αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑGuardian: Η Ισπανία γίνεται μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που ξεκινά να δοκιμάζει 4ημερη εργάσιμη εβδομάδα

Guardian: Η Ισπανία γίνεται μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που ξεκινά να δοκιμάζει 4ημερη εργάσιμη εβδομάδα

Ένα ιδιαίτερο «πείραμα» ξεκινά στην Ισπανία. Όπως μεταδίδει ο Guardian, η Ισπανία θα γίνει μια από τις πρώτες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, που ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα 4ημερης εργάσιμης εβδομάδας. Με την Κυβέρνηση να δίνει το «πράσινο φως» για να δοκιμαστεί ένα τέτοιο μοντέλο, σε όσες εταιρίες ενδιαφέρονται.

Όλα ξεκίνησαν με την πρόταση του μικρού αριστερού κόμματος Mas Pais της Ισπανίας τον περασμένο μήνα κι έκτοτε βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές διαβουλεύσεις, με την επόμενη συνάντηση να προγραμματίζεται για τις ερχόμενες εβδομάδες. «Με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας των 32 ωρών εκκινούμε την πραγματική συζήτηση της εποχής μας. Ήρθε η ώρα για την ιδέα αυτή», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο ηγέτης του κόμματος, Inigo Errejon.

Η Ισπανία είναι μια από τις χώρες όπου οι εργαζόμενοι εργάζονται περισσότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αλλά συγκαταλεγόμαστε στις πιο παραγωγικές χώρες. Κι επιμένω ότι το να εργάζεται κανείς περισσότερες ώρες δεν σημαίνει ότι εργάζεται και καλύτερα», τόνισε ο Inigo Errejon.

Αν και οι λεπτομέρειες του πιλοτικού προγράμματος θα εκπονηθούν σε συνεργασία με την κυβέρνηση, το κόμμα του πρότεινε να ισχύσει το πρότζεκτ των 50 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια επιτρέποντας στις ενδιαφερόμενες εταιρείες να δοκιμάσουν το «ψαλιδισμένο» ωράριο εργασίας με μειωμένο κίνδυνο. Το κόστος της μετάβασης σε τετραήμερη εβδομάδα εργασίας μπορεί επί παραδείγματι να καλυφθεί στο 100% τον πρώτο χρόνο, στο 50% τον δεύτερο και στο 33% τον τρίτο.

Δεν είναι πάντως όλοι σύμφωνο με την 4ημερη εργασία. Όπως σημειώνει ο Guardian, ένας από τους ηγέτες των κύριων επιχειρηματικών ενώσεων της χώρας χαρακτηρίζει το εν λόγω μοντέλο ως «τρέλα», μετά την χειρότερη ύφεση της χώρας μετά τον εμφύλιο πόλεμο. «Η έξοδος από αυτήν την κρίση απαιτεί περισσότερη δουλειά, όχι λιγότερη», είπε ο Ricardo Mur πριν λίγο καιρό.

Οι συζητήσεις στην Ισπανία είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, και μένει να δούμε ποια θα είναι τα τελικά δεδομένα και το χρονοδιάγραμμα, όταν αυτά ανακοινωθούν επίσημα.

Το «πείραμα» της Unilever: 4ημερη εργασία χωρίς να μειώσει τους μισθούς

Η 4ημερη εργασία είναι πάντως ένα μοντέλο προς το οποίο στρέφονται αρκετές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Τον περασμένο Δεκέμβριο γράφαμε εδώ στο It’s Possible για το «πείραμα» που κάνει και η Unilever.

Συγκεκριμένα ο κολοσσός Unilever στη Νέα Ζηλανδία ξεκίνησε να εφαρμόζει 4ημερη εργασία, χωρίς να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων. Μάλιστα οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν ποιες 4 ημέρες της εβδομάδας θα δουλεύουν. Το «πείραμα» θα διαρκέσει 1 χρόνο.

«Ελπίζουμε ότι η δοκιμή θα έχει ως αποτέλεσμα η Unilever να γίνει η πρώτη παγκόσμια εταιρεία που θα υιοθετεί τρόπους εργασίας που θα προσφέρουν απτά οφέλη για το προσωπικό και για την επιχείρηση», σημειώνει ο Nick Bangs, managing director της Unilever New Zealand. Και συμπληρώνει: «Είναι μια συναρπαστική στιγμή για την ομάδα μας και μια επικύρωση του καταλυτικού ρόλου που έπαιξε ο Covid-19 στην αναδιάρθρωση των τυπικών εργασιακών πρακτικών»

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × four =