αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑHarvard Business Review: Γιατί πρέπει να δουλεύεις λιγότερο και να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στα χόμπι

Harvard Business Review: Γιατί πρέπει να δουλεύεις λιγότερο και να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στα χόμπι

Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές εδώ στο It’s Possible για το πόσο σημαντικά είναι τα χόμπι. Και είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι μέσα στην «γρήγορη» καθημερινότητα που ζούμε, δεν αφιερώνουν όσο χρόνο θα έπρεπε σε τέτοιες δραστηριότητες. Καθώς οι επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο αισθάνονται ότι πιέζονται όλο και περισσότερο για να βρουν χρόνο, εγκαταλείπουν πράγματα που τους ενδιαφέρουν.

Κι όμως, αυτό πρέπει να αλλάξει. Τα χόμπι δεν ωφελούν μόνο τον εαυτό μας, αλλά… και τις επιχειρήσεις για τις οποίες εργαζόμαστε. «Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν χρόνο για χόμπι, οι επιχειρήσεις πληρώνουν ένα τίμημα. Τα χόμπι μπορούν να κάνουν τους εργαζόμενους πολύ καλύτερους στη δουλειά τους» τονίζεται σε άρθρο που δημοσιεύει το Harvard Business Review.

Τι ακριβώς εννοεί; Στην εποχή μας οι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν τον (ήδη περιορισμένο) ελεύθερο χρόνο τους, scrollάροντας άσκοπα στα social media, βλέποντας ατελείωτο Netflix ή χαζεύοντας στην τηλεόραση. Με απλά λόγια «σκοτώνουν» την ώρα τους χωρίς να κάνουν κάτι δημιουργικό. Και περιμένοντας απλά να κοιμηθούν για να… ξανά πάνε στη δουλειά τους το επόμενο πρωί. Ενώ αρκετοί καταλήγουν να μην έχουν έτσι κι αλλιώς ελεύθερο χρόνο, δουλεύοντας ατελείωτες ώρες καθημερινά.

Από την άλλη, αν αφιερώσεις χρόνο σε χόμπι, θα βελτιωθείς σε διάφορους τομείς που είναι σημαντικοί τόσο για την προσωπική σου ανάπτυξη όσο και για την δουλειά σου. Το HBR στο ίδιο άρθρο εστιάζει σε μερικά συγκεκριμένα points:

Δημιουργικότητα: Για να ξεχωρίσουν στο σημερινό συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, οι Οργανισμοί χρειάζονται νέες, καινοτόμες ιδέες που θα ξεπεράσουν τον «θόρυβο». Αλλά η δημιουργία μιας πρωτότυπης ιδέας μπορεί να είναι δύσκολη όταν το μυαλό σας είναι γεμάτο με στόχους, μετρήσεις και deadlines. Ένα δημιουργικό χόμπι σε βγάζει από όλα αυτά. Είτε είσαι μουσικός, καλλιτέχνης, είτε συγγραφέας ή μάγειρας, ξεκινάς με έναν… κενό καμβά στο μυαλό σου. Απλώς σκέφτεσαι: Τι θα δημιουργήσω σήμερα; Έτσι εξασκείς τη δημιουργική σκέψη σου. Και αυτή μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλα κομμάτια της ζωής σου.

Αυτοπεποίθηση: Όταν αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη πρόκληση στη δουλειά και αισθανόμαστε ότι κολλάμε, αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε αν θα βρούμε ποτέ μια επιτυχημένη λύση στο πρόβλημα. Είναι εύκολο να χάσεις τη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Αλλά αν αφιερώσεις 1 ώρα σε ένα χόμπι και δεις ότι είσαι καλός σε αυτό, θα ανέβει η αυτοπεποίθηση σου. Θα δεις ότι μπορείς να κάνεις κάτι καλά, και ότι μπορείς φέρεις ένα σπουδαίο αποτέλεσμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι όλη αυτή η διαδικασία, μπορεί να σου δώσει το κατάλληλο boost και στη δουλειά σου. Θα σου δώσει την ευκαιρία να ανεβάσεις την αυτοπεποίθηση σου και στην συνέχεια να δουλεύεις πιο παραγωγικά.

Η απέναντι οπτική: Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στη δημιουργική διαδικασία είναι να σκεφτείτε πως θα βιώσει κάποιος άλλος όλο αυτό που παραθέτετε. Αλλά κάνοντας δημιουργικά χόμπι, οι άνθρωποι σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο όλη την ώρα. Τι εννοούμε: Ένας αγγειοπλάστης φαντάζεται πώς θα ανταποκρινόταν στο δημιούργημα του ο παραλήπτης ενός αγγείου. Ένας μυθιστοριογράφος μυστηρίου σκέφτεται αν ένας ανυποψίαστος αναγνώστης θα εκπλαγεί από μια ανατροπή στην πλοκή μιας ιστορίας. Κάνοντας ένα χόμπι μπορείς να δεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια (ή τα αυτιά) κάποιου άλλου. Να φανταστείς το πως βλέπει ή ακούει ο άλλος, αυτό που έχεις δημιουργήσει. Στη συνέχεια μπορείς να πάρεις μαζί σου αυτή τη νοοτροπία και στη δουλειά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επτά χόμπι από τα οποία μπορείς να βγάλεις χρήματα

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 1 =