αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑGuardian: Ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη είναι σε lockdown, οι Σουηδοί συνεχίζουν την ζωή τους. Και όλα είναι ανοιχτά

Guardian: Ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη είναι σε lockdown, οι Σουηδοί συνεχίζουν την ζωή τους. Και όλα είναι ανοιχτά

Σε μια ιδιαίτερη τακτική έχει πάει η Σουηδία, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του κορονοιού. Κάτι που έχει τραβήξει τα βλέμματα πολλών μεγάλων ΜΜΕ. Τώρα ο Guardian περιγράφει τι ακριβώς γίνεται στην συγκεκριμένη χώρα, την στιγμή που τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης είναι σε κατάσταση lockdown ή έχουν πάρει σημαντικά περιοριστικά μέτρα γενικότερα.

Οι παρέες κάθονται στις πλατείες και απολαμβάνουν τη νύχτα και τα ποτά τους σα να μην υπάρχει η πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Σουηδίας», λέει στον Guardian ο 22χρονος Ελίας Μπιλμαν. «Κανείς δεν μου είπε να μείνω τώρα σπίτι», συμπληρώνει μπαίνοντας στη συζήτηση ο φίλος του Φρέντρικ Γκλούκμαν. «Δεν είμαστε σε καραντίνα. Από την άλλη αν η κυβέρνησή μας το ζητήσει θα μείνουμε σπίτι, όπως το κάνατε κι εσείς στη Μεγάλη Βρετανία», υπογραμμίζει ο φοιτητής στο τμήμα Ιστορίας του πανεπιστημίου της πόλης Λουντ.

Στη Σουηδία τα σχολεία είναι ανοικτά. Tα μπαρ, τα εστιατόρια, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, όλα λειτουργούν.

Τα πανεπιστήμια έχουν κλείσει. Και η Κυβέρνηση έβαλε ένα μάξιμουμ όριο 50 ατόμων στις συναθροίσεις. Πριν λίγες ημέρες το όριο ήταν στα 500 άτομα. «Αλλά αν εμφανίσεις συμπτώματα, μπορείς να πας κανονικά στην δουλειά σου ή στο σχολείο, μόλις δύο ημέρες αφότου νιώσεις καλύτερα» σημειώνει ο Guardian στο ρεπορτάζ του. Αν ένας γονιός εμφανίσει συμπτώματα, μπορεί επίσης να συνεχίσει να στέλνει το παιδί του στο σχολείο.

Ο επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ υποστηρίζει ότι είναι αντιπαραγωγική η επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε αρχικό στάδιο της έξαρσης μιας επιδημίας ενός ιού. «Όσο η ανάπτυξη του κορονοϊού παραμένει σε αυτό το επίπεδο στη Σουηδία δεν βλέπω τον λόγο να λάβει η κυβέρνηση έκτακτα μέτρα», τονίζει. Σημειώνεται ότι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, η Σουηδία μέτραγε 92 νεκρούς από τον κορονοιό.

Πάντως υπάρχουν και κάποιοι που αμφισβητούν το χαλαρό σουηδικό μοντέλο. Περισσότεροι από 2.000 πανεπιστημιακοί ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα μια επιστολή που ασκεί κριτική και αμφισβητεί τη στάση της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της χώρας ενώ προ ημερών διέρρευσαν  στη τηλεόραση τα e-mails σημαντικών επιδημιολόγων της χώρας, τα οποία επικρίνουν την κυβέρνηση και την κατηγορούν ότι θέτει τη χώρα σε κίνδυνο.

Φυσικά όλα κρίνονται… από το αποτέλεσμα. Και μένει να δούμε πιο θα είναι αυτό. Για την ώρα η Σουηδία συνεχίζει να λειτουργεί σε φουλ ρυθμούς. Ενώ από την μεριά της Κυβέρνησης έχουν γίνει μόνο συστάσεις, σε όσους δεν νιώθουν καλά να παραμείνουν στο σπίτι. Ενώ το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που είναι στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Χωρίς πάντως να υπάρχει κάποια απαγόρευση σε κάποια από τις περιπτώσεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 − 7 =