αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑH Google ποντάρει στον κβαντικό υπολογιστή. Και τι μπορεί να κάνει αυτός;

H Google ποντάρει στον κβαντικό υπολογιστή. Και τι μπορεί να κάνει αυτός;

Σε φουλ ρυθμούς φαίνεται ότι εργάζεται η Google, έτσι ώστε να δημιουργήσει τον πρώτο μεγάλο κβαντικό υπολογιστή. Κάτι που όπως εκτιμά η εταιρία, θα την φέρει μπροστά από τους ανταγωνιστές και θα κάνει δυναμικό «μπάσιμο» στην… next generation τεχνολογία στους υπολογιστές.

Κάπου στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το New Scientist η εταιρεία κατασκευάζει μια κβαντική υπολογιστική συσκευή που θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα εποχή στους υπολογιστές. Το μηχάνημά της, το μεγαλύτερο που θα έχει ποτέ δημιουργηθεί στο πεδίο της κβαντικής πληροφορικής, προορίζεται να αποδείξει πως οι κβαντικοί υπολογιστές είναι ικανοί να ξεπεράσουν ακόμη και τους πανίσχυρους συμβατικούς υπερ-υπολογιστές.

Τα σχέδια της εταιρείας είναι μυστικά και η εταιρεία αρνείται να σχολιάσει πόσο ακριβώς έχει προχωρήσει. Όμως οι ενδείξεις από επιστημονικές προδημοσιεύσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια, ιδιωτικές ακριτομυθίες, φήμες κ.α. παραπέμπουν στο ότι «κάτι μεγάλο» επίκειται.

quantum-computingΤι θα μπορούσε όμως να κάνει ένας τέτοιος σούπερ υπολογιστής; Όπως σημειώνουν αρκετοί ειδικοί, οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούσαν να προσομοιώσουν τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα και τα μόρια συμπεριφέρονται, προς όφελος των χημικών και των φαρμακοβιομηχανιών.Επιπλέον θα μπορούσαν να λύσουν υπάρχοντα προβλήματα βελτιστοποίησης, πχ πώς να ρυθμίσουν αποτελεσματικά την εναέρια κίνηση – πολύ πιο γρήγορα από ότι μπορεί η τρέχουσα τεχνολογία. Επίσης θα μπορούσαν να επιταχύνουν την πρόοδο στην τεχνητή νοημοσύνη, να βελτιώσουν τους αισθητήρες μέχρι και να οδηγήσουν στον σχεδιασμό ανθεκτικότερων και ελαφρύτερων βιομηχανικών υλικών.

Ένας πρωτοπόρος επιστήμων, ο 58χρονος Τζον Μαρτίνης και η ομάδα του, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σάντα Μπάρμπαρα, είναι αυτός που συνεργάζεται με τη Google από το 2014 και ηγείται των προσπαθειών για τη δημιουργία του κβαντικού υπολογιστή της.

Το πρώτο κβαντικό μηχάνημα της Google ασφαλώς δεν θα μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε εργασία κάνουν οι σημερινοί συμβατικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Θα χρειασθεί στη συνέχεια να δημιουργηθεί ένας πιο ολοκληρωμένος κβαντικός υπολογιστής, αλλά θα έχει γίνει το πρώτο ουσιαστικό βήμα – με τη Google να έχει ξανά την πρωτοκαθεδρία, όπως στις μηχανές αναζήτησης.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί, ότι η Google δεν παίζει μόνη της… σε αυτό το θέμα. Αφού IBM και Microsoft, επίσης ετοιμάζουν τα δικά τους αντίστοιχα projects.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × two =