αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑH Επ. Ανταγωνισμού ξεκινά έρευνα για καρτέλ στην ελληνική αγορά- Ποιοι τομείς μπαίνουν στο μικροσκόπιο

H Επ. Ανταγωνισμού ξεκινά έρευνα για καρτέλ στην ελληνική αγορά- Ποιοι τομείς μπαίνουν στο μικροσκόπιο

Σε έρμαιο κακών πρακτικών έχει μετατραπεί η ελληνική αγορά, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού να εκτιμά, όπως μεταφέρουν πηγές προσκείμενες σε αυτή στο Euro2day.gr, ότι την παρούσα στιγμή στη χώρα, υπάρχουν «πολλές δεκάδες καρτέλ που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της οικονομίας».

Η εκτίμηση αυτή οδήγησε πρόσφατα την ανεξάρτητη αρχή να αλλάξει τη διαδικασία «προτεραιοποίησης» των υποθέσεων, δίνοντας πλέον ιδιαίτερη βαρύτητα στις περιπτώσεις που υπάρχουν καρτελικές συμπράξεις, κυρίως οριζόντιας μορφής. Δηλαδή για παράνομες εμπορικές πρακτικές μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων, των οποίων οι επιπτώσεις είναι ευρύτερες για την οικονομία και το κοινωνικό σύνολο.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, καρτέλ στην Ελλάδα υπήρχαν πάντα, ωστόσο η πολυετής κρίση ενέτεινε το πρόβλημα, καθώς πολλές επιχειρήσεις συνασπίστηκαν, ώστε να μοιραστούν μια αγορά που συρρικνωνόταν δραματικά και να θέσουν εκτός τους πιο αδύναμους παίκτες. Και όλα αυτά, σε βάρος των καταναλωτών και του ανταγωνισμού.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, σημειώνουν, γι’ αυτό και αλλάζει «πλάνο» η Επιτροπή. Πρώτο μέλημα είναι το κλείσιμο των 85 εκκρεμών υποθέσεων που χρονίζουν, ώστε το περιορισμένο σε αριθμό ανθρώπινο δυναμικό της ανεξάρτητης αρχής να ασχοληθεί με τους νέους στόχους που τίθενται.

Πλέον οι έλεγχοι θα είναι στοχευμένοι και θα προκύπτουν κατόπιν ενδελεχούς χαρτογράφησης των διαφόρων αγορών στην Ελλάδα, σε επίπεδο συγκέντρωσης, περιθώριο κέρδους, ιδιοκτησίας κ.ο.κ., σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ως το τέλος του έτους θα είναι έτοιμη η κλαδική μελέτη για τα σούπερ μάρκετ και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί διαγνωστική ανάλυση στην αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου, του FinTech και του τραπεζικού κλάδου γενικότερα. Για τον τελευταίο, η ανάλυση θα γίνεται παράλληλα με την έρευνα της Επιτροπής που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά την πρόσφατη «έφοδο» στις έδρες των συστημικών τραπεζών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Εντός των πρώτων μηνών του επόμενου έτους, προγραμματίζονται άλλες δύο διαγνωστικές μελέτες για ισάριθμους κλάδους, οι οποίοι ωστόσο δεν αποκαλύπτονται, προφανώς για να μη δοθεί το «σήμα» ότι θα ελεγχθούν. Υποστηρίζεται δε ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις για αντι-ανταγωνιστικές συμπεριφορές, θα γίνονται εκτεταμένοι αιφνιδιαστικοί ή προγραμματισμένοι έλεγχοι.

«Στόχος μας είναι η Επιτροπή να μην αναλώνεται με την εξέταση επιχειρηματικών διαφορών οι οποίες μπορούν να λυθούν στα δικαστήρια, αλλά με υποθέσεις που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και κοινωνία», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, η απόδειξη της ύπαρξης καρτέλ κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Ιδιαίτερα για την κλειστή αγορά της Ελλάδας, όπου «όλοι γνωρίζονται με όλους».

«Οι ιδιομορφίες της ελληνικής αγοράς έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα και όταν κάποιος εμπλεκόμενος στην πορεία ζημιώθηκε, να μην αξιοποιεί το πρόγραμμα επιείκειας της Επιτροπής, το οποίο τον απαλλάσσει στην περίπτωση που αποκαλύψει στοιχεία για την ύπαρξη του καρτέλ και τα μέλη του. Κυριαρχεί ο φόβος», τονίζουν σχετικά. Άλλωστε, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, δεν είναι τυχαίο ότι στην ιστορία της Επιτροπής, έχουν υπάρξει μόνο δύο περιπτώσεις που αξιοποιήθηκε το πρόγραμμα επιείκειας.

Αξιο λόγου είναι δε ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι μόλις το 1 στα 6,6 των καρτέλ αποκαλύπτονται, καθώς οι εμπλεκόμενοι λαμβάνουν σύνθετα μέτρα για να μην ανακαλυφθούν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 1 =