αρχικηVIRAL«Goblin mode»: Η λέξη της χρονιάς για το λεξικό της Οξφόρδης. ‘Η αλλιώς… κάνε ο,τι θες χωρίς να σε νοιάζει τι λένε οι άλλοι

«Goblin mode»: Η λέξη της χρονιάς για το λεξικό της Οξφόρδης. ‘Η αλλιώς… κάνε ο,τι θες χωρίς να σε νοιάζει τι λένε οι άλλοι

Το Λεξικό της Οξφόρδης (Oxford English Dictionary) επέλεξε τη λέξη της χρονιάς – για πρώτη φορά μετά από δημόσια ψηφοφορία και η φράση «goblin mode» επικράτησε. 

Το Goblin mode είναι η συμπεριφορά κατά την οποία κάποιος ικανοποιεί τις επιθυμίες του χωρίς τύψεις, αλλά συνδέεται και με αρνητικά χαρακτηριστικά – με την τεμπελιά την απερισκεψία και την απληστία. Συνήθως συνδυάζεται με την άρνηση συμμόρφωσης με κοινωνικούς κανόνες και τις προσδοκίες των άλλων.

Σύμφωνα με το Oxford University Press, το οποίο εκδίδει το Oxford English Dictionary, πρόκειται για έναν αργκό όρο που χρησιμοποιείται συχνά σε εκφράσεις όπως «είμαι σε goblin mode» ή «πέφτω σε goblin mode». Εξηγεί ότι πρόκειται για «ένα είδος συμπεριφοράς που είναι αυταρχική, τεμπέλικη, ατημέλητη ή άπληστη, συνήθως με τρόπο που απορρίπτει τους κοινωνικούς κανόνες ή τις προσδοκίες».

Πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η έκφραση ήταν το 2009 στο Twitter. Φτάνοντας στο σήμερα και καθώς οι περιορισμοί του κορονοϊού άρχισαν να χαλαρώνουν παγκοσμίως, οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν το «goblin mode» για να εκφράσουν ότι δεν ήθελαν να επιστρέψουν στον τρόπο ζωής πριν την πανδημία. Φαινομενικά, αποτύπωσε την κυρίαρχη διάθεση κάποιων ατόμων που απέρριπταν την ιδέα της επιστροφής στην «κανονική ζωή» ή επαναστάτησαν ενάντια στα ολοένα και πιο ανέφικτα πρότυπα και τον μη βιώσιμο τρόπο ζωής που παρουσιάζεται στα social media.

Ο συγκεκριμένος όρος αργκό επικράτησε φέτος του «metaverse» και του «#IStandWith».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + 6 =