αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣGridmates: Ο καινοτόμος τρόπος για να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα οι αδύναμοι

Gridmates: Ο καινοτόμος τρόπος για να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα οι αδύναμοι

Την ώρα που πολλοί άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη -και φυσικά στην Ελλάδα- δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν το ρεύμα του σπιτιού τους, έρχεται μια startup να δώσει τη δική της λύση. Είναι η Gridmates. Μια διαδικτυακή πλατφόρμα που «ενώνει» τους δωρητές ενέργειας, με ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Την ιδέα για όλα αυτά είχε ένας Έλληνας που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ. Ο ιδρυτής της Gridmates, Γιώργος Κουτίτας. Ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής στους ηλεκτρολόγους και μηχανικούς υπολογιστών, στο πανεπιστήμιο του Τέξας. Τι ακριβώς είναι όμως αυτό που δημιούργησε και πως μπορεί να βοηθήσει τους φτωχούς όλου του κόσμου; Ο ίδιος θα σκεφτόταν το ενδεχόμενο να επιστρέψει μόνιμα στην Ελλάδα; Ο Mr Gridmates μιλά για όλα στη συνέντευξη που δίνει στο It’s Possible.

Τι ακριβώς είναι η Gridmates και πως λειτουργεί;

Η Gridmates είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα που ενώνει δωρητές ενέργειας με ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Το προϊόν είναι μία we and mobile app για δωρεές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο δωρητής μπορεί να κάνει μία δωρεά με την πιστωτική/χρεστική του κάρτα και η Gridmates θα μετατρέψει το χρηματικό ποσό σε ενεργειακές μονάδες (μιρκο-πληρωμή) στον λογαριασμό του αποδέκτη.

Η Gridmates επίσης συνδέεται με APIs με ηλιακά πάνελ και έξυπνους θερμοστάτες και επιτρέπει την Έξυπνη και Οικολογική Δωρεά Ενέργειας. Ο δωρητής μπορεί να επιλέξει ένα ποσοστό από την εξοικονόμηση του και να την δωρίσει σε κάποιον που έχει ανάγκη. Με τον τρόπο προστατεύουμε το περιβάλλον αλλά και την κοινότητα μας.

Ο Γιώργος Κουτίτας

Ο Γιώργος Κουτίτας

Εσείς ζείτε και εργάζεστε στο εξωτερικό, αλλά τα περισσότερα μέλη της ομάδας σας βρίσκονται στην Ελλάδα. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να δουλέψει αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο «εξ αποστάσεως»;

Είναι δύσκολο και θέλει λίγους και καλούς developers και πολύ καλή χημεία μεταξύ των founders. Η Gridmates είναι τυχερή καθώς τα έχει και τα δύο στοιχεία.

Πρέπει να γίνεται σωστή προετοιμασία στην περιγραφή των νέων προϊόντων με σκοπό να αποφεύγονται λάθη. Αυτό σημαίνει παραπάνω overhead στην προετοιμασία προϊόντων.

Θα σκεφτόσασταν το ενδεχόμενο να επιστρέψετε εσείς προσωπικά μόνιμα στην Ελλάδα, στο κοντινό μέλλον;

Φυσικά. Σε περίπτωση που υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες θα ήταν χαρά μου και επιστρέψω. Στοχεύουμε σε συνεργασία με παρόχους ενέργειας στην Ελλάδα.

Στην παρούσα φάση βοηθάω περισσότερο την Ελλάδα με το να βρίσκομαι στο εξωτερικό καθώς φέρνουμε επενδύσεις από την Αμερική πίσω στην χώρα μας.

gridmates_energizelivesΣε ότι αφορά την Gridmate, ο «πυρήνας» της ομάδας σας θα βρίσκεται για πάντα στην Ελλάδα ή υπάρχει και η πιθανότητα να κάνετε την έδρα σας σε κάποια χώρα του εξωτερικού; Ποια είναι τα πλάνα σας.

Η Gridmates είναι Αμερικάνικη εταιρεία αλλά όλο το development γίνεται στην Ελλάδα. Το 70% του προσωπικού βρίσκεται στην Ελλάδα. Θέλουμε να διατηρήσουμε την αναλογία αυτή για πάντα. Μακάρι να γίνουμε εταιρεία 1000 ατόμων ώστε να ανοίξουμε 700 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Πως προέκυψε η ιδέα για την Gridmates;

Πριν από 3 χρόνια είδα μία νέα οικογένεια στην τηλεόραση που έμενε στην γειτονιά μου, να ζει με κεριά σε ένα κρύο σπίτι. Δεν είχαν να πληρώσουν το ρεύμα τους. Το πρόβλημα αυτό είναι παγκόσμιο και λέγεται Ενεργειακή φτώχεια «Ενδεια».

Προσπάθησα να βρω ένα τρόπο να κάνω δωρεά 1 μήνα ρεύμα, περίπου 900kWh σε αυτήν την οικογένεια και είδα ότι δεν υπάρχει τρόπος. Οπότε και μας ήρθε η ιδέα της Gridmates. Μία πλατφόρμα για δωρεές ενέργειας peer-to-peer.

Ποια είναι η ανταπόκριση που έχουν δείξει οι χρήστες για την εφαρμογή σας, μέχρι τώρα;

Είναι πολύ θετική. Σε ένα μικρό πιλοτικό που τρέξαμε στο Ωστιν Τέξας για ένα χωριό με αστέγους είχαμε 50,000 δολάρια σε δωρεές ενέργειας από 4 εταιρείες και 300 ανθρώπους από 6 χώρες.

10686784_1617378788525503_3295865248542809137_nΤελικά, είναι πιο εύκολο να αναπτυχθεί μια startup σε άλλες χώρες του εξωτερικού από ότι Ελλάδα; Τι έχετε δει εσείς από την εμπειρία σας.

Η Ελλάδα έχει μειώσει την γραφειοκρατία σημαντικά οπότε είναι εύκολο και στην Ελλάδα να ιδρύσεις και να ξεκινήσεις την εταιρεία σου.

Δεν είναι ανάγκη να φύγει κάποιος στο εξωτερικό και υπάρχουν πολλές Ελληνικές εταιρείες πρότυπα. Θα πρότεινα στις Ελληνικές startups να δημιουργήσουν κανάλια και business με αγορές του εξωτερικού ώστε να έχουν πιο πολλά έσοδα. Η αγορά της Ελλάδας είναι περιορισμένη.

Πως θα θέλατε να είναι το Gridmates σε 3 χρόνια από σήμερα;

Να έχουμε βοηθήσει πάνω από 1,000,000 ανθρώπους παγκοσμίως και να έχουμε έσοδα από παρόχους ενέργειας, τους πελάτες μας, που θα μας επιτρέψει να κάνουμε organic growth της εταιρείας, και να έχουμε δημιουργήσει πάνω από 50 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 − one =