αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑH Επιθεώρηση Εργασίας γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή (και τι αλλάζει με αυτό)

H Επιθεώρηση Εργασίας γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή (και τι αλλάζει με αυτό)

Στον αποκλεισμό κάθε πολιτικής παρέμβασης στοχεύει η μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε Ανεξάρτητη Αρχή σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νέος εργασιακός νόμος, ο οποίος έχει τεθεί σε ισχύ από την 19η Ιουνίου.

Όπως έχει επισημάνει, σε ανακοίνωσή του, το ίδιο το Υπ. Εργασίας, το μοντέλο το οποίο εφαρμόζεται στο ΣΕΠΕ εφαρμόστηκε με επιτυχία για παράδειγμα στην περίπτωση της ΑΑΔΕ και αποκλείει τις όποιες ενδεχόμενες πολιτικές παρεμβάσεις στον έλεγχο της αγοράς εργασίας.

Από την ίδια πλευρά, τονίζεται πως η Επιθεώρηση Εργασίας θα έχει λειτουργική ανεξαρτησία και  διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Ο διοικητής της θα επιλέγεται με ανοικτό διαγωνισμό. Θα έχει δυνατότητα ελέγχων όλο το 24ωρο χωρίς προειδοποίηση προς τον εργοδότη, καθώς και ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλία, μητρώα, έγγραφα, αρχεία.

Με νέα διάταξη, επίσης, όπως εξηγεί το Capital.gr, θεσπίζεται διαδικασία άμεσης επιβολής προστίμων όταν διαπιστώνεται ότι απασχολείται εργαζόμενος που δεν έχει δηλωθεί, ή όταν διαπιστώνονται παραβάσεις σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Επίσης το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας επί διαφορών που στοιχειοθετούνται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας (π.χ. απαιτήσεις για δεδουλευμένα, επίδομα άδειας) θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα για να βγει διαταγή πληρωμής από το δικαστήριο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 5 =