αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑGovHack: Ένα νέο κέντρο καινοτομίας στην Ελλάδα

GovHack: Ένα νέο κέντρο καινοτομίας στην Ελλάδα

Επιπλέον εργαλεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης σχεδιάζει να προσφέρει το Κέντρο Καινοτομίας “GovHack”, ένα από τα 12 κέντρα που συστάθηκαν μέσω της δράσης “Κέντρα Ικανοτήτων” που υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Σκοπός του GovHack, στο οποίο αρχικά συμμετέχουν 12 εταιρείες, δύο ερευνητικά ιδρύματα και δύο συλλογικοί φορείς,  είναι η υποστήριξη των επιχειρήσεων — μελών του και συνεργαζόμενων φορέων σε ζητήματα ψηφιακού μετασχηματισμού για τη δημόσια διοίκηση.

Η προώθηση δηλαδή του λεγόμενου GovTech, της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έρχεται να παντρέψει την διακυβέρνηση με την τεχνολογία (Government -Technology). Πρόκειται για έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια σε αξία παγκοσμίως μέχρι το 2025.

Νέες εφαρμογές

“Η Τεχνητή Νοημοσύνη, τα ανοιχτά δεδομένα, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things -IoT), το blockchain είναι μόνο μερικές από τις τεχνολογίες που πρόκειται να αξιοποιηθούν για την δημιουργία εφαρμογών ψηφιακού μετασχηματισμού για την δημοσία διοίκηση και του ΟΤΑ”, εξηγεί στο Capital.gr ο Μιχάλης Ψαλλίδας, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της CrowdPolicy, ενός από τους βασικούς φορείς πίσω από το GovHack.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο στόχος του κέντρου καινοτομίας είναι τριπλός:

Πρώτον, να αναδείξει τις startup εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του GovTech αλλά και να προωθήσει τις συνέργειες που είναι απαραίτητες τόσο με ερευνητικά ιδρύματα, όσο και με εγκατεστημένες επιχειρήσεις πληροφορικής και τεχνολογίας. Με αυτό τον τρόπο μάλιστα, οι startup εταιρείες θα μπορούν να συμμετάσχουν σε ενέργειες ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως αυτές που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δεύτερον, να βοηθήσει στο ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και στην βελτίωση της τεχνολογικής ωριμότητας των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης. Σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται η συνεργασία με φορείς και Δήμους, οι οποίοι θα παρέχουν τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για πολλές εφαρμογές GovTech αλλά και θα υιοθετούν αυτές τις εφαρμογές για να δοκιμάζονται σε πραγματικές συνθήκες.

Τρίτον, στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, μέσω σεμιναρίων και μαθημάτων για τη γεφύρωση της τεχνολογικής προόδου με τις δεξιότητες των στελεχών, συμβάλλοντας στην υιοθέτηση νέων καλών ψηφιακών πρακτικών στη Δημόσια Διοίκηση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 + 10 =