αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑH Ektasis Development περνά στα χέρια των τραπεζών. Ανοίγει ο δρόμος για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων

H Ektasis Development περνά στα χέρια των τραπεζών. Ανοίγει ο δρόμος για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων

Σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τίθεται η Ektasis Development, σύμφωνα με την απόφαση 1561/2019 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr. Η εξέλιξη αυτή, εφόσον δεν ασκηθεί (και κερδηθεί) έφεση κατά της απόφασης ειδικής διαχείρισης, ανοίγει το δρόμο για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων, κατά βάση ακινήτων, της εταιρείας, προκειμένου να εξοφληθούν οι πιστωτές της.

Το σκεπτικό της απόφασης

Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η Ektasis Development βρίσκεται σε γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της, καθώς για τουλάχιστον δύο συνεχόμενες χρήσεις (2015, 2016 και α’ εξάμηνο 2017) παρουσιάζει αρνητικά ίδια κεφάλαια που διαμορφώθηκαν σε περίπου 30 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 31ης Ιουνίου 2017, η εταιρεία οφείλει:

– 43,9 εκατ. ευρώ στην τράπεζα Πειραιώς

-19,1 εκατ. ευρώ στην Eurobank και

-περίπου 53 εκατ. ευρώ στην Alpha bank.

Ωστόσο, η συνολική απαίτηση των τριών τραπεζών, που αντιστοιχεί στο 71% του συνόλου των απαιτήσεων των πιστωτών, αυξήθηκε σε 122,8 εκατ. ευρώ στις 31 Μαΐου 2018.

Σε Δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και προμηθευτές, η εταιρεία οφείλει (30/6/2017) 26,3 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις της διαμορφώνονται σε 162,7 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αυτές δεν περιλαμβάνουν μελλοντικές οφειλές, όπως συμβατικά μελλοντικά καταβλητέα μισθώματα στις εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) που ανήλθαν σε 58,5 εκατ. ευρώ την 31η-12-2016.

Τι έχει προηγηθεί

Το 2009, η Ektasis, όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, κατέφυγε στη διαδικασία συνδιαλλαγής του πρώην άρθρου 99 και πέτυχε το άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής. Ωστόσο, τα προβλήματα ρευστότητα της εταιρείας συνεχίστηκαν, η διευθέτησή τους δεν τελεσφόρησε κι επειδή είχε παρέλθει η ισχύς της συμφωνίας συνδιαλλαγής (του 2009), ξεκίνησε νέο κύκλο προσπαθειών να υπαχθεί σε διαδικασία εξυγίανσης (διαφορετική προπτωχευτική διαδικασία).

Έτσι, τον Μάρτιο του 2012 κατέθεσε αίτηση για άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης, επιτυγχάνοντας -ύστερα από δύο απορρίψεις των αιτήσεών της ως απαράδεκτων- τον Απρίλιο του 2016 το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης. Ωστόσο, πάλι, δεν κατάφερε να έλθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και η διαδικασία έληξε χωρίς να προχωρήσει σε καινούργια αίτηση.

Κατά της αίτησης των τραπεζών για τη θέση της Ektasis σε ειδική διαχείριση, έχει ταχθεί ο ιδρυτής της εταιρείας Παναγιώτης Ευθυμίου, υποστηρίζοντας ότι η αξιοποίηση των ακινήτων θα μπορούσε να αποφέρει πολύ υψηλότερα έσοδα, σε σχέση με αυτά που προσδοκούν οι πιστώτριες τράπεζες.

Όπως έχει αναφέρει, έκταση 17 στρεμμάτων στο “δαχτυλίδι” Κηφισίας στο Μαρούσι, οικόπεδο 10 στρεμμάτων επί της Λεωφόρου Κηφισίας, πλησίον της Microsoft, ακίνητο 2,7 στρεμμάτων στο κέντρο της Κηφισιάς (οδός Κυριαζή) και ημιτελές κτήριο στον κόμβο Καλυφτάκη στην Εθνική Οδό, που ανήκουν στην εταιρεία, θα μπορούσαν, εάν αξιοποιηθούν, να αποφέρουν έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

To χαρτοφυλάκιο της Ektasis, αξίας 108 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει 31 ακίνητα με εμπορική χρήση (supermarket κτλ), που αποφέρουν έσοδα-από μισθώσεις- ύψους 4 εκατ. ευρώ. Το μέγεθος αυτό ανερχόταν σε 12 εκατ. ευρώ το 2009 οπότε η αξία του χαρτοφυλακίου ήταν 400 εκατ. ευρώ.

Το 2009 η Ektasis υπήρξε η πρώτη μεγάλη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων που υπέβαλε αίτηση υπαγωγή στο τότε άρθρο 99. Σήμερα φαίνεται να ανοίγει το χορό των εταιρειών ακινήτων που περνούν στον έλεγχο των τραπεζών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − twelve =