αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑH SEC ζήτησε από την Coinbase να σταματήσει συναλλαγές σε crypto

H SEC ζήτησε από την Coinbase να σταματήσει συναλλαγές σε crypto

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ζήτησε από την Coinbase να διακόψει τις συναλλαγές σε όλα τα κρυπτονομίσματα εκτός από το bitcoin πριν κάνει μήνυση στο ανταλλακτήριο, ως ένδειξη της πρόθεσης της να ασκήσει ρυθμιστικό έλεγχο σε ευρύτερο τμήμα της αγοράς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Coinbase, Μπράιαν Άρμστρονγκ, δήλωσε στους Financial Times ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε τη σύσταση πριν κινηθεί νομικά κατά της εισηγμένης στο Nasdaq εταιρείας τον περασμένο μήνα επειδή δεν εγγράφηκε ως broker. Η SEC θεώρησε «τίτλους» 13 κρυπτονομίσματα που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην πλατφόρμα της Coinbase, υποστηρίζοντας ότι με την προσφορά τους σε πελάτες το ανταλλακτήριο πέρασε στην αρμοδιότητα της ρυθμιστικής αρχής.

Ωστόσο, το προηγούμενο αίτημα για την Coinbase να διαγράψει κάθε ένα από τα περισσότερα από 200 token που προσφέρει – με εξαίρεση το bitcoin – δείχνει ότι η SEC, υπό τον πρόεδρο Gary Gensler, πιέζει ώστε να έχει ευρύτερη εξουσία στη βιομηχανία των crypto.

«Επέστρεψαν σε εμάς και είπαν… Πιστεύουμε ότι κάθε περιουσιακό στοιχείο εκτός από το bitcoin είναι “τίτλος”», δήλωσε ο Άρμστρονγκ. «Και, είπαμε, πώς καταλήγετε σε αυτό το συμπέρασμα, γιατί αυτή δεν είναι η δική μας ερμηνεία του νόμου. Και είπαν, δεν πρόκειται να σας το εξηγήσουμε, πρέπει να διαγράψετε κάθε περιουσιακό στοιχείο εκτός από τα bitcoin».

Εάν η Coinbase είχε συμφωνήσει, αυτό θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει ένα προηγούμενο που θα είχε αφήσει τη συντριπτική πλειονότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων στον χώρο των crypto να λειτουργούν εκτός νόμου, εκτός εάν εγγράφονταν στην SEC.

«Δεν είχαμε πραγματικά επιλογή σε εκείνο το σημείο, η διαγραφή κάθε περιουσιακού στοιχείου εκτός από το bitcoin, το οποίο παρεμπιπτόντως δεν είναι αυτό που λέει ο νόμος, θα σήμαινε ουσιαστικά το τέλος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ», είπε. «Το έκανε μια εύκολη επιλογή… ας πάμε στο δικαστήριο να μάθουμε τι λέει η δικαιοσύνη».

Η επίβλεψη της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων είναι μέχρι στιγμής μια γκρίζα περιοχή, με την SEC και την Επιτροπή Συναλλαγών Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων (CFTC) να διεκδικούν τον έλεγχο. Η CFTC μήνυσε το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης, την Binance, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, τρεις μήνες πριν η SEC ξεκινήσει τη δική της νομική αγωγή κατά της εταιρείας.

Ο Gensler έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι πιστεύει ότι τα περισσότερα κρυπτονομίσματα με εξαίρεση το bitcoin είναι τίτλοι. Ωστόσο, η σύσταση προς την Coinbase σηματοδοτεί ότι η SEC έχει υιοθετήσει αυτήν την ερμηνεία στις προσπάθειές της να ρυθμίσει τον κλάδο.

To Ether, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, το οποίο είναι θεμελιώδες για πολλά έργα στο χώρο, απουσίαζε από την υπόθεση της ρυθμιστικής αρχής κατά του ανταλλακτηρίου. Επίσης, δεν περιλαμβανόταν στη λίστα με τα 12 «τίτλους κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων» που προσδιορίζονται στην αγωγή της SEC κατά της Binance.

Οι μετοχές, τα ομόλογα και άλλα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά μέσα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της SEC, αλλά οι αρχές των ΗΠΑ παραμένουν εγκλωβισμένες στη συζήτηση σχετικά με το εάν όλα — ή οποιαδήποτε — από τα token θα πρέπει να εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.

Η επίβλεψη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα επιφέρει πολύ πιο αυστηρά πρότυπα συμμόρφωσης. Τα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης συνήθως παρέχουν επίσης υπηρεσίες φύλαξης και δανείζονται και δανείζουν σε πελάτες, ένας συνδυασμός πρακτικών που δεν είναι δυνατός για εταιρείες που ελέγχονται από την SEC.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 − one =