αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑGuardian: Η Νέα Ζηλανδία αυξάνει τον κατώτατο μισθό. Και βάζει μεγαλύτερους φόρους στους πλούσιους

Guardian: Η Νέα Ζηλανδία αυξάνει τον κατώτατο μισθό. Και βάζει μεγαλύτερους φόρους στους πλούσιους

Σε αλλαγές προχωρά η Νέα Ζηλανδία, σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό. Όπως σημειώνει o Guardian, η χώρα ανεβάζει τον κατώτατο μισθό στα 20 δολάρια την ώρα.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θεσπίζει μικρές αυξήσεις στα επιδόματα ανεργίας και ασθένειας. Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας εκτιμούν ότι η μικρή αύξηση των μισθών επηρεάσει έως και 175.500 εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα, ξεκινά να εφαρμόζεται νέος φορολογικός συντελεστής (39%) για τους πλούσιους και θα ισχύει για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 180.000 δολάρια ετησίως, δηλαδή περίπου το 2% των πολιτών της χώρας.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι ο προηγούμενος κατώτατος μισθός της Νέας Ζηλανδίας, από το 2019, ήταν ήδη μεταξύ των πέντε πρώτων, υψηλότερων στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ωστόσο, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι άρχισαν να λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται στο αεροδρόμιο και στα τελωνεία, στην «πρώτη γραμμή άμυνας» κατά του ιού. Το 2020, τα συνδικάτα ζήτησαν αύξηση του μισθού ώστε αυτός να φτάσει τα 22,10 δολάρια, για όσους εργάζονται στον τουρισμό και στα αεροδρόμια.

Η Νέα Ζηλανδία συνεχίζει πάντως να καταγράφει υψηλά ποσοστά παιδικής φτώχειας και αστέγων. Την Τρίτη, οι αρχές ανέφεραν ότι οι λίστες αναμονής για παροχή στέγης είχαν σημειώσει νέο ρεκόρ, με περισσότερες από 22.800 οικογένειες να περιλαμβάνονται στις λίστες.

Η αντιπολίτευση ωστόσο αντιτάχθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού. «Η απότομη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ακραίας αβεβαιότητας για τις μικρές επιχειρήσεις είναι οικονομικός βανδαλισμός», δήλωσε ο Scott Simpson.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen + 20 =