειά βρίσκω τον εαυτό μου να επιστρέφει ξανά και ξανά, ακόμα κι όταν δεν τα καταφέρνω αμέσως, όταν φαίνεται ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για να σημειώσω πρόοδο; ή όταν αποθαρρύνομαι;’».

Έτσι, αν ψάχνετε να βρείτε μια καριέρα που θα έχει πραγματική σημασία για εσάς, αντί να κοιτάτε μόνο προς την κατεύθυνση του «πάθους», σκεφτείτε επίσης τις δραστηριότητες στις οποίες επιστρέφετε — παρά το γεγονός ότι είναι πιο δύσκολο να ολοκληρώσετε. Μην κοιτάτε μόνο τα πράγματα από τα οποία έλκεστε πιο άμεσα ή συναισθηματικά.

Ο expert της ψυχολογίας, Martin Seligman, λέει το εξής: «Ποιες δραστηριότητες κάνατε ως παιδί και σας αρέσει ακόμα να κάνετε;». Μπορεί να μην είναι το πράγμα που αγαπάς να κάνεις περισσότερο, και μπορεί να μην είναι το πιο διασκεδαστικό όλη την ώρα, αλλά αναρωτήσου: Υπάρχει κάτι στο οποίο πρέπει να δουλέψω σκληρά για να το πετύχω, κάτι που θέλω να κάνω σωστά γιατί νοιάζομαι αρκετά για αυτό, ανεξάρτητα από το πόσο χρόνο και εξάσκηση χρειάζεται; Υπάρχει κάτι που με κάνει να ξυπνάω νωρίς ή με κάνει να δουλεύω μέχρι αργά, ενώ οι άλλοι έχουν πάει για ύπνο; Όχι επειδή το project πρέπει να ολοκληρωθεί την επόμενη μέρα, αλλά επειδή είναι σημαντικό για μένα να κάνω λίγη περισσότερη πρόοδο; Όχι κάθε μέρα και νύχτα, αλλά με συνέπεια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί δεν πετυχαίνουμε τους στόχους που βάζουμε στην αρχή της χρονιάς: Η Business & Life Coach Μαρία Μισύρη παραθέτει 4 λόγους

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen + 18 =