αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑGuardian: Πως η Ελλάδα κερδίζει τον ιό, μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης

Guardian: Πως η Ελλάδα κερδίζει τον ιό, μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης

«Κάθε ημέρα στις 18:00 οι Έλληνες ανοίγουν τις τηλεοράσεις και συντονίζονται σε ένα πρόγραμμα που σε άλλες εποχές μάλλον θα το παρέβλεπαν. Όπως στα περισσότερα τελετουργικά, δεν υπάρχουν εκπλήξεις: κάθε φορά βλέπουν την ίδια σκηνή. Δύο άνδρες, καθισμένοι αρκετά μέτρα μακριά, πίσω από ένα μακρύ τραπέζι σε ένα φωτεινό δωμάτιο». Κάπως έτσι ξεκινά το νέο άρθρο του Guardian για την Ελλάδα.

Ο Guardian προσπαθεί να εξετάσει τι ακριβώς έχει συμβεί στην χώρα μας, και κατάφερε να κερδίσει τον κορονοιό (σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα), έχοντας στην «πλάτη» της 10 χρόνια οικονομικής κρίσης.

«Δεν ήταν δεδομένη η ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες για τη δημόσια υγεία» αναφέρει το δημοσίευμα και εξηγεί ότι «μετά από σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής κρίσης το σύστημα υγείας της Ελλάδας απέχει πολύ από την ανάκαμψη»

«Τα κρατικά νοσοκομεία σήκωσαν το βάρος των περικοπών που απαιτήθηκαν ως αντάλλαγμα για βοήθεια από τους δανειστές. Με την άφιξη της πανδημίας στην Ευρώπη, οι αρχές γνώριζαν, 18 μήνες μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ότι είχαν μόνο 560 μονάδες εντατικής θεραπείας» γράφει o Guardian.

Σε δηλώσεις του προς τη βρετανική εφημερίδα ο Δρ Ανδρέας Μέντης, επικεφαλής του Ινστιτούτου Παστέρ αναφέρει πως «υπήρχαν αδυναμίες που μας ανησυχούσαν. Πριν από τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος, είχαμε αρχίσει να εξετάζουμε ανθρώπους και να τους απομονώνουμε. Οι εισερχόμενες πτήσεις, ειδικά από την Κίνα, παρακολουθούνταν. Αργότερα, όταν άρχισαν να επαναπατρίζονται από την Ισπανία, για παράδειγμα, τους βάλαμε αμέσως σε καραντίνα σε ξενοδοχεία».

Ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, αναφέρει πως «ήταν πολύ σαφές οτι χρειαζόμασταν ειδικούς τους οποίους έπρεπε να ακούσουμε. Ωστόσο, οι Έλληνες έχουν περάσει από κρίση, ξέρουν τι είναι. Κι αυτό τους τους επέτρεψε να προσαρμοστούν».

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν επιχειρήσεις την ώρα που η οικονομία άρχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

«Στα τέλη Φεβρουαρίου, προτού η Ελλάδα καταγράψει τον πρώτο θάνατο, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν. Στις 10 Μαρτίου, αρκετές εβδομάδες πριν από την υπόλοιπη Ευρώπη, τα σχολεία έκλεισαν. Μέσα σε λίγες μέρες, έκλεισαν επίσης μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα, γυμναστήρια, εμπορικά κέντρα, κινηματογράφοι, καταστήματα λιανικής, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι».

Οι εικόνες από την Ιταλία συγκλόνισαν τους Έλληνες οι οποίοι άκουγαν τους κ.Τσιόδρα και Χαρδαλιά να μιλούν για τους κινδύνους που ενέχει η ασθένεια, αναφέρεται στη εφημερίδα.

«Τα μέτρα δεν έγιναν άμεσα αποδεκτά», συμπληρώνει η Guardian, «και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κλείσει παραλίες και χιονοδρομικά κέντρα, να απαγορεύσει δημόσιες συγκεντρώσεις περισσότερων από 10 ανθρώπων, να απαγορεύσει τα ταξίδια στα νησιά, να κλείσει τις εκκλησίες- παρά τις αντιδράσεις των ιερέων- και να διακόψει τις αεροπορικές συνδέσεις με τις χώρες που πλήττονται περισσότερο».

Παράλληλα, η κυβέρνηση αξιοποίησε την κρίση για να θέσει σε εφαρμογή καθυστερημένες ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν τόσο στην προστασία της υγείας των πολιτών όσο και στον εκσυγχρονισμό του κράτος.

«Όταν ξέσπασε η πανδημία, η ανάγκη απλοποίησης των κυβερνητικών διαδικασιών κατέστη πρωταρχική», δήλωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάναμε για να περιορίσουμε τα κίνητρα των πολιτών να βγουν από τα σπίτια τους ήταν να τους επιτρέψουμε να λαμβάνουν ιατρικές συνταγές στα τηλέφωνά τους. Αυτό, μόνο, έχει σώσει 250.000 πολίτες από την επίσκεψη στο γιατρό μέσα σε 20 ημέρες».

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα κατάφερε να διπλασιάσει σχεδόν τον αριθμό των ΜΕΘ, προσθέτει και υπογραμμίζει τα αιτήματα των γιατρών για περισσότερα τεστ, που τώρα είναι περιορισμένα.

Ο Guardian αναφέρεται και στον τουρισμό, λέγοντας πως «το κόστος για μια οικονομία τόσο εξαρτημένη από τον τουρισμό είναι ήδη υψηλό».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × four =