αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑH τεχνητή νοημοσύνη και το Internet of Τhings έρχονται στο Ελληνικό δημόσιο

H τεχνητή νοημοσύνη και το Internet of Τhings έρχονται στο Ελληνικό δημόσιο

Νέες προηγμένες υπηρεσίες που αλλάζουν τα δεδομένα στο ελληνικό δημόσιο, καταργούν την χαρτούρα και ανοίγουν νέους δρόμους «διασύνδεσης» με το ψηφιακό αύριο ανοίγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες ώρες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μιλώντας σε δημοσιογράφους η διαδικασία θα «τρέξει» με ιδιαίτερα σφιχτό χρονοδιάγραμμα ώστε να γίνει νόμος του κράτους πριν το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι.

Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να καλύψει νομοθετικό κενό που θα επιτρέψει την ασφαλή αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει και ρυθμίσεις εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τεχνητή νοημοσύνη

Η είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης στις δομές του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Ειδικότερα προβλέπεται η σύσταση συμβουλευτικών επιτροπών εμπειρογνωμόνων για την παρακολούθηση της εφαρμογής της εθνικής στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Επίσης, προβλέπεται η θέσπιση υποχρέωσης των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων να ενημερώνουν σχετικά με τη χρήση εφαρμογών ΑΙ τους εργαζόμενους, όταν τέτοιες εφαρμογές χρησιμοποιούνται για τη λήψη εργοδοτικών αποφάσεων, και τους καταναλωτές, όταν τέτοιες εφαρμογές χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση προφίλ καταναλωτή. Επιπλέον, εισάγεται η θέσπιση υποχρέωσης των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων για τήρηση μητρώου εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης και πολιτικής δεοντολογικής χρήσης δεδομένων.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αποφάσισε, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, μέσω της οποίας θα καθοριστούν οι μηχανισμοί σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, τους τρόπους προσέλκυσης επενδύσεων και τις απαιτούμενες παρεμβάσεις για την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) σε ώριμους τομείς πολιτικής.

Κυβερνοασφάλεια

Με στόχο τη θωράκιση του δημόσιου τομέα έναντι κυβερνοεπιθέσεων, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν εκτοξευθεί και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, προβλέπεται η δημιουργία νέων οργανωτικών σχημάτων. Ειδικότερα προβλέπεται η δημιουργία φορέων και δομών, όπως το Παρατηρητήριο Ανάλυσης Υβριδικών Απειλών, η Εθνική Αρχή Πιστοποίησης Κυβερνοασφάλειας αλλά και το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού για την Κυβερνοασφάλεια.

Στο μεταξύ εισάγονται και νέοι θεσμικοί ρόλοι, όπως ο ορισμός Υπεύθυνου Ασφάλειας Συστημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε κάθε φορέα της Κεντρικής Κυβέρνησης με στόχο την «θωράκιση» των φορέων οι οποίοι προς το παρόν είναι εκτεθειμένοι σε τέτοιες επιθετικές ενέργειες.

Internet of things και blockchain.

Θεσπίζεται η υποχρέωση των κρίσιμων υποδομών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να ενημερώνουν την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας σχετικά με τη χρήση συσκευών τεχνολογίας Internet of Τhings και να συμμορφώνονται με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αρχής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πρόβλεψη του νέου σχεδίου νόμου για τη θεσμοθέτηση των «έξυπνων συμβολαίων». Με το νομοσχέδιο διευκρινίζονται θέματα όπως η ρύθμιση των ζητημάτων του κύρους, της ισχύος και της δεσμευτικότητας αυτών, με στόχο να αποτελέσουν μέσο ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αντισυμβαλλομένων ιδιωτών στην ασφάλεια των συναλλαγών.

Στο ίδιο πλαίσιο το υπουργείο συγκροτεί Τριμελή Επιτροπή για να «τρέξει» τον διαγωνισμό για τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος Οριζόντιας Πλατφόρμας Internet of Things (iot.gov.gr) και δικτύου αισθητήρων ανοίγοντας το δρόμο για τις «έξυπνες πόλεις», έξυπνους αυτοκινητόδρομους αλλά και κυβερνοασφάλεια. ή η παρακολούθηση κρίσιμων υποδομών του κράτους.

3D printing και drones

Όσον αφορά το 3D printing επιχειρείται η αποκρυστάλλωση του πλέγματος δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των παραγόντων που συμμετέχουν στην αλυσίδα εφοδιασμού προϊόντων τρισδιάστατης εκτύπωσης (κατασκευαστής, μεσάζοντες, διανομείς) ιδίως μέσω της συμπλήρωσης του υφιστάμενου πλαισίου για την προστασία δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας

Τέλος, στο νομοσχέδιο υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones) για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών με ταυτόχρονη μείωση του λειτουργικού κόστους αποστολής.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − 9 =