αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑH επένδυση εκατομμυρίων της Advent Technologies στην Κοζάνη

H επένδυση εκατομμυρίων της Advent Technologies στην Κοζάνη

«Δεν το κρύβω ότι ο λόγος που η Advent βρίσκεται στην Κοζάνη είναι η παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το δυναμικό που υπάρχει εδώ και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Βόρεια Ελλάδα» τόνισε ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Advent Technologies, δρ Βασίλης Γρηγορίου κατά την ομιλία του στο Hydrogen Summer ScH2ool, το οποίο διοργανώνεται από την εταιρεία σε συνεργασία με το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Green Skills for Hydrogen.

Πρόκειται για την εταιρεία της οποίας, το Σεπτέμβριο του 2022, η ΕΕ, ενέκρινε επενδυτικό της σχέδιο ύψους 780 εκατ. ευρώ (Green HiPo), στο πλαίσιο ανάπτυξης τεχνολογιών υδρογόνου, για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής κυψελών υδρογόνου στην Κοζάνη. Με βάση το επενδυτικό της σχέδιο έως την ολοκλήρωση της επένδυσης προβλέπονται να δημιουργηθούν 650 θέσεις εργασίας. Ο κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι «μετά από δύο χρόνια δόθηκε η δυνατότητα στην εταιρεία να υποβάλλει την επενδυτική της πρόταση σε πρόσκληση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να λάβει επιδότηση ύψους 24 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης» πράγμα που το έκανε τηρώντας όπως αναφέρει «όλες τις προθεσμίες».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η εταιρεία απέστειλε όλα τα στοιχεία που της ζητήθηκαν» και ότι σύμφωνα με τα επιχειρηματικά της πλάνα «υπάρχει περιθώριο έως τον Ιούλιο 2024 για θετική ή αρνητική απάντηση προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της». Προανήγγειλε μάλιστα ότι εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό «η εταιρεία θα φέρει το θέμα στις Βρυξέλλες αφού το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι διακρατικό, διεπιστημονικό και διεταιρικό».

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε την επένδυση μας στην Γαλλία και την Γερμανία που η εταιρεία διαθέτει έτσι ή αλλιώς κατασκευαστική δραστηριότητα αλλά προτιμήσαμε να εγκατασταθούμε στην Κοζάνη» ανέφερε ο κ. Γρηγορίου και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «οι ανταγωνιστές της Advent που την ίδια περίοδο υπέβαλλαν αντίστοιχα επενδυτικά πρότζεκτ στην ΕΕ όπως Γαλλική McPhy και η Γερμανική Sunfire έχουν ήδη λάβει τις χρηματοδοτήσεις από τις χώρες τους ύψους 250 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα».

«Στο γήπεδο του ανταγωνισμού η ταχύτητα των αποφάσεων πρέπει να εξυπηρετεί τα επίπεδα της διεθνούς λειτουργίας μας» δήλωσε ο κ. Γρηγορίου εξηγώντας ταυτόχρονα ότι «σενάρια όπως 5 χρόνια για την κατασκευή του εργοστασίου και δέκα χρόνια για να δούμε κάποιο πρώτο αποτέλεσμα σημαίνουν καταστροφή» αφού η τεχνολογία και οι ανάγκες των πελατών θα έχουν αλλάξει δραματικά. Ο κ. Γρηγορίου απευθυνόμενος σε φοιτητές και νέους επιστήμονες που παρακολουθούν τις εξελίξεις στις τεχνολογίες υδρογόνου σημείωσε ότι «το ευρωπαϊκό όραμα είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το Η2 το οποίο μπορεί να της προσφέρει ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve + seven =